Turisme de vacunes en temps de pandèmia

Turisme de vacunes en temps de pandèmia

Laura Puig | 27 de març 2021

Alguns països ofereixen la possibilitat d’immunitzar-se de la Covid-19 mentre es disfruta d’unes vacances

L’equació formada per la dependència del turisme d’alguns països i l’escassetat de vacunes de la Covid-19 ha sigut resolta en diversos estats amb una solució de dubtoses connotacions ètiques al permetre als més privilegiats saltar-se el seu torn a la cua de la immunització: el turisme de vacunes.

Lluny de ser una opció majoritària, ja s’han detectat algunes iniciatives a les Maldives, els Estats Units o els Emirats. I hi ha països com Cuba en els quals aquest turisme sanitari es planteja com una estratègia d’Estat per reflotar l’economia quan tinguin llesta la seva vacuna, la Soberana 2.

En qualsevol cas, els experts consultats no veuen que sigui un model que tingui molt recorregut per diverses raons. En la majoria de països, les vacunes les administra l’Estat i primer van destinades a la seva població. A l’haver-n’hi poques, no queda marge per poder destinar dosis al turisme. I quan hi hagi abundància de sèrums anti-Covid i la majoria de la població estigui immunitzada, deixaran de tenir sentit aquest tipus de viatges.

«No és el camí», destaca Rafael Vilasanjuan, director d’Anàlisi i Desenvolupament d’ISGlobal. «La solució passa per tenir altes xifres de vacunació per obtenir un benefici col·lectiu», afegeix mentre rebutja aquesta modalitat de turisme sanitari perquè trenca l’equitat.

«Si prospera és perquè la gent vol viatjar, no per la vacuna», sosté José Luis Cañada, del grup d’experts en vacunes de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica i membre del comitè científic de la Fundació iO. I abunda en la idea d’avançar en la immunització: «Ara el que és urgent és vacunar com més gent millor. És la millor manera de frenar el virus perquè virus que no avança, virus que no canvia».

Una possibilitat que apunta Vilasanjuan és que als països en els quals s’està avançant més en la immunització i en els quals el sector privat participa en la vacunació, com és el cas dels EUA, pugui arribar a generalitzar-se aquesta opció una vegada s’hagi arribat a inocular a la majoria de la seva població. Per treure’n un benefici econòmic. Però el director d’ISGlobal insisteix que aquestes pràctiques s’han d’evitar, i més quan el 80% de les vacunes es concentren ara a tan sols 10 països del món. I en uns altres 50 encara no ha arribat ni una sola dosi.

Cañada, per la seva banda, posa èmfasi en l’escassetat de sèrums. «Som 7.500 milions d’éssers humans al món. I cal posar dobles dosis».

ESTATS UNITS

ESTATS UNITSVacunació entre estats i destinació Miami

El turisme mèdic sempre ha sigut una realitat als Estats Units. D’una banda hi ha els nord-americans que van a altres països per sotmetre’s a operacions o tractaments no disponibles al seu país o molt més barats; de l’altra, els estrangers amb mitjans econòmics suficients que arriben aquí per aprofitar una de les medicines més avançades del món. Amb la vacuna del coronavirus, els segons s’han convertit en notícia, tant als EUA com als seus països d’origen. Però la pandèmia ha portat el concepte a una altra dimensió, disparant l’inusual «turisme nacional» de nord-americans que es mouen entre estats a la recerca de la inoculació. Les habituals preguntes, sobretot ètiques, es multipliquen i el focus, una vegada més, rau en la desigualtat de l’accés a serveis mèdics.

No hi ha dades oficials i és difícil fins i tot fer estimacions, perquè molts dels 50 estats –cada un amb autoritat per crear el seu procés de vacunació i amb subministraments diferents, de vegades fins i tot amb diferents protocols de vacunació segons comtats– no mantenen registres que ajudin a delimitar el fenomen. Però alguns que sí que els tenen, i d’informacions de premsa o esclats de ràbia en comunitats, en surten pinzellades que ajuden a entendre.

Florida és el lloc que millor explica el fenomen. Al desembre el governador, el republicà Ron de Santis, va firmar una ordre executiva permetent que es vacunés allà qualsevol persona més gran de 65 anys. I van començar les arribades: una famosa advocada argentina, un famós presentador de televisió mexicà, rics veneçolans, canadencs, europeus... Un d’ells va ser el brasiler Rivaldo, l’exjugador del Barcelona. L’empresari colombià Luis Fuentes, de 65 anys, va explicar la seva experiència a la revista ‘Setmana’. «Tot va ser molt organitzat. Després em van donar una targeta de vacunació a fi de presentar-nos en 21 dies per a la pròxima dosi. A Colòmbia no hi ha seguretat que aquestes medicines arribin aviat».

Però també van viatjar a aquest estat ciutadans de la resta del país. La indignació dels locals va obligar a posar-hi límit i a finals de febrer es va començar a exigir prova de residència, ja fos temporal o dels qui han convertit Florida en la seva segona llar (una cosa habitual en un enclavament que a més de destinació de jubilació és també refugi per als qui fugen a l’hivern del fred). Però segons dades publicades aquest mes, almenys 82.000 persones que no són residents es comptaven entre els més de dos milions d’inoculats.

Un turisme de vacunes semblant s’ha produït a Ohio, on se sap que almenys 30.000 dels inoculats han arribat des d’altres estats. També a Arizona, on una responsable sanitària pública va arribar a dir que la vacuna estaria disponible «per a tothom» i després el governador, que va haver de demanar més subministraments davant l’escassetat de dosis, va assegurar que s’ocuparia de tots els seus «visitants d’hivern». També han arribat turistes de vacunes a Nova York, Nova Jersey, Colorado, Connecticut, Hawaii, Wisconsin...

La legalitat del fenomen no està gaire en qüestió. Tècnicament les vacunes són propietat federal, amb la qual cosa és difícil aplicar al peu de la lletra requeriments locals de residència. No hi ha una llei que reguli aquest tipus de viatges interestatals. I com que no hi ha un mecanisme generalitzat per validar la direcció de l’inoculat, es donen condicions que fomenten aquest turisme de vacunes.

La boirina, en qualsevol cas, s’intensifica davant els dilemes ètics. Habitualment els qui poden permetre’s viatjar per vacunar-se són també els qui tenen condicions personals i laborals que els exposen menys a un virus que ja ha tret a la superfície dolorosament moltes desigualtats socioeconòmiques i sanitàries.

«Els turistes de vacunes estan utilitzant el seu poder per crear una oportunitat injusta per a ells mateixos», li deia a ‘The Guardian’ des de la Universitat de Nova York el doctor Kyle Ferguson. «Hi ha errades de disseny que la gent està explotant, aprofitant-se de punts febles d’aquests sistemes. Quan viatgen estan utilitzant recursos, tant dosis com mecanismes d’inoculació, que s’havien destinat a una comunitat diferent». IDOYA NOAIN (Nova York)

CUBA

CUBAOferta de «platja, ‘mojitos’ i vacuna»

Com si fos un capítol complementari de la històrica disputa política entre els Estats Units i Cuba, l’illa vol posar la seva indústria biotecnològica al servei de la recuperació econòmica després d’un any d’enormes pèrdues. Per això, si arriba a bon port l’última fase de proves de la seva vacuna Soberana 2, l’Havana es proposa oferir com a atractiu als eventuals turistes llatinoamericans i, fins i tot, nord-americans, la possibilitat de vacunar-se sense costos addicionals. «Platja, ‘mojitos’ i vacuna. Tot al mateix lloc. ¿Què et sembla aquesta oferta? ¿Viatjaries a Cuba per vacunar-te?», convida el canal televisiu veneçolà, Telesur, com si es tractés d’una publicitat turística.

La crida es recolza en declaracions del director de l’Institut Finlay de Vacunes de l’Havana, Vicente Vérez. «Certament estem planejant produir fins a 100 milions de dosis... Els turistes tindran l’opció, si ho volen, de vacunar-se a Cuba, també.»

En l’actualitat, els assajos clínics que es realitzen a l’Havana involucren 44.000 voluntaris d’entre 19 i 80 anys. El Govern ja ha enviat a l’Iran 100.000 dosis de Soberana 2. El director general del Centre d’Immunologia Molecular (CIM), Eduardo Ojito Magaz, ha explicat que tot el producte necessari associat a la fase tres dels assajos ja ha sigut fabricat i alliberat. Per a l’agost, al pic de l’estiu caribeny, l’illa hauria de comptar almenys amb les quantitats requerides per immunitzar la seva població, d’11,2 milions d’habitants. «Després continuarem produint-les, a fi de subministrar-les a altres països amics», ha manifestat al diari oficial ‘Granma’ el president del grup estatal BioCubaFarma, Eduardo Martínez. A més de Soberana 2, els científics locals treballen en Abdala, Soberana 1 (en fase 2) i Mambisa (en fase 1).

En aquest context, algunes agències de viatge ja han començat a preparar-se per promoure el turisme immunològic. «Ens estem capacitant i preparant per impulsar aquests plans, ho veiem com una gran oportunitat, una llum al final del túnel, ja que la gent vol viatjar, vol disfrutar la vida», ha assegurat Raymundo Flores, director general de la majorista Universe Travel a Ciutat de Mèxic. ABEL GILBERT (Buenos Aires)

EMIRATS ÀRABS UNITS

EMIRATS ÀRABS UNITSParadís per a les elits

La polèmica vacunació de les infantes Elena i Cristina als Emirats Àrabs Units (EAU) va posar el país en el focus mediàtic. Però les familiars del rei emèrit no són les úniques que han utilitzat el seu privilegi per immunitzar-se. Són molts els membres de l’elit que fan ús dels seus contactes en aquesta monarquia del Golf Pèrsic per rebre les seves dosis. Com a destinació de luxe, els Emirats ofereix a milionaris, aristòcrates i empresaris el nou més preuat passaport, però també busca atraure nòmades digitals amb el reclam de la vacuna.

Un nou programa a Dubai ofereix un visat d’un any per viure i treballar a la ciutat emirat. Però està destinat a aquells que cobrin almenys 5.000 dòlars al mes, un sou superior als 4.232 euros. Un dels seus avantatges és l’obtenció de la vacuna contra la Covid-19 de forma gratuïta. La immunització als EAU, per tant, es reserva a aquelles persones amb elevats recursos econòmics. O amb contactes.

«Les autoritats volen limitar el nombre de gent que ve als Emirats a vacunar-se perquè busquen prioritzar les persones que es queden aquí», explica Nerea Robles, «no els qui venen, es vacunen i se’n van». Aquesta expatriada catalana de 25 anys té cita per vacunar-se la setmana que ve a Dubai, on treballa. «Moltes empreses ofereixen la vacuna a la mateixa oficina per a tota la plantilla», relata Robles.

L’oferta de dosis de manera privada ha facilitat que oligarques, polítics i milionaris puguin immunitzar-se sense passar pels serveis de salut pública ni complir els requisits. Com van fer les infantes, l’assessor del Govern del Regne Unit, Ben Goldsmith, i la seva dona o el director executiu de Softbank, entre d’altres. 

En segon lloc en nombre de població vacunada a nivell mundial, els Emirats ja han vacunat la meitat dels seus 10 milions d’habitants. «Hi ha botigues de vacunació a tot arreu; hi ha llocs en els quals arribes amb el cotxe, treus el braç per la finestreta i en menys de 10 minuts ja estàs vacunada», descriu Robles.

Tot i que el turisme de vacunes encara es reserva a una elit molt reduïda, molts preveuen que Emirats es converteixi en el paradís de la vacunació quan acabi d’immunitzar la seva població. Amb el lent desenvolupament de la vacunació a la UE només és qüestió de temps que aquells que s’ho puguin permetre viatgin fins al Golf per immunitzar-se i disfrutar del luxe. ANDREA LÓPEZ-TOMÀS (Beirut)

MALDIVES, TAILÀNDIA I BALI

MALDIVES, TAILÀNDIA I BALICorredors de seguretat

El turisme de vacunes requereix un ecosistema idoni per brollar: un país amb un sistema sanitari precari, sense campanyes d’inoculació avançades ni la immunitat de grup a la vista i amb unes desigualtats socials notables. No estranya que l’Índia bressolés el fenomen. La companyia de viatges Zenith Holidays, amb seu a Calcuta, en reclama la paternitat i ningú ha trobat empremtes anteriors al seu anunci del novembre: «Converteix-te en un dels primers a aconseguir la vacuna contra el coronavirus. Tan aviat com es vengui la vacuna Pfizer als Estats Units, estarem en condicions de portar un selecte grup de clients VIP».

Temptadora oferta: vol d’anada i tornada, quatre dies i tres nits amb esmorzar inclòs i la primera punxada per gairebé 2.000 dòlars (1.691 euros). Preveien un centenar de viatgers i el miler de trucades rebudes en uns dies van aconsellar ampliar les opcions: estades més llargues per rebre la segona dosi, vols a Rússia o al Regne Unit el febrer per disfrutar de Sant Valentí... «Busquem gent que vulgui conèixer un nou país i rebre la vacuna, és la combinació perfecta d’oci i protecció per a tota la família», va aclarir Manoj Mishra, director de l’agència. Va ser la desesperada mesura per reflotar una indústria que s’esllanguia i aviat s’hi van sumar agències de Bangalore, Mumbai...

Maldives ha seguit el camí quatre mesos després. El Govern ha anunciat el programa ‘Visita, vacuna i vacances’ per tornar la vida als seus centenars d’illes. El pla preveu que els turistes es vacunin després d’aterrar i esperin una desena de setmanes a les seves platges d’aigua cristal·lina fins a la segona punxada. La iniciativa, doncs, no persegueix el turisme d’oci fugaç sinó oferir una paradisíaca oficina en temps del treball remot. També la desesperació ha motivat el pla: l’arxipèlag va obrir les seves portes al juliol però les arribades amb prou feines han arribat al 40% de l’era precoronavirus. El Govern ha vacunat ja un terç del mig milió d’habitants i serà un dels primers països a arribar al ple. El programa va ser presentat al Parlament pel ministre de Turisme, Abdullah Mausoom, que acudirà a fires del sector a Rússia i l’Índia per promocionar-lo.

La comatosa salut econòmica dels països més dependents dels visitants estrangers està accelerant els tràmits per obrir les fronteres sense descuidar la salut. A Tailàndia, que té un PIB que es nodreix en gairebé una cinquena part del turisme, el Govern ha encarregat un estudi sobre certificats de vacunació que permetrà viatjar als seus nacionals i, alhora, escurçar la quarantena dels arribats des de les dissuasives dues setmanes actuals fins a tres dies més digeribles.

També Bali, la destinació turística més cèlebre d’Indonèsia, contempla un corredor de seguretat per als vacunats de la Xina, Singapur, Malàisia, Corea de Sud i el Japó. Les iniciatives s’estudien així mateix en organitzacions supranacionals. L’Asean, que agrupa una desena de països del sud-est asiàtic, va debatre la setmana passada l’aprovació d’un certificat de vacunació semblant al passaport digital que prepara la Unió Europea. ADRIÁN FONCILLAS (Pequín)

Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió

Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors d’El Periódico.

Per disfrutar d’aquests continguts gratis has de navegar registrat.