v

Hi ha 70 països al món on les relacions homosexuals estan castigades amb penes de fuetades, presó, cadena perpètua i fins i tot de mort. Així, moltes persones del col·lectiu LGTBI “es veuen obligades a sortir dels seus països perquè no poden suportar la situació que tenen aquí”, explica Rodrigo Araneda, president de l’Associació Catalana per la Integració d'Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants (ACATHI), que treballa des de Barcelona per crear un espai segur en el qual aquestes persones puguin viure la seva sexualitat i la seva identitat lliurement.

v
"La resposta que s'està donant des d'Europa no és la solució. Construir murs, frenar arribades, deixar que mori gent al mar o estigui retinguda a Turquia no és una solució humanitària ni d'acord amb les lleis i tractats internacionals ", explica Blanca Garcés-Mascareñas. "La veritable solució seria abordar la pobresa, les desigualtats i els conflictes armats en els quals participem directament i indirecta. Directament com els Estats, com per exemple amb la intervenció a Líbia, o indirectament, venent les armes que produïm com a principals exportadors mundials", conclou la investigadora.
v

Barcelona no gira el cap davant d'aquesta emergència humanitària. El consistori ha creat un pla anomenat Ciutat Refugi amb el que dóna suport a les entitats socials que treballen amb l'asil i la cooperació internacional i impulsa iniciatives pròpies per actuar davant aquesta crisi. Els barcelonins, les seves organitzacions i les seves institucions estan demostrant que, amb voluntat, una ciutat pot enderrocar muralles.