• Dilluns 19 agost 2019, 02:12 h

elPeriódico.com

Registra't | Iniciar sessió

Conseqüències d'un avenç científic

Disculpa als malalts amb síndrome de fatiga crònica del Govern noruec

Divendres, 28 d'octubre del 2011 Clara Valverde i els socis de la Lliga SFC/EM (Barcelona)

Aquesta setmana s'ha produït un fet insòlit: un Govern ha demanat perdó a un percentatge de la seva població que feia anys que estava maltractada. El Govern noruec, després que uns científics noruecs hagin descobert l'alteració immunològica de la síndrome de la fatiga crònica/encefalitis miàlgica (SFC/EM) i el fàrmac necessari, ha fet unes importants declaracions admetent que no han tractat correctament els malalts, gairebé un 1% de la població, d'aquesta malaltia immunològica des del seu reconeixement fa 30 anys. Aquesta notícia està impactant entre les persones amb SFC/EM a Espanya, més de 300.000, que viuen, des dels anys 80 abandonades per les administracions sanitàries. Els pocs metges que atenen aquesta malaltia ho fan sense portar a terme analítiques rellevants ni tractaments, derivant els pacients a psicoteràpia de 'pensament positiu'. Irònicament, a Espanya, en un laboratori de l'Hospital de Can Ruti de Badalona, s'hi ha trobat fa poc la mateixa important alteració immunològica en l'SFC/EM que ha motivat les disculpes del Govern noruec (encara que aquest laboratori català ja no rebrà més finançament per seguir aquesta investigació). ¿Els nostres governs demanaran perdó a tots aquests espanyols que fa anys que estan abandonats al llit, malalts i tractats de farsants?Si voleu debatre sobre aquest tema, escriviu-nos aquí

EL PERIÓDICO publica opinions, rèpliques i suggeriments d'interès general, respectuoses amb les persones i institucions. Les cartes enviades podran ser extractades. Tot i així, resulta impossible publicar-les totes. Per publicar-les, EL PERIÓDICO es reserva la possibilitat de demanar dades addicionals com DNI, domicili i telèfon amb la finalitat de contrastar el seu contingut i la identitat de l'autor. No es mantindrà correspondència per correu electrònic ni s'atendran visites o trucades telefòniques sobre cartes o comentaris no publicats en qualsevol dels suports d'EL PERIÓDICO.
QUEIXES: Els lectors poden expressar les seves queixes al diari o bé al Consell de la Informació de Catalunya (CIC). Al CIC només quan considerin que s'han vulnerat els principis recollits al Codi Deontològic, pel tractament que donen els mitjans informatius sobre els diferents temes. Poden dirigir-se al Consell de la Informació de Catalunya trucant al 93 317 19 20.