• Dilluns 19 abril 2021, 12:12 h

elPeriódico.com

Registra't | Iniciar sessió

LA VIDA CULTURAL

La Biblioteca de Catalunya, a la Monumental

Dimarts, 27 de setembre del 2011 Dídac Martínez (Barcelona)

S'acaba el passat taurí de la plaça Monumental de Barcelona i comença, descartat com a centre comercial, el debat públic sobre el seu futur lúdic i cultural. Aquesta és la meva aportació: convertir la Monumental en la nova Biblioteca de Catalunya. La Biblioteca de Catalunya, actualment ubicada a l'antic Hospital de la Santa Creu, no només és petita, sinó que no pot créixer en col·leccions bibliogràfiques ni en serveis i no té cap possibilitat de convertir-se en un verdader equipament bibliotecari modern i cultural per al futur de la ciutat. L'edifici gòtic del segle XV del barri del Raval té unes característiques tan especials i de tan difícil accés, que la majoria dels barcelonins no saben que allà hi ha una biblioteca, cosa que fa gairebé inviable qualsevol gran millora. Ubicar, per tant, la futura Biblioteca de Catalunya a la plaça Monumental permetria disposar d'un equipament cultural de primer ordre, amb suficient espai i de fàcil accés; projectar a Barcelona i l'edifici de la Monumental una de les millors biblioteques del món i de més prestigi, com la Biblioteca Nacional de França, la Biblioteca Pública de Seattle (EUA) i l'extraordinària Biblioteca Nacional del Quebec (Canadà), i crear i potenciar un triangle cultural excepcional, junt amb el Teatre Nacional de Catalunya, l'Auditori i el futur centre Disseny Hub BCN. Òbviament, la futura Biblioteca de Catalunya no seria un magatzem de llibres antics i rars només per a estudiosos, sinó que donaria nom a un conjunt d'equipaments culturals relacionats amb la memòria impresa, visual i artística de Barcelona i Catalunya, com un centre de fotografia. La Monumental transformada es convertiria així en una oferta de centres i serveis culturals de tot tipo destinats a l'estudi, la creació i el talent; una petita però 'monumental' ciutat de la cultura dins de la ciutat: oberta, científica, lúdica, educativa i tecnològica perquè els ciutadans poguessin construir la cultura que es desenvoluparà en els pròxims 100 anys.



Si voleu debatre sobre aquest tema, escriviu-nos aquí

EL PERIÓDICO publica opinions, rèpliques i suggeriments d'interès general, respectuoses amb les persones i institucions. Les cartes enviades podran ser extractades. Tot i així, resulta impossible publicar-les totes. Per publicar-les, EL PERIÓDICO es reserva la possibilitat de demanar dades addicionals com DNI, domicili i telèfon amb la finalitat de contrastar el seu contingut i la identitat de l'autor. No es mantindrà correspondència per correu electrònic ni s'atendran visites o trucades telefòniques sobre cartes o comentaris no publicats en qualsevol dels suports d'EL PERIÓDICO.
QUEIXES: Els lectors poden expressar les seves queixes al diari o bé al Consell de la Informació de Catalunya (CIC). Al CIC només quan considerin que s'han vulnerat els principis recollits al Codi Deontològic, pel tractament que donen els mitjans informatius sobre els diferents temes. Poden dirigir-se al Consell de la Informació de Catalunya trucant al 93 317 19 20.