PLA DE SEGURETAT PER AL 2021

La Guàrdia Urbana incrementarà un 32% la presencial policial nocturna a Barcelona

El cos incrementa de quatre a sis el nombre d'unitats operatives per reforçar Ciutat Vella i l'Eixample

El nombre d'agents del torn de nit ascendeix a 414 i hauran de fer front a uns 97.000 incidents a l'any

zentauroepp11153748 ningun incidente remarcable durante el transcurso de las fie201023163122

zentauroepp11153748 ningun incidente remarcable durante el transcurso de las fie201023163122 / ARNAU BACH

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Va ser un dels missatges que més va repetir durant la campanya electoral de les municipals del 2019. Segurament, perquè sabia que el seu rival natural, Ada Colau, no tindria hissada la bandera de la seguretat. El socialista Jaume Collboni va prometre més agents i «acabar amb la crisi d’inseguretat que viu Barcelona». Aquest divendres, endinsant-se en la voluntat de quedar-se aquest nínxol polític, el tinent d’alcalde Albert Batlle, membre del grup municipal socialista, ha presentat un pla gràcies al qual la Guàrdia Urbana incrementarà la seva presència nocturna un 32%. Es farà partint de l’ampliació del nombre d’unitats operatives: a aquelles hores funcionen quatre comissaries i a partir del 23 de gener s’ampliaran a sis, perquè Ciutat Vella i l’Eixample en tinguin una que es dediqui només a aquests districtes, els que més incidents registren. 

Notícies relacionades

En el torn de nit del 2019 es van atendre 97.000 incidents que van generar un total de 6.400 detencions o persones investigades. Per a tot això, la Urbana disposa d’una plantilla de 315 agents distribuïts en quatre comissaries i la idea és que al terme del 2021 en siguin 414, en part gràcies a les noves promocions que estan entrant al cos (en seran un miler durant tot el mandat, si es compleix el promès). Aquesta organització obliga les unitats a fer-se càrrec de districtes aliens, cosa que genera situacions policialment inquietants, com que una mateixa operativa s’encarregui sola de 50 quilòmetres quadrats o que hagi d’atendre el que passi des de Montjuïc fins a la zona urbana més recòndita de Collserola. 

«Més múscul»

Segons el tinent d’alcalde de Seguretat, aquesta nova organització dotarà «de més múscul la Guàrdia Urbana i permetrà més eficàcia en l’actuació policial». Sobretot a Ciutat Vella (18.435 incidents el 2019) i a l’Eixample (17.349). La resta de districtes queden distribuïts en les altres quatre comissaries: Gràcia amb Sarrià-Sant Gervasi, Nou Barris amb Horta-Guinardó, Sant Martí amb Sant Andreu i Sants-Montjuïc amb les Corts. L’intendent major de la policia de Barcelona, Pedro Velázquez, ha explicat que en les reunions amb els veïns un dels temes que sempre apareix són els problemes de convivència en horari nocturn. Aquesta reestructuració, ha assenyalat, permetrà una intervenció més directa i àgil en els incidents. La idea de futur, sense un termini concret, és que cada un dels 10 districtes de Barcelona compti amb la seva pròpia unitat nocturna. Per complir amb la promesa de més policia i més pròxima.