PROTESTA EDUCATIVA

L'Escola Montigalà de Badalona se salva (ara per ara)

Educació promet a les famílies que el centre continuarà funcionant el curs que ve

El Govern obrirà una taula de negociació per abordar l'edifici definitiu després d'11 anys en barracons

img 4640

img 4640

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

Els nens són experts en jugar. A casa, al parc, al pati. O davant del Departament d’Educació durant una manifestació. Ja sigui corrent o baixant de cul o de cara per una llarga barana metàl·lica. Així ha passat aquest dimecres, i els protagonistes han sigut els alumnes de l’Escola Montigalà de Badalona, un centre públic que fa 11 cursos que espera parets de veritat que substitueixin el metall dels barracons. Són el paradigma de les retallades de finals de la passada dècada. I tot i que s’han mobilitzat abans, ara ho fan amb una mica més d’intensitat perquè va córrer el rumor que l’Administració pretenia tancar-los l’escola. L’equip de Josep Bargalló els ha rebut. I sembla que la cosa és menys greu del que semblava. De moment.

Batucada en defensa de la Montigalà davant d’Educació, aquest dimecres / CARLOS MÁRQUEZ

L’escola ha obert les portes però han sigut molt pocs els que avui han anat a classe. «Només hi han anat els nens els pares dels quals no podien venir a la manifestació. La immensa majoria hem fet vaga». L’escola té 228 estudiants d’Infantil i Primària i a la Via Augusta s’hi han traslladat una mica menys d’un centenar, que semblaven milers gràcies a l’eixordadora batucada que ha amargat el matí als funcionaris que treballen a les plantes baixes de la conselleria. Pares i també molts avis han recolzat la causa amb xiulets i sirenes. I pancartes que no deixen lloc al dubte: «Ara toca Escola Montigalà» i «Volem un calendari de construcció».

11 anys esperant 

Notícies relacionades

A les plantes superiors han pujat un parell de representants de les famílies, el Pedro i la Marisa. Els ha rebut durant una bona estona el director general de centres públics, Josep González Cambray. L’objectiu era resoldre un parell de qüestions. Si és cert el rumor que Educació vol tancar el centre i disseminar els nens per altres centres de Badalona, i en cas contrari, quan està previst construir l’edifici que els van prometre el 2008, any en el qual, per fer-se una idea del pas del temps, es va estrenar la primera entrega d’‘Iron man’ i Coldplay triomfava amb el disc ‘Viva la vida’ que tant va inspirar Pep Guardiola. Pel que sembla, els han promès que l’any que ve es tornarà a obrir una línia de P3, cosa que garanteix la continuïtat de l’escola, almenys durant el curs 2021-22, i els han promès que es crearà una taula de diàleg entre el Govern, l’Ajuntament de Badalona i les famílies per parlar del nou centre i de com es planifiquen les noves places públiques que vagin sorgint a la localitat. També ha quedat fora de la taula la possibilitat, de moment, de fusionar la Montigalà amb l’escola Folch i Torres, situada a uns 500 metres de distància. 

Una de les pancartes de la reivindicació / CARLOS MÁRQUEZ

Se n’han anat sense la garantia que vagin a tenir escola definitiva. Però d'un gran mal en surt un gran bé, i almenys ha quedat desactivat el possible tancament. Seguiran en barracons de manera indefinida. A l’espera que puguin entrar en els plans del Govern d’anar retirant aquestes llaunes del sistema educatiu. Encara queden 1.013 barracons en els quals hi estudien prop de 20.000 alumnes. Existeixen 422 escoles amb barracons, 93 de les quals estan íntegrament instal·lades en aquests equipaments provisionals. La idea és eliminar-ne 700 en un termini de set anys. Entre aquests, els de la Montigalà.