Tribunals - Madrid

Un ex alt càrrec d’Ayuso apunta a Ruiz Escudero pels protocols que van impedir la derivació de persones grans per covid

L’exconseller de Polítiques Socials Alberto Reyero i el llavors director general de Coordinació Sociosanitària Carlos Mur declaren com a testimonis en una querella presentada per Marea de Residències

Un ex alt càrrec d’Ayuso apunta a Ruiz Escudero pels protocols que van impedir la derivació de persones grans per covid
4
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

Qui va ser director general de Coordinació Sociosanitària del Govern d’Isabel Díaz Ayuso, Carlos Mur, ha apuntat aquest dijous a qui va ser el seu superior, el conseller de Sanitat Enrique Ruiz Escudero, com a coneixedor i responsable de la remissió als hospitals madrilenys dels denominats ‘protocols de la vergonya’, que van impedir la derivació de persones grans als centres mèdics durant la pandèmia de covid.

Així ho ha explicat a les portes dels jutjats Carlos Vila, advocat de l’acusació que exerceix Marea de Residències en la causa que se substancia al Jutjat d’Instrucció número 9 de Madrid pel cas dels protocols de derivació implementats des de l’Administració autonòmica madrilenya. Marea de Residències busca condemnes per homicidi imprudent, denegació d’auxili i prevaricació.

«Li he preguntat si Ruiz Escudero ho sabia, i Mur ha dit que clar que ho sabia i que ell és qui dona la instrucció d’enviar-los als hospitals, els envia la Conselleria de Sanitat sota les ordres del conseller», ha assenyalat l’advocat a preguntes dels mitjans de comunicació. Respecte a la Comissió de Govern –és a dir, sobre el coneixement de la presidenta Díaz Ayuso–, Mur ha assenyalat davant el jutge Arturo Zamarriego que creu que aquest òrgan no va fer cap reunió sobre aquest tema, segons les mateixes fonts.

Al llarg de la seva declaració, Mur hauria insistit que els protocols han de ser presos com a «documents clínics, d’aplicació a criteri del metge» i en cap cas com una ordre administrativa, que hauria d’anar firmada pel conseller. En aquest punt l’advocat ha comentat que, en tot cas, el jutge no té dubte que els protocols eren d’obligat compliment.

«Abandonades a la seva sort»

Mur ha declarat com a testimoni aquest dijous, en una jornada en què ha compartit espai als jutjats amb qui va ser exconseller de Polítiques Socials, de Ciutadans, Alberto Reyero. A la seva arribada a l’òrgan judicial, on ha comparegut també com a testimoni, s’ha mostrat contundent amb la seva visió dels fets: «Les persones van quedar abandonades a la seva sort». L’expolític de Ciutadans va dimitir el 2 d’octubre del 2020 i va enviar una carta a la presidenta regional en què li recomanava buscar «unitat entre les institucions per vèncer el virus». Després de la seva dimissió, va denunciar la situació de les residències i va qualificar els protocols de la Conselleria de Sanitat de «poc ètics i possiblement il·legals».

Segons l’advocat de l’acusació, no obstant, la declaració més interessant ha sigut la de Mur, que va ser qui va firmar els protocols després d’una reunió celebrada amb metges geriatres i personal de la Conselleria de Reyero i en la qual també va ser present qui va ser assessor sanitari de la presidenta Ayuso i exdirector d’Hospitals a la Comunitat de Madrid, Antonio Burgueño.

Mur ha explicat, segons ha relatat el mateix advocat, que els protocols es van decidir en una reunió a mitjans de març del 2020 perquè la situació «era molt greu» i han de «fer-hi alguna cosa», i que ell els va firmar encara estant en desacord amb les escales de mobilitat i de problemes psíquics que es tenien en compte per discriminar els pacients. 

«Ha dit que ell els va firmar, tot i que no estava d’acord amb part del seu contingut, i que ho va fer perquè volia recolzar els metges geriatres dels hospitals que estaven desesperats i necessitaven d’un suport de l’Administració perquè no haguessin de prendre una decisió personal en coses d’aquestes».

Després d’escoltar aquests testimonis, el jutge té previst sol·licitar informes forenses que li permetran continuar amb la instrucció del cas i que aniran dirigits, segons apunta el lletrat, a conèixer si hi va haver tractament adequat, o si la no derivació als hospitals de les persones procedents de residències d’avis va tenir a veure amb les morts o no.

Pel que fa a Reyero, a la seva arribada als jutjats ha remarcat que segons els protocols «s’excloïa les persones en funció de la seva situació de dependència o discapacitat». «Això va impedir que se’ls atengués als hospitals i va ocasionar que les persones que es van quedar a les residències morissin en unes condicions que jo considero indignes», ha recalcat l’exconseller.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha incidit que, a més, «no hi va haver alternatives» a aquests ingressos hospitalaris, ja que a l’hospital habilitat a Ifema Madrid per fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus «no es van atendre persones de residències» i tampoc «es van medicalitzar» aquests centres. «Realment les persones van quedar abandonades a la seva sort», ha insistit.

Preguntat per la responsabilitat dels fets, l’exconseller ha precisat que això no li correspon a ell sinó al jutge, tot i que sí que ha reconegut que «es poden treure conclusions» de tot el que ha anat dient tant en pronunciaments públics com al seu llibre ‘Murieron de forma indigna’. «Crec que ja he dit bastant», ha sentenciat.

Temes:

Coronavirus