El Periódico

EN DIRECTE El Madrid guanya l'alabes (4-0)

L'aportació dels lectors

Publica una carta del lector

El viatge de la tartamudesa

Fundación Española de la Tartamudez

Imagen de una campaña de normalización de la tartamudez.

Jordi CapdevilaL'Esquirol

¿Què opines del tema de discussió? ¿Què et sembla l'aportació d'aquest usuari? Envia la teva opinió per participar en el debat.

Dimecres, 24 d'octubre del 2018 - 04:14 h

Et proposo que fem un viatge. No serà un viatge convencional, però, per il·lustrar-lo, agafarem com a vehicle un acte quotidià en la teva vida. Parlar. Deus parlar centenars de vegades en un dia i ni tan sols et fa falta prestar-hi atenció. Parlar ens serveix per connectar amb els altres, inclús ens diferencia com a espècie. Els humans hem desenvolupat un llenguatge complex i sembla que n’estem prou orgullosos. L’art de la paraula és seductor. Segur que t’agrada ser capaç de dominar el discurs, t’aporta seguretat i et fa sentir important.

Però, què passaria si no fos així? Què passaria si trobessis dificultat tan sols per dir “bon dia” quan entres a algun lloc? Imagina que et provoqués incomoditat dir el teu propi nom. Imagina que entres en un bar però que evites demanar el que vols en veu alta. Fixa’t com el paisatge ha començat a canviar. Saps perfectament el que vols dir però, en canvi, no surt com ho esperes. Com et sentiràs quan comprovis que la teva nova forma de parlar genera rialles i mofes per part d’altres persones? Què passarà el dia que, per temor i vergonya, prefereixis mantenir-te callat quan en realitat voldries parlar?

Hem arribat al final del trajecte i de moment no hi ha bitllet de tornada. Aquesta és la teva nova quotidianitat. Però calma’t, no saps on et trobes i és lògic, deixa’m que t’expliqui el viatge poc convencional que has fet de la fluïdesa cap a la tartamudesa. La tartamudesa és un trastorn de comunicació que dificulta la fluïdesa de la parla i que afecta entre un 1 i un 2% de la població mundial. Es manifesta de diverses maneres: repeticions, bloquejos, prolongacions, moviments facials... tots ells involuntaris. Però, després d’aquest viatge, espero que entenguis que no és només això. En una societat com la que vivim, on la comunicació té un paper important, la tartamudesa pot acabar assemblant-se a una petita gàbia personal. Cada dia present i en les situacions més impensables. I, si a les dificultats internes, li sumem les burles o la incomprensió que poden venir d’altres persones, el problema ja pren tota una altra dimensió. Ja no només afecta la fluïdesa, sinó que també acaba minant l’autoestima i la confiança en un mateix i en els altres.

I després de tot això, vols saber quin és el bitllet de tornada? Doncs prendre consciència de la profunditat del problema, que no sempre rep la importància que mereix fins i tot des dels professionals que estudien el llenguatge i la comunicació. En aquest sentit, s’ha de tenir clar que la prevenció a les escoles és importantíssima i que el professorat necessita estar format per això. La detecció primerenca de la tartamudesa en un infant és vital per afrontar i superar el problema a temps. I finalment, com a societat, aprendre a acceptar i entendre la tartamudesa amb una naturalitat que pugui ser beneficiosa per tothom.

Per més informació i assessorament, a Catalunya existeix l’Associació de la Tartamudesa de Catalunya (www.atcat.org), que dona suport a les persones afectades i als seus familiars.

Participacions dels lectors

Más madurez y más honestidad: lo que muchos catalanes esperamos ante las elecciones

Jordi Querol Barcelona

Lo que muchos catalanes deseamos advertir en las próximas citas electorales es madurez. Queremos que el 'procés' dej... continuar llegint

El PSOE de Sánchez y la vuelta a la socialdemocracia perdida con Zapatero

Joan Palacin Caldes de Montbui

Homeopatía e inexistencia del cambio climático: similitudes y diferencias entre dos creencias

Roger De Marfà Alella

Carta a 'Hazte Oir': "Antes de manifestar ideas misóginas, leed o volved al siglo XV"

Ainhoa López-larrainzar Nàquera (València)

Rèplica de l'Ajuntament de BCN: 'El conflicte dels excrements de gossos a la Plaça Charlie Rivel'

Ester López Ecologia Urbana. Ajuntament de Barcelona

El debate electoral y la discrecionalidad administrativa penitenciaria

Luis Fernando Crespo Zorita Alcalá de Henares

Dice la Secretaría General de Instituciones Penitenciarias que celebrar un debate electoral con los candidatos a Cortes preso... continuar llegint

Solo existen dos tipos de humanos: los que cuando llueve dejan pasar a otros y los que no

Oriol Santos Barcelona

Hoy llueve y, sin saber muy bien por qué, o precisamente por eso, me surgen ciertas dudas existenciales.... continuar llegint

Per què ara parlo a tothom en català de primeres

Manel Fortis Sant Joan de les Fonts

Diuen que una missió de la NASA va fracassar i el satèl·lit enviat es va estavellar perquè l’havien programat amb el sistema mètric decimal i un cop a l’... continuar llegint

Carta al meu net: "Llegir els articles d'Espinàs és com parlar amb l'avi"

Antoni Marceló Pi Terrassa