• Dilluns 8 març 2021, 04:36 h

elPeriódico.com

Registra't | Iniciar sessió

EL PROCÉS SOBIRANISTA

"Aran no és Catalunya"

Dissabte, 19 d'octubre del 2013 Emilio Medan Ane (Alcalde de Les per Unitat d'Aran)

Si el poble català desitja exercir en referèndum el seu legítim dret democràtic d'autodeterminació, l'aranès ha de quedar al marge d'aquesta consulta. Els aranesos no han de ser convocats a participar-hi perquè Aran no és Catalunya, forma part de la Catalunya administrativa però és un poble diferent del català. La història determina que Aran constitueix una nació diferent de la catalana. Si els aranesos participen en la consulta per decidir el futur político-administratiu de Catalunya, s'estaran involucrant en una decisió que, legítimament i democràticament, només competeix al poble català.

Una vegada el poble català hagi decidit quin ha de ser el futur de Catalunya, li correspondrà al poble aranès decidir, també democràticament, quin camí ha de prendre el futur d'Aran. Arribat aquest moment, els aranesos han de fer ús del seu dret d'autodeterminació, avui mal anomenat dret a decidir, i davant el dilema plantejat decidir en referèndum si desitja continuar amb Catalunya o no.

Si el poble català decideix en el seu referèndum que Catalunya ha de ser un Estat i aconsegueix constituir-se com a tal, l'aranès haurà, en la meva opinió, de decidir entre si desitja formar part d'aquest nou Estat català, com un territori autònom d'aquest, o bé seguir formant part de l'Estat espanyol amb una autonomia similar a les ciutats de Ceuta i Melilla. En aquest referèndum d'Aran serà decisiva l'actitud dels dos Estats, el català i l'espanyol per elegir el camí pel qual desitgen els aranesos que transiti Aran en el futur.

És hora que els responsables polítics aranesos exerceixin com tals i no adoptin la tàctica de l'estruç per no molestar els seus coreligionaris catalans o espanyols. Aquest és un d'aquells moments històrics en què no és admissible que els polítics es prestin a mirar cap a un altre costat, fent deixació de les seves responsabilitats cap al poble que representen.

A l'estar en joc la pròpia pervivència del poble aranès és imprescindible que els partits polítics aranesos, en general, i els presents al Consell General d’Aran, en particular, abordin amb honestedat i valentia aquesta transcendental qüestió i promoguin el debat ciutadà clarificant nítidament quins postulats defensen i no s'entestin a intentar enganyar o distreure amb silencis, subterfugis o cants de sirena el poble aranès que representen.Si voleu debatre sobre aquest tema, escriviu-nos aquí

EL PERIÓDICO publica opinions, rèpliques i suggeriments d'interès general, respectuoses amb les persones i institucions. Les cartes enviades podran ser extractades. Tot i així, resulta impossible publicar-les totes. Per publicar-les, EL PERIÓDICO es reserva la possibilitat de demanar dades addicionals com DNI, domicili i telèfon amb la finalitat de contrastar el seu contingut i la identitat de l'autor. No es mantindrà correspondència per correu electrònic ni s'atendran visites o trucades telefòniques sobre cartes o comentaris no publicats en qualsevol dels suports d'EL PERIÓDICO.
QUEIXES: Els lectors poden expressar les seves queixes al diari o bé al Consell de la Informació de Catalunya (CIC). Al CIC només quan considerin que s'han vulnerat els principis recollits al Codi Deontològic, pel tractament que donen els mitjans informatius sobre els diferents temes. Poden dirigir-se al Consell de la Informació de Catalunya trucant al 93 317 19 20.