mascarilla

Amb i sense mascareta, ¿on arriba la teva saliva?

El Periódico | 21 de maig 2020

Les partícules de la boca poden arribar al doble de distància si no s'utilitza una protecció que a partir d'aquest dijous és obligatòria a Espanya si no hi ha espai per mantenir les distàncies

Aquest dijous ja és obligatori a Espanya portar mascareta a partir dels 6 anys en aquells espais públics oberts o tancats en què no es pugui mantenir la distància social de seguretat de dos metres. Adverteixen els experts que aquestes proteccions són molt oportunes segons les circumstàncies, tot i que tampoc són la panacea que permeti oblidar-nos de respectar les distàncies de seguretat i de mantenir les mesures d’higiene necessàries, entre les quals rentar-se les mans sovint.

Distància a la qual arriba la saliva al tossir amb Covid

En les últimes setmanes s’han publicat diversos estudis que demostren l’eficàcia de les mascaretes en la distància curta. Per exemple, les partícules mucosalivars propulsades amb un esternut poden arribar sense obstacles pel mig fins als vuit metres de distància, mentre que les que es desprenen d’una cop de tos poden arribar als dos metres. A tot això, a més, es pot afegir que les partícules més petites poden flotar en l’aire durant minuts, especialment en espais poc ventilats.

L’ús de la mascareta és, per tant, un filtre que permet evitar contagis tant al que la porta com, sobretot, a les persones que es troben al seu voltant o que transitaran per la mateixa zona en un curt espai de temps. Alguns estudis indiquen que portar un tapaboques quirúrgic pot reforçar la distància de seguretat de tal manera com si l’interlocutor es trobés tres vegades més lluny.

Mida del diàmetre del coronavirus Covid-19 comparat

Ara bé, tot depèn a més del tipus de mascareta que es faci servir i de com s’utilitzi aquesta, ja que de poc serveix posar-se-la a la boca després d’haver-la grapejat o d’haver-se-la posat durant més de quatre hores.

Capacitat de bloqueig dels materials de les mascaretes