Estat de la Nació

Putin anuncia que abandona el tractat d’armes nuclears firmat amb els EUA

El president rus demonitza Occident en el discurs de l’Estat de la Nació

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha anunciat la suspensió de la seva participació en el tractat d’armes nuclears firmat amb els EUA que limita l’ús d’aquest armament. Així ho ha anunciat el líder rus en el discurs de l’Estat de la Nació prnunciat a la Duma –Cambra baixa Parlament rus–. El tradicional discurs que se celebra anualment al desembre va ser posposat aquest any per fer-lo coincidir amb el primer aniversari de la invasió d’Ucraïna.

Putin, a més, ha dedicat part del seu discurs a culpar Occident de la guerra d’Ucraïna. «Ells van començar la guerra i nosaltres utilitzem la força parar-la», ha afirmat el mandatari rus. «Occident lluita contra nosaltres bèl·licament, econòmicament i propagandísticament», ha dit Putin. «No han aconseguit res», ha abundat en un discurs molt esperat, que, no obstant, no aporta cap novetat destacable més enllà de la demonització d’Occident.

El líder rus ha afirmat que, en la mesura que Ucraïna rebi més armes, més s’hauran de fortificar les fronteres russes. «Volen acabar amb nosaltres i convertir un conflicte local en un de global», ha dit. I ha afegit: «Rússia és invencible en un camp de batalla. Reaccionarem».

El president ha assegurat que hi va haver negociacions entre Kíiv i Occident, però que van acabar amb una cruel mentida a l’atacar el Donbass. Kíiv volia armes nuclears, ha dit el president.

El líder rus ha afirmat que durant la Conferència de Seguretat de Munic de la setmana passada –una reunió internacional d’alt nivell– es van llançar moltes acusacions contra Rússia per desviar l’atenció de les accions occidentals. Torna a donar la culpa de la guerra a Occident i ha dit que «van deixar sortir el geni de l’ampolla» i van sumir el món sencer en el caos.

Obrir el camí dels nazis

En la mateixa línia, Putin acusa Occident d’«obrir el camí» perquè els nazis prenguessin el poder en la dècada del 1930, i afirma que des del segle XIX Occident ha intentat arrabassar a Rússia les seves «terres històriques», «el que ara es diu Ucraïna». «Tot es repeteix», diu Putin, i afegeix que Occident va finançar la revolució del 2014 a Ucraïna que va enderrocar un Govern prorús. Segons ell, això «va donar lloc a la russofòbia, al nacionalisme extrem».

Notícies relacionades

Respecte a les sancions contra Rússia, Putin ha assegurat que repercuteixen negativament en els països que les imposen: «Pugen els preus, tanquen les fàbriques i en culpen els russos». L’economia de Rússia, assegura, ha sobreviscut als riscos. «Deien que la nostra economia s’enfonsaria, però ha sobreviscut», ha afirmat.

Ha anunciat ajuda als damnificats de la guerra a través d’un fons estatal, similar a l’estructura dels veterans de la Segona Guerra Mundial, així com la concessió de vacances de 14 dies als voluntaris al front bèl·lic.