URBANISME

El túnel de Glòries serà transitable abans d’acabar el 2021

El sentit Llobregat s’obrirà al setembre i el d’entrada a Barcelona, al novembre

El túnel de Glòries serà transitable abans d’acabar el 2021
  • L’ajuntament aprova instal·lar una escola a l’antiga fàbrica de paraigës de Dos de Maig

  • Els tres edificis amb 562 pisos (el 35% seran vivenda protegida) quedaran allunyats dels centres educatius

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segueix la reguera de notícies vinculades a les infraestructures i la mobilitat a Barcelona. Fa unes setmanes coincidien tres novetats d’envergadura: el pla d’inversions de Rodalies a Catalunya, l’aprovació definitiva del primer tram del tramvia per la Diagonal i la recuperació del projecte inacabat de la línia 9 de metro. Ara arriben novetats sobre la plaça de les Glòries, la gran cicatriu urbanística de Barcelona, amb permís de la Sagrera. Aquest dijous s’ha donat a conèixer la data d’obertura del túnel viari que haurà de deixar enrere la imatge de nus de circulació per donar pas al gran parc urbà de la Canòpia. Si res ho evita, la intenció és que els cotxes puguin sortir de la ciutat a través de la galeria a partir de setembre, i que l’entrada es faci no més enllà del novembre. És a dir, que abans d’acabar l’any, aquest projecte que acumula ja set anys d’obres començarà a tenir el seu aspecte definitiu.

Tal com va avançar la SER fa unes setmanes, els túnels haurien d’estar acabats aquest mes de gener, amb la qual cosa ja serà possible anar caminant des de la rambla del Poblenou fins al carrer Padilla (957 metres de distància) a través de la galeria. El més complicat, pel que sembla, ha sigut la zona que coincideix amb el túnel ferroviari de les línies de Rodalies R1, R3 i R4. Perforar per sota, i davant el mal estat de la instal·lació, va obligar a reformar l’àrea afectada.

Educació i pisos

Notícies relacionades

Aquest dijous també s’ha detallat com quedarà la superfície, aquests 42.369 metres quadrats on conviuran el parc i els nous edificis. La comissió de govern de l’ajuntament ha donat llum verda a la modificació del pla urbanístic que regula el nombre de vivendes i la col·locació dels nous equipaments a les Glòries. Dins d’aquest àmbit s’inclouen l’escola Encants i l’escola bressol Leonor Serano, que mantenen la seva ubicació actual. S’hi sumarà el CEIP Gaia, que es quedarà amb l’antiga fàbrica de paraigües del carrer de Dos de Maig, que mantindrà els elements constructius originals.

Quant a la vivenda, es construiran 562 pisos, dels quals el 35% (197) seran protegits. S’aixecaran tres edificis nous que s’erigiran a les parts frontals de Consell de Cent, Castillejos i Diagonal. Les plantes baixes es dedicaran a activitat econòmica i comercial. Quant a l’impacte d’aquests immobles pel que fa a la seva volumetria, la decisió final millora la proposta inicial, segons precisa el mateix ajuntament, ja que ara queden més allunyats dels centres educatius, generant «un espai lliure de més qualitat».