LA GUERRA DE LA INFORMACIÓ S'INTENSIFICA

La Justícia dels EUA estudia mesures contra l'ofensiva cibernètica de seguidors de Wikileaks

Anonymous assetja PayPal, però rep al seu torn atacs i la censura de Twitter i Facebook

L'objectiu dels opositors d'Assange és eliminar les vies de finançament de la web que ha difós secrets governamentals

El fiscal general dels Estats Units, Eric Holder, conversa amb periodistes juntament amb la secretària de Seguretat Nacional, Janet Napolitano sobre l’escàndol de Wikileaks.

El fiscal general dels Estats Units, Eric Holder, conversa amb periodistes juntament amb la secretària de Seguretat Nacional, Janet Napolitano sobre l’escàndol de Wikileaks. / JIM LO SCALZO (EFE)

3
Es llegeix en minuts

El Departament de Justícia dels Estats Units estudia els atacs cibernètics als llocs web d'empreses nord-americanes que han emprès activistes de la xarxa per venjar Wikileaks, segons el fiscal general d'aquest país, Eric Holder.

"Tenim constància dels incidents (...) i els estem estudiant", ha afirmat Holder en una roda de premsa amb líders europeus, després d'una reunió sobre seguretat cibernètica. El cap de la justícia nord-americana respon així a les preguntes sobre quines accions prendria el seu departament sobre la "guerra de la informació" que un grup d'internautes, anomenat Anonymous, ha convocat aquesta setmana contra aquelles empreses i institucions considerades "enemigues" de Wikileaks.

Els atacs han arribat a bloquejar les pàgines d'internet de Mastercard i Visa per venjar l'ofensiva dels EUA contra el fundador de Wikileaks, Julian Assange, impulsor de la difusió de centenars de missatges diplomàtics secrets del Departament d'Estat dels EUA.

Atac a PayPal

El grup de ciberpirates Anonymous ha coordinat les últimes hores atacs a internet contra PayPal però no ha pogut fer caure la pàgina d'Amazon. Els seus propis canals de distribució també han rebut embestides que han tallat el seu contacte amb centenars d'activistes de tot el món.

Anonymous llança atacs contra entitats a les quals considera lligades a l'assetjament que està patint la web Wikileaks. En el canal IRC, Anonymous ha convocat centenars d'activistes per atacar els serveis de la principal empresa de pagaments per internet després que PayPal cancel·lés el compte de Wikileaks, cosa que ha suposat un cop dur als esforços de finançament del lloc creat per Assange.

Vies de finançament

PayPal era un dels principals canals de recepció de donacions de Wikileaks. AWS, una subsidiària d'Amazon (el gegant de la xarxa dedicat a la venda de llibres i altres productes per internet), va expulsar la setmana passada WikiLeaks dels seus servidors després que l'oficina del senador nord-americà Joe Lieberman contactés amb l'empresa. Armats amb un senzill programa anomenat LOIC (Low Orbit Ion Cannon) creat per generar atacs de distribució de denegació de servei (DDOS) o de saturació d'accessos a un servidor, que Anonymous ha penjat a internet, els anomenats hackactivist han arribat a afectar l'activitat de PayPal.

Anonymous també està patint els efectes d'aquesta "guerra" d'internet en què s'ha convertit la publicació per part de Wikileaks de missatges diplomàtics secrets dels Estats Units. Un canal d'IRC amb els afins ha quedat fora de servei. Un segon canal que Anonymous havia establert com a suport en cas que el principal fos apagat també ha deixat de funcionar. Altres sí que estan en marxa.

Censura a Twitter i Facebook

Anonymous també ha estat eliminat de Twitter i Facebook, dues eines que el grup estava utilitzant per comunicar-se amb activistes encara que posteriorment persones que assenyalaven que pertanyien al grup van crear nous comptes. Abans que Anonymous fos esborrat de Twitter, en el canal d'IRC es llegia: "¿Vols ajudar l'esforç de la guerra? Recluta via Twitter. Tweet això: #defendwikileaks. Uneix-te a Operació Payback a www.anonops.net".

Però la pàgina del grup està apagada a conseqüència de contraatacs DDOS per altres grups. Malgrat que durant hores molts hackactivist han sol·licitat a Anonymous atacar Amazon, els responsables del grup van mantenir els bots o ordinadors generadors d'accessos automàtics apuntant a la direcció de PayPal.

¿Sense prou robots?

La raó pot ser que el grup no ha aconseguit un nombre prou alt de robots per muntar un atac exitós contra el gegant d'internet. A principi de la setmana, Anonymous havia establert com a objectiu reunir 9.000 ciberactivistes armats amb el programa generador d'accessos per atacar alhora alguna de les grans empreses d'internet.

Quan han arribat a bloquejar durant hores l'accés a les principals pàgines de Mastercard i Visa, el grup només ha aconseguit reunir aproximadament 2.000 bots treballant a l'uníson. Però el que ha estat fins ara una fortalesa d'Anonymous, l'absència d'un clar líder, es pot convertir en un dels seus principals problemes ara que el moviment que ha generat ha crescut els últims dies.

Exèrcit sense general

"De debò, som un exèrcit sense un general. Algun dels operadors necessita saltar a la palestra i proporcionar la guia que necessitem de manera que tots puguem concentrar tot el nostre ample de banda en un objectiu específic", deia un activista a IRC. Viquipèdia s'ha sumat contra aquest objectiu, a l'esborrar la llista de pàgines que estan clonant la seva pàgina web de Wikileaks.

Notícies relacionades

No obstant, Viquipèdia sí que manté la pàgina sobre Wikileaks en què s'informa que la web creada per l'australià Julian Assange per difondre secrets "no està associada amb Viquipèdia o la Fundació Wikimedia".

Mentrestant, el fundador de Wikileaks està internat a la presó de Wandsworth, al sud de Londres, des de la seva detenció dimarts a petició de la fiscalia sueca, que l'investiga per dos casos de suposada agressió sexual.