El futur d’Ansu Fati al Barça en quatre claus

EL ‘10’ SOTA SOSPITA Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

El futur d’Ansu Fati al Barça en quatre claus

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Ansu Fati no se’n vol anar del Camp Nou. És l’últim davanter per a Xavi, però es resisteix a abandonar el Barça aferrat a un contracte que el vincula per quatre anys més. Tot i que l’enuig mostrat per Bori Fati, el seu pare, ha enverinat el seu futur, deixant-lo en una situació molt delicada perquè li col·loca encara més pressió. Després de la greu lesió que va patir al genoll esquerre (novembre 2020), Ansu no ha tornat a ser Ansu.

1

¿Per què surt a parlar el seu pare?

Perquè no aguantava més. Bori Fati feia mesos que ocultava el seu enuig. I un dia després de reunir-se, a iniciativa seva, amb Mateu Alemany, director de futbol del Barça, i Jordi Cruyff, director esportiu, va esclatar. El pare del davanter va expressar el seu enuig perquè veu que juga poc i no compta, a més, amb la confiança de Xavi, qui l’ha relegat a la seva condició d’últim davanter, a qui l’aposta per la fórmula dels quatre centrecampistes també ha condemnat. Bori no té dubtes.

S’emportaria el seu fill, hereu per iniciativa del club del ‘10’ que va portar Messi, fora del Camp Nou al final d’aquesta temporada perquè no li veu futur. És el davanter que menys minuts juga amb Xavi. «Jo ja me l’hauria emportat a un altre club, però ell vol triomfar al Barça», va confessar Bori, que ha deixat fins i tot d’anar a veure els partits al Camp Nou perquè ja no juga el seu fill.

2

¿Què pensa el jugador?

No estava assabentat del que diria el seu pare públicament. Va quedar desubicat i molest perquè el deixava en una posició de debilitat davant Xavi, que l’ha protegit en totes les seves compareixences públiques, i fràgil davant el club. A més, la reacció del seu progenitor contrasta amb la discreció que ha mostrat ell, tant al camp com a fora.

«Tinc contracte fins al 2027, tant de bo segueixi molts anys més», va declarar Ansu fa cinc setmanes en la seva última i única aparició en la qual va abordar el seu futur, comprometent-se a continuar al Camp Nou. Passi el que passi. Ha volgut, almenys, en les converses privades que ha mantingut amb Xavi desvincular-se del to enfadat i radical mostrat pel seu pare.

Se sent, malgrat tots els problemes físics que ha patit amb fins a quatre visites al quiròfan en dos anys i mig, amb prou energia per revertir aquesta complexa situació. Necessita, això sí, calma i calma, just al contrari del que està vivint ara. Ara, després d’haver esclatat el seu pare, la pressió ha augmentat. I, potser, fins i tot la mirada del Camp Nou, que sempre l’ha mimat. Ha parlat amb Xavi, conscient de l’embolic, per minimitzar l’impacte del problema.

3

¿Com ha caigut en el club?

Malament. Molt malament. Ningú esperava aquesta encesa reacció de Bori Fati. I més després del diàleg que va mantenir dilluns passat amb Alemany i Jordi Cruyff, on el club li va traslladar que el davanter es tracta d’«un patrimoni» del Barça.

No s’entén que aparegués el pare del jugador de tal manera per sacsejar l’estabilitat del vestidor, creant-li, alhora, un problema innecessari. Ni el president Joan Laporta ni Alemany, que van acompanyar Lewandowski dimarts passat a Varsòvia en la presentació d’un documental sobre la vida del polonès, van voler valorar la reacció de Bori a la seva arribada a Barcelona.

Van optar tots dos pel silenci, que no oculta, no obstant, el tremend enuig que es viu a les oficines del club. Un problema privat –Ansu ha perdut la seva condició d’intocable – s’ha transformat en un cas polèmic i públic, que obligarà, a més, a la intervenció, també pública, de Xavi aquest divendres per atenuar-ne l’impacte.

4

¿Per què valora el Barça la seva venda?

Perquè el Barça necessita vendre, escanyat com està pel límit salarial superat que té. Ha de rebaixar, almenys, 200 milions d’euros. I Ansu és un dels jugadors que tindrien sortida, tot i que el preu seria inferior, òbviament, al que tenia fa dos anys, transformat llavors en una de les grans sensacions del futbol europeu. 

El club ha de buscar recursos econòmics d’on sigui. Primer per alleugerir el ‘fair play’ i després per intentar acudir al mercat de fitxatges amb una quantitat adequada per reforçar l’equip com exigeix Xavi. A més, Jorge Mendes és l’agent del jugador. Es tracta d’un dels representants més importants del món, que disposa de la capacitat i contactes necessaris per buscar una sortida al davanter, la clàusula de rescissió del qual està fixada en la prohibitiva quantitat de 1.000 milions d’euros

«Ens hem citat d’aquí a un mes amb Mendes», va dir Bori Fati, alertant sobre una reunió en la qual es podria decidir la venda del jugador. Tot i que ell no ho vol. Ansu insisteix a quedar-se al Camp Nou.