PLE MUNICIPAL EXTRAORDINARI

Barcelona es conjura per traçar els pressupostos de la recuperació

Colau demana col·laboració per canviar els comptes, i l'oposició li retreu que abordi la crisi sense consultar-los

L'alcaldessa invoca un «pacte de ciutat» per superar aquesta situació «catastròfica» per a la capital catalana

ajuntament / periodico

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els que espereu en aquesta crònica alguna informació de servei no fa falta que continueu llegint. Per als que us quedeu, el que ve és un relat del ple extraordinari de l’Ajuntament de Barcelona sobre la situació de confinament a la ciutat, una successió d’intervencions en què els grups municipals i el govern han exposat els seus retrets, propostes, crítiques, esperances i laments sense gairebé abandonar la seva parcel·la política i ideològica. L’oposició ha acusat Ada Colau d’actuar de manera «unilateral» i li ha reclamat consens en les grans decisions, i l’alcaldessa ha invocat «la col·laboració i la lleialtat» de la resta per assolir un «pacte de ciutat» que doni llum a uns nous pressupostos adaptats a la pandèmia. La part bona, encara que és el mínim, podria pensar el ciutadà, és que s’ha pactat una declaració institucional de condol per les víctimes, d’agraïment als sanitaris i personal essencial i de compromís de recuperació. En el fons, està bé que en temps convulsos hi hagi coses que no canvien. 

Colau, a la sala Lluís Companys de l’ajuntament. L’acompanyaven Jaume Collboni i la regidora de Salut, Gemma Tarafa / betevé

El conclave telemàtic, el primer en la història de la ciutat, ha començat amb 40 minuts de retard. Resulta que el consistori té contractat un servei amb l’empresa Cisco, la seu de la qual, a Silicon Valley, va visitar durant el seu mandat l’alcalde Xavier Trias, i al final, perquè la cosa ha fallat, s’han hagut de canviar a una plataforma de les que utilitza tothom per parlar amb els amics o la família. Sobre la taula, un informe que detalla la situació a Barcelona: nombre d’afectats, mesures impulsades, llits guanyats, hotels reconvertits, atenció social, situació econòmica... Com sol passar en el ple, el document serveix com a excusa per exposar i vendre, i després, per reprovar.

Mari Luz Guilarte, líder de Ciutadans, amb jersei taronja.

Tot això passa l’any en què la ciutat tornava a tenir un pressupost aprovat per la via ortodoxa després d’un lustre de pròrrogues i driblatges burocràtics que permetien tramitar els comptes per la porta del darrere. Aquests fons estaven destinat a ser els més extensius de la història, per sobre dels 3.000 milions d’euros, i eren els més consensuats, amb el vot favorable de 33 dels 42 regidors. Paper mullat. Al balcó de Sant Jaume s’ha penjat avui una pancarta on hi diu ‘Tot anirà bé’. Ja ho veurem. 

Elsa Artadi, durant el ple telemàtic. Darrere seu, una fotografia de Nova York.

El camí a recórrer a partir d’ara no sembla que deixarà de banda el pòsit que s’ha anat creant a l’ajuntament des que Colau va guanyar les eleccions el maig del 2015, i amb més força, des que va revalidar l’alcaldia, que no la victòria, perquè va guanyar Esquerra, fa ara gairebé 11 mesos. Els comuns apel·len a la col·laboració i al diàleg, i l’oposició retreu al govern que actuï pel seu compte. És una manera de recordar-los, tant a ells com al PSC, que tenen només 18 regidors, a tres de qualsevol majoria.

Ernest Maragall, envoltat de llibres, intervé en el ple des de casa seva.

Notícies relacionades

Per això l’alcaldessa ha instat a «mantenir viu l’esperit de cooperació» mostrat per la ciutadania durant la crisi sanitària per assolir aquest gran «pacte de ciutat» que inclogui «uns nous pressupostos» davant d’aquesta «situació de catàstrofe». «L’impacte econòmic serà brutal, sense precedents», li ha indicat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que ha recordat que l’àrea que comanda ha aprovat una partida de 25 milions d’euros per assistir pimes i autònoms. «Per cert, la Generalitat només n’ha destinat vuit», ha afegit.

Josep Bou, amb camisa i americana, intervé en el ple envoltat de llibres, a casa.

Ernest Maragall (ERC), amb un boli a la butxaca de la camisa i envoltat de llibres, s’ha queixat de la «recentralització» de competències per part del Govern de Pedro Sánchez i ha lamentat que Colau hagi optat aquestes setmanes per «la via unilateral i la presència pública exclusiva». Elsa Artadi ha exposat el pla de JxCat, resumit en tres conceptes –recuperar, reiniciar i reinventar la ciutat–, i ha receptat a Colau posar «fi a les imposicions i les desconfiances». Mari Luz Guilarte (Ciutadans), amb jersei taronja i fons neutre, s’ha referit a la «unilateralitat» de l’alcaldessa, que ha criticat la seva «resposta insuficient i sense empatia». Josep Bou (PP) ha centrat la seva intervenció en l’economia i les empreses. I Manuel Valls ha apostat pel 2022 com l’any del rellançament i ha animat a evitar la «divisió i la tensió, que només generen més populisme». O sigui, o tots junts o el no-res. O com diu el proverbi menorquí, ‘Qui va amb un coix, as cap de s’any ho són tots dos’. 

Manuel Valls aporta la seva visió de Barcelona des de la seva residència a Menorca.