TRADICIÓ ASIÀTICA

Bon any del porc a l'Eixample de Barcelona

whatsapp-video-2019-02-02-at-161444 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Aquest serà el meu any”, sentencia WeiQin Zhou, la secretària de l’Associació de Dones Xineses a Catalunya. L’any en què ella va néixer es va catalogar com l’any del porc. I aquest, el 4717 que ara comença també ho és. Enfundada en un quimono vermell, i amb una bonica flor al cabell, està convençuda que aquesta vegada es compliran tots els seus desitjos: “Salut, feina i tenir més confiança en mi”.

Zhou porta més de 26 anys a Catalunya, i la celebració de l’any nou, o la Festa de la Primavera, la torna “una miqueta” a casa. “És important que no oblidem d’on venim”, diu. A l’associació imparteixen classes de xinès a nenes catalanes i, alhora, ensenyen català i castellà a les dones xineses immigrants per facilitar la seva integració.

Color de la bona sort

Wei Lian, en canvi, va néixer a Catalunya, però fa 19 anys que tothom pensa que es va criar al Pequín mateix. En realitat van ser els seus pares els qui van emigrar fins aquí perquè pogués tenir més oportunitats. “Quan era petit odiava els meus ulls, odiava ser xinès, estava fart de ser el xinès mandarí de torn i el blanc de totes les burles”, explica. Avui llueix un quimono de color negre i vermell –el color de la bona sort– i, amb els seus companys de l’Institut Confuci de Barcelona fa volar un drac brillant, de color groc, pels carrers del barri de Fort Pienc.

No va ser d’un dia per l’altre, però Lian diu que s’ha “reconciliat” amb els seus orígens. “Vaig fer un canvi de xip”. En part, perquè l’idioma i la cultura dels seus pares li han obert mil portes. Tant a nivell laboral, com cultural i espiritual. “Ara estic orgullós de ser un català xinès, i vull ensenyar la meva cultura a tothom”. I és que la comunitat xinesa és la segona de residents estrangers més nombrosa a Barcelona, després de la italiana.

Taitxí i gastronomia

Com ells, 1.500 persones de 45 entitats diferents han marxat aquest matí des del parc de l’Estació del Nord fins a l’Arc de Triomf passant pels carrers de Sardenya, Casp i el passeig de Lluís Companys per celebrar l’entrada de l’any nou del calendari lunar. Més de la meitat eren grups de taitxí, arts marcials i associacions empresarials i culturals de l’Àsia, però també hi ha hagut presència d’entitats de la cultura tradicional catalana.

“Som una barreja i hem de felicitar-nos per això”, diu Wei. Els dracs xinesos, els quimonos, els gongs i tambors weifeng han compartit marxa amb gegantsgralles, batucada i petards, com els que han encès els Diables de Sant Antoni. Ells, o més aviat la seva figura, La Porca de Sant Antoni, han iniciat la marxa a les 11.30 h del matí fins a les 13:00 h del migdia. A la tarda, l’Arc de Triomf acull una fira gastronòmica xinesa on també se celebren diferents espectacles.

El 'gong' de Colau

Notícies relacionades

Segons els càlculs de la Guàrdia Urbana, 4.500 persones han vist la desfilada, aprofitant l’ocasió per fotografiar el dia en què Barcelona es transforma en Pequín. “Cada any ve més gent”, expliquen des de l’organització. I és que l’acte es va consolidant com una celebració més de la ciutat.

Entre els assistents, hi havia l’alcaldessa Ada Colau, que ha donat el “gong” d’inici del nou any , al costat de diplomàtics de països asiàtics, a més del conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, i el secretari de Migracions de la Generalitat, Oriol Amorós.

Temes:

Xina