zentauroepp55072674 bcn200923202731

La Mercè 2020 i una mirada enrere

El Periódico | 23 de setembre 2020

Les imatges que ens deixen any rere any les festes de Barcelona presenten aquest any un gir a causa de les restriccions derivades de la pandèmia del coronavirus

Com tot des que va arribar la pandèmia, les festes de la Mercè han vist la seva programació afectada i amb aquesta afectació, l’impacte dels actes i celebracions que se succeïen en diferents punts de Barcelona de forma tradicional. Entitats veïnals i de comerciants del barri Gòtic han manifestat aquests dies el seu enuig per l’absència d’activitats al seu barri: Lamenten que no hi hagi cap expressió de cultura popular, com els gegants o els grups de dansa «nascuts o arrelat en aquests carrers», que en canvi actuaran en llocs com el Raval, el Guinardó, el Parc Güell o a Nou Barris.

El que està clar és que serà la Mercè més atípica, però que ens oferirà imatges sense precedents que trenquen amb les que tornaven any rere any. Fins a la lectura del pregó, amb la qual arrenquen les festes, ha sigut diferent, sense públic a la plaça i amb un Saló de Cent al qual només es podia accedir amb invitació i altes mesures de seguretat sanitària. El pregoner d’aquest any ha sigut Tortell Poltrona, mentre que l’any passat va ser l’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena la protagonista, amb una crida al diàleg.

Una plaça de Sant Jaume buida 

Una plaça de Sant Jaume buida 

La plaça de Sant Jaume, durant el pregó que dona l’inici de les festes aquest any. / FERRAN NADEU

La plaça de Sant Jaume a l’inici de les festes el 2019. / FERRAN NADEU

Per començar, la plaça de Sant Jaume no va oferir les imatges amb multituds congregades per disfrutar del ball dels gegants típic del primer dia de les festes. Els gegants i el bestiari habitual d’aquestes celebracions va estar uns dies exposat al vestíbul interior de l’edifici consistorial, a resguard, i només es va poder veure una part de l’espectacle perquè es va traslladar a l’interior del Saló de Cent.

El popular ball dels gegants, al Saló de Cent. / FERRAN NADEU

Els gegants de la ciutat, a la plaça de Sant Jaume el 2019. / FERRAN NADEU

Una missa amb distància social 

Una missa amb distància social 

L’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha presidit la missa tradicional de la Mercè, en la qual ha demanat l’empara de la verge per acabar amb la pandèmia. L’acte s’ha fet a la basílica de la Mercè davant un reduït nombre de persones congregades i mantenint una rigorosa distància social.

Cerimònia amb pocs assistents. / JORDI COTRINA

Molt diferent va ser la cerimònia de l’any passat i els anteriors, en els quals els barcelonins es van amuntegar a les portes de l’església per acompanyar també el recorregut d’autoritats fins a l’Ajuntament.

Missa de la Mercè de l’any 2019.

La música i espectacles al carrer

La música i espectacles al carrerMascaretes, distàncies de seguretat i ordenades cues han sigut la tònica dels primers concerts de la Mercè, una festa major atípica, en la qual el centre de Barcelona s’ha mantingut gairebé buit durant el matí, mentre la música es distribuïa per llocs tan allunyats entre ells com el parc Güell o la presó Model, informa Efe. .

Al costat d’una Rambla molt poc transitada, l’única mostra que Barcelona estava aquest matí de festa major ha sigut la cua que s’ha format per entrar a la plaça de Joan Coromines, al costat del CCCB, on avui, dijous, ha tocat Za! & la TransMegaCobla.

La Ciutadella ha sigut un dels pocs espais que han repetit escenari per a les festes, i l’afluència de públic també ha sigut ben diferent d’altres anys a aquest.

Actuació aquest dijous al parc de la Ciutadella. / ferran nadeu

Espectacle a la Ciutadella el 2014. / julio carbó