BARCELONA AMB NENS

Ruta amb nens a cinc escenaris de la Barcelona romana

LlegatLes lletres de Bàrcino, a la plaça Nova, i l’antifaç daurat que Brossa va dissenyar per als premis FAD Sebastià Gasch al terra de la Rambla, a l’altura del Carme.

LlegatLes lletres de Bàrcino, a la plaça Nova, i l’antifaç daurat que Brossa va dissenyar per als premis FAD Sebastià Gasch al terra de la Rambla, a l’altura del Carme. / JOAN PUIG

4
Es llegeix en minuts
Lourdes Campuzano

Els continus rebrots, les restriccions que comporten i l’amenaça latent de nous confinaments ha mogut moltes famílies a quedar-se aquestes vacances a casa. Per a les que viuen en ciutats, envaïdes permanentment per una allau de turistes, aquest estiu els ofereix una oportunitat única per fer turisme a la seva pròpia ciutat, recórrer els llocs més emblemàtics per conèixer la seva història i donar-la a conèixer als més petits de la casa.

Viatge a Barcino 

A Barcelona les opcions són moltes i molt variades però potser l’ideal seria començar pel principi, proposant als nens un viatge en el temps milers d’anys enrere. ¿Què tal una escapada a Barcino, una ruta pels llocs on encara es poden admirar els vestigis de la ciutat que l’emperador August va fundar al segle I aC i que milers d’anys després donaria lloc a la gran urbs que és avui?

Perquè l’experiència resulti divertida i gratificant per a tots –especialment per als més petits– és convenient preparar-la amb alguns incentius per als nens. Demanar-los que siguin ells els que, amb l’ajuda d’un mapa, ens guiïn d’un lloc a un altre durant la ruta els mantindrà entretinguts durant els trajectes i els ensenyarà a orientar-se per la ciutat, a buscar referències, a localitzar el nom dels carrers...

I, una vegada s’arribi al destí, aplicacions mòbils, vídeos i altres recursos als quals podem accedir fàcilment a través del telèfon mòbil ens ajudaran a fer l’experiència més real i atractiva. En el cas de Barcino, per exemple, l’Ajuntament de Barcelona va dissenyar fa anys una ‘app’ –3D Barcino, disponible per a IOS i Android– que ens permet veure com les ruïnes es transformen en els edificis o monuments que un dia van ser, tal com van lluir en els seus temps d’esplendor. Plantejar reptes i preguntes als nens –que si superen tinguin com a recompensa un premi al final de la ruta– pot ajudar a mantenir la seva atenció i captar el seu interès durant les visites.

Recorre la primera Barcelona de l’època romana

1.- Plaça de la Vila de Madrid

1.- Plaça de la Vila de MadridEstàs als afores de Barcino, en un dels camins que conduïen a l’entrada de la ciutat. Recorre la plaça i descobriràs que hi ha un munt de tombes. Són tombes romanes. En aquella època els romans eren enterrats al llarg dels camins perquè les persones que es dirigien a la ciutat s’aturessin i els dediquessin un record. 

¿Vols veure com era aquest lloc llavors? Mira aquest vídeo:

Via Sepulcral Romana (segles I-III dC) from MUHBAon Vimeo.

En algunes tombes, a més del nom del difunt, també s’inscrivien missatges en els quals se saludava o desitjava sort als caminants que es paraven a mirar-les.

Tria el missatge que més et cridi l’atenció i desxifra’l. Escriu la frase a Google Translate, indica que està en llatí (la llengua dels romans) i te la traduirà a l’idioma que prefereixis. Així et podràs fer una idea aproximada del que volien dir.

2.- Plaça Nova i carrer del Bisbe

Ja hem arribat a Barcino. Et trobes davant una de les quatre portes per les quals es podia entrar a la ciutat. Atura’t un instant, obre en un telèfon mòbil l’‘app’ 3D Barcino i sorprèn-te. Podràs sobrevolar Barcino i veure com era fa 1.800 anys per dins i per fora. Veuràs la muralla que envoltava la ciutat i com es perdia en l’horitzó l’aqüeducte que portava aigua a la ciutat.

Un arc d’aquest aqüeducte s’ha reconstruït al costat de la porta. Busca’l.

3.- Plaça del Rei. Jaciment arqueològic del Museu d’Història.

Ha arribat el moment de recórrer els carrers de l’antiga Barcino, o el que en queda. Però per a això hauràs de descendir a cinc metres de profunditat perquè avui l’antiga Barcino és una ciutat subterrània. No sempre ha sigut així. El que ha ocorregut és que al llarg dels anys, la sorra i les construccions que s’han aixecat a sobre l’han deixat oculta.

Busca la tintoreria i descobreix què utilitzaven els romans, barrejat amb calç i cendres, per rentar la roba i deixar-la ben neta...

4.- Carrer del Paradís, 10. Centre Excursionista de Catalunya.

I ara ¿per què no puges al punt més alt de Barcino? Surt del jaciment arqueològic i, amb l’ajuda del mapa, dirigeix-te al carrer del Paradís. Allà hi trobaràs una placa en una paret que indica on era el mont Tàber.

¿Quina altura tenia el mont Tàber?

Just aquí els romans van crear un temple enorme en honor a l’emperador. Si un dia tornes, entra al Centre Excursionista de Catalunya (aquests dies està tancat) i t’emportaràs una bona sorpresa. Trobaràs, amagades en un pati entre els edificis, quatre llarguíssimes columnes d’aquest temple.

5.- Carrer del Regomir, 3-7.

Ja has arribat a l’altre extrem de Barcino. Just aquí hi havia, en temps dels romans, una altra porta d’entrada a la ciutat.

Notícies relacionades

Encara pots veure un arc d’aquesta porta. Busca-la. ¿Qui hi passava per sota: els caminants o els carros amb cavalls?

Aquesta entrada es deia Porta de Mar perquè, tot i que et sembli increïble, la platja estava molt a prop d’aquí, a tot just 150 metres. Tu, si vols anar-te a banyar i a descansar després d’aquest recorregut, hauràs de caminar bastant més...

Una ajuda per als pares... aquí van les respostes

A la pregunta 3: la resposta és ‘orina’.