• Dilluns 19 abril 2021, 12:12 h

elPeriódico.com

Registra't | Iniciar sessió

INTERNACIONAL

Itàlia: el bipartidisme s'uneix

Dimarts, 30 d'abril del 2013 Santiago Demajo Meseguer (Barcelona)

A Itàlia, el centreesquerra governarà en coalició amb la dreta populista de Berlusconi. S'uneixen així els dos principals partits del país, acostumats a alternar-se en el poder. Un fenomen similar trobem a Grècia, on l'actual Govern conservador té el suport del partit que fins fa poc era la referència del centreesquerra. Les últimes enquestes a Espanya apunten a una direcció similar, amb un enfonsament del PP i un PSOE que seguiria sota mínims, cosa que portaria probablement a un Govern d'unitat entre tots dos. Els principals partits no volen ni sentir parlar de canvis profunds, de canvis sistèmics. Des de la perspectiva de l'esquerra és una situació greu, ja que els partits socialdemòcrates semblen haver perdut els seus ideals, les seves energies transformadores, i s'han venut a les doctrines neoliberals marcades per la UE. ¿I ara què? De nosaltres depenen les alternatives a aquest bipartidisme nostre. De moment ja tenim dos exemples: el Moviment 5 Estrelles, amb tocs de populisme, a Itàlia, i l'esquerra radical i ecologista de Syriza, a Grècia. Per una altra part, l'extrema dreta reneix amb força en molts països.Si voleu debatre sobre aquest tema, escriviu-nos aquí

EL PERIÓDICO publica opinions, rèpliques i suggeriments d'interès general, respectuoses amb les persones i institucions. Les cartes enviades podran ser extractades. Tot i així, resulta impossible publicar-les totes. Per publicar-les, EL PERIÓDICO es reserva la possibilitat de demanar dades addicionals com DNI, domicili i telèfon amb la finalitat de contrastar el seu contingut i la identitat de l'autor. No es mantindrà correspondència per correu electrònic ni s'atendran visites o trucades telefòniques sobre cartes o comentaris no publicats en qualsevol dels suports d'EL PERIÓDICO.
QUEIXES: Els lectors poden expressar les seves queixes al diari o bé al Consell de la Informació de Catalunya (CIC). Al CIC només quan considerin que s'han vulnerat els principis recollits al Codi Deontològic, pel tractament que donen els mitjans informatius sobre els diferents temes. Poden dirigir-se al Consell de la Informació de Catalunya trucant al 93 317 19 20.