CELEBRACIÓ A BARCELONA

Final de traca a la Mercè

Torra s'esborra dels actes protocol·laris mentre la ciutadania tanca en massa i amb brillantor la festa major

La setmana gran tanca amb 1,3 milions de visitants i confirma l'èxit del repartiment d'actes per tota la ciutat

undefined50039193 barcelona 24 09 2019 piromusical merc  2019  foto de ferran 190924234138

undefined50039193 barcelona 24 09 2019 piromusical merc 2019 foto de ferran 190924234138 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El dia de les absències polítiques a la Mercè ha sigut també la jornada de la massiva participació ciutadana en el tancament de la festa major de Barcelona. Les dues velocitats del paisatge social contemporani, aquí representades pels barcelonins bolcats en la celebració i pels gestors de la cosa pública escombrant les seves parcel·les i escampant el recollit sobre el rival. A la marxa d’Ada Colau  a la cimera climàtica de Nova York, anunciada i entesa per gairebé tots, se li ha sumat la plantada del president Quim Torra, que aquest dimarts no ha assistit a la missa de la Mercè i tampoc va acudir al tradicional passeig d’autoritats fins a Sant Jaume. Final de traca; política i ciutadana. 

La setmana gran tanca (a més de les 90.000 del piromusical) amb 1,3 milions de visitants, una xifra similar a la d’anys passats. Ha tornat a triomfar la descentralització de la festa, impulsada en el mandat anterior, amb 170 activitats repartides per 17 espais de sis dels 10 districtes. Menció especial per al parc de la Trinitat, convertit en una petita Àfrica, i el Besòs, on un any més el riu s’ha omplert de valents banyistes mentre Tortell Poltrona i la seva quadrilla de pallassos feien partir de riure milers de famílies. També ha sigut molt bona l’acollida a Nou Barris, on unes 11.000 persones han pogut escoltar les simfonies d’un Liceu que normalment els queda massa lluny, en tots els sentits. La Ciutadella, amb 180.000 visitants, ha tornat a ser l’epicentre, a més de les actuacions musicals, que han reunit més de 300.000 ànimes, amb un públic, diuen els que en saben, més jove de l’habitual, i amb alguna aglomeració inquietant, com la de dilluns a la nit a Maria Cristina i plaça d’Espanya, que haurà de ser revisada.

Passeig d’autoritats, després de la missa de la Mercè, i sense Torra / ALEJANDRO GARCÍA (EFE)

En el terreny polític ha cridat l’atenció que tots els grups municipals hagin tingut representació en la missa de la Mercè, en la qual el cardenal Juan José Omella ha fet una crida a la «confiança» i ha convidat a «ajudar els que pateixen». Fins i tot els comuns, amb Joan Subirats en els bancs, s’han apuntat a l’ofici. A la sortida ha quedat clar, claríssim, que l’home més feliç del planeta era aquest dimarts Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde que, en absència de Colau ha exercit d’alcalde accidental. Fa un any, en un clima preelectoral, el líder del PSC va prometre que en la següent Mercè seria el cap de l’ajuntament. A mitges, però la va encertar. Al socialista se l’ha vist còmode en el paper, tant en el seguici d’autoritats fins a Sant Jaume –aquest any, amb més presència policial– com en el balcó consistorial presenciant la jornada de ’colles castelleres’ locals. Menys relaxada estava Janet Sanz, la tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme, potser per la barrera d’agents de la Urbana que la separaven de la ciutadania. A l’altre costat de la primera línia del seguici avançava una mica acalorat Ernest Maragall, i no era per a menys. Manuel Valls, per si algú s’ho pregunta, continua de lluna de mel. 

Collboni, al balcó de l’ajuntament, al costat del regidor Albert Batlle / JOAN CORTADELLAS

Notícies relacionades

Preguntat sobre Torra, Collboni ha censurat que s’hagi «trencat una tradició de l’era democràtica». «El que hem de fer és lamentar-ho per respecte a la tradició i a la festa, que és de tots». Fonts properes al president han assegurat que la seva absència en els actes protocol·laris de la Mercè es deu que tenia «altres reunions». Hi haurà qui pensi que volia evitar-se la foto amb un líder del PSC. Sí que ha tingut temps, no obstant, de donar un cop de mà en la pinya d’alguna de les torres humanes de la plaça. També per pujar a saludar el consistori, on ha conversat breument amb Collboni i la resta de regidors, que aquest any han participat d’aquest dia en menor grau i intensitat. Sí que s’ho ha passat molt bé Josep Bou, en la seva primera Mercè com a edil. S’ha penjat al coll la medalla de l’orde de la Mercè, de la qual forma part i, a diferència delsrepresentants de Ciutadans, ha sortit al balcó malgrat que la façana continua lluint el llaç groc. «El missatge no té sentit, perquè divideix, però sortiré per respecte als barcelonins».

El president Torra, després de donar un cop de mà als castellers, aquest dimarts / JOAN CORTADELLAS

La formació d’Albert Rivera  ha sigut l’única que ha criticat durament l’absència de Colau. La líder del grup municipal, Mari Luz Guilarte, ha denunciat el «menyspreu de l’alcaldessa cap als ciutadans» ja que, a la seva manera de veure, «prefereix fer d’activista per governar».  El líder d’Esquerra, en canvi, ha considerat «important aquesta presència seva a Nova York amb motiu de la cimera del clima», però també ha instat la cap dels comuns a escoltar les propostes que des de la ciutat, i en particular des del seu partit, es llancen a favor del medi ambient. Durant la jornada també s’ha reclamat –ho han fet Eva Parera, de Barcelona pel Canvi, i Bou– que la missa torni al programa d’actes, com passava en els anys previs a Colau. Collboni ho ha descartat perquè la Mercè «és una festa laica que respecta la diversitat d’idees de tots els ciutadans». O el que és el mateix, la Mercè no tornarà a ser com Déu mana.