els encerts de la festa major

L'Àfrica comença a la Trinitat

El parc del nus viari, un oasi per descobrir per a molts, es consolida com un recinte perfecte per a la Mercè

zentauroepp49995155 bcn merce trinitat190922174939

zentauroepp49995155 bcn merce trinitat190922174939

3
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

‘Joe Miller’s jest book’ és, des de 1739, un llibret bastant cèlebre en el món anglosaxó. És un recopilatori de bromes i ocurrències que apareix esmentat inclús a ‘Conte de Nadal’, de Charles Dickens, i a l‘‘Ulisses’, de James Joyce, però la seva fama a aquest costat del canal de la Mànega és desafortunadament escassa. Una llàstima, perquè té fragments exquisits. «¿Els límits del nostre país, senyor? Doncs al nord limita amb l’aurora boreal, a l’est amb el sol naixent, al sud amb la processó dels equinoccis i a l’oest amb el dia del Judici Final». Doncs vet aquí que en aquests dies de la Mercè la frontera nord de Barcelona és, ¡apa-li!, l’Àfrica, perquè en un encert formidable de l’Institut de Cultura de Barcelona, el parc de la Trinitat ha programat exclusivament espectacles d’aquest continent. Ha sigut un èxit.

Tot i que lluny del centre, el parc de la Trinitat és l’espai de la Mercè millor comunicat en transport públic

El parc de la Trinitat els semblarà a la majoria dels barcelonins un lloc tan remot com Swazilàndia, però en veritat, el que són les coses, de tots els espais de la Mercè és el millor comunicat en transport públic. El metre desencotxa literalment a la boca del parc, un oasi verd i acollidor en meitat d’un nus viari ingrat. Allà, al migdia, per posar un exemple de les actuacions que han tingut lloc, actuava la troupe de Mighty Jambo Trust, circ tribal procedent de Kenya, una companyia amb un projecte d’integració a la seva esquena a l’altura dels números acrobàtics que fan els seus artistes. La zona de la grada, que no és petita, era plena a vessar. Quan un dels acròbates, no només caracteritzat de lleopard, sinó gairebé imbuït per una ànima felina, s’ha barrejat amb el públic, als nens se’ls il·luminava la cara, lògic, però el que ha sigut increïble ha estat el gos d’una parella del públic a qui li ha agafat el cangueli perquè no veia en el lleopard el jove de 19 anys que interpretava el paper, sinó una amenaça veritable. Tot ha acabat bé. Millor, molt bé. Després del número final, els acròbates han convidat el públic a baixar a escena a ballar. Una festassa.

Jaciments de talent

Notícies relacionades

El que Mighty Jambo Trust fa en realitat és anar per les escoles de Kenya a la recerca de talent circense i becar durant tres anys els més ben dotats. No s’ha de ser gaire llest per endevinar que com a jaciment d’aptituds físiques l’Àfrica és com la mina de diamants dels set nans. La brillantor salta a la vista. Que hagin recalat a la Mercè ha sigut una sort.

De l’encert de tornar la mirada cap als artistes de l’Àfrica en té part de la responsabilitat Anna Mbengue, a qui s’ha de felicitar

La qüestió és que, si ho estava ja, la Trinitat s’ha consolidat definitivament com a espai de la festa major per regar i deixar créixer en pròximes edicions. ¿Amb l’Àfrica de nou com a protagonista? Això voldria Anna Mbengue, responsable en bona mesura que la responsable del MAC (Mercè Arts de Carrer), Marta Almirall, prengués aquesta decisió aquest any. La idea va germinar al gener. Des de fa anys, la comunitat africana que resideix a Barcelona participa en la cavalcada dels Reis d’Orient. Donen una presència a la carrossa de Baltasar que ja voldria la reina de Saba. Així es van conèixer Almirall i Mbengue, i aquesta última sembla que té un do per convèncer, cosa que no queda acreditada només amb el fet que la directora del MAC digués que sí a posar l’Àfrica a la frontera nord de la Mercè, sinó també en el fet que és la responsable dels tallers que durant dos dies han tingut lloc en un dels espais de la Trinitat. Allà, hi ha testimonis d’això, ha posat en dansa part del públic. Té el seu mèrit. Al ‘Joe Miller’s jest book’ hi cabria perfectament algun acudit sobre els dots per a la dansa dels barcelonins.