PECULIAR SUCCÉS A BARCELONA

Fart que el camió de les escombraries xoqui contra casa seva

Un veí del barri de Gràcia es queixa de les escomeses del vehicle contra el seu pis quan traça un revolt

El primer impacte el va fer saltar del llit, després va tenir una llogatera que va marxar, cansada dels sismes

basura / periodico

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La recollida selectiva d’escombraries no era això. Alex Soler va comprar el 2002 un pis a la cantonada de Beat Almató i la baixada de Sant Marià, al barri del Coll, a Gràcia. Coneixia bé la zona perquè a la mateixa finca vivia i continua vivint la seva mare. Tot bé fins que un bon dia va notar una martellada a l’habitació de matrimoni. Va sortir. Va resultar ser el camió de les escombraries, que acabaven de colpejar el lateral de la façana. Va ser la primera de les moltes vegades en les quals aquest herculi vehicle, entre altres de gran tonatge, s’han emportat un tros d’edifici. Fa quatre anys que denuncia el tema. Ara com a mínim té el recolzament de la Síndica de Greuges

Aspecte de la façana, el 2008 / GOOGLE MAPS

Les fotos de Google Street View demostren que les mossegades s’estan produint, com a mínim, des del 2008. El revolt és important, les coses com són, però l’única solució aportada pel consistori, denuncia Alex, han sigut uns pius «que de res serveixen perquè el camió, al girar, xoca amb la part superior» a l’ajeure’s pel peralt d’aquesta zona costeruda de Barcelona. Recorda bé el primer impacte. «Va ser un ensurt de mort, jo estava dormint i em vaig despertar de cop». Va marxar de l’immoble fa cinc anys i la dona a qui l’hi va llogar se’n va anar fa pocs mesos perquè estava farta de dormir amb el camió de les escombraries a casa. A més, just a la zona de la col·lisió van començar a sortir humitats. Bàsicament, es filtrava aigua de la pluja. El que en un barco de guerra vindria a ser un forat en el casc que pot anar desgastant l’estructura del barco. Explica que l’ajuntament el va informar a començaments d’any de la intenció d’ampliar les voreres passat l’estiu. Això obligaria al camió a obrir-se més, però compte, igual el cop se l’acabi emportant l’edifici de l’altra vorera. El cas és que no té cap notícia de la reforma urbanística, així que si la cosa no avança, no descarta posar una denúncia. 

Notícies relacionades

La síndica Maria Assumpció Vila ha fet seva la queixa de l’Alex i ha instat el districte de Gràcia a «executar sense més dilació les mesures corresponents per posar fi a la situació que pateix el veïnat». «Aquest fet evidencia la vulneració dels principis d’eficàcia i bona Administració que han de regir qualsevol actuació municipal», resumeix la defensora dels barcelonins a través d’un comunicat. Vila va fins i tot una mica més enllà, i davant de la constatació dels fets, insta el consistori a valorar el corresponent expedient de responsabilitat patrimonial.

El pis de l’Alex, mossegat, el 2013 / GOOGLE MAPS

L’afectat explica que els xocs es produïen de manera irregular, però en una mitjana de dos al mes. L’únic que ha aconseguit en aquests anys és caçar la matrícula d’algun dels camions, amb la qual cosa ha pogut exigir a les empreses propietàries que arreglessin la destrossa. L’última millora es va fer l’any passat. Es va modelar de manera que sembli una ostentació de l’arquitecte. Però no, és una adaptació al que passa qualsevol nit.