• Dilluns 19 abril 2021, 12:12 h

elPeriódico.com

Registra't | Iniciar sessió

DIFICULTATS DE L'ENSENYAMENT

Sistemes educatius desequilibrats

Dimecres, 1 de febrer del 2012 Ramon Mas Sanglas (Santa Eugènia de Berga)

El diagnòstic sobre el model educatiu de Corea del Sud, presentat en un reportatge de TV-3, planteja seriosos interrogants a l'hora de ser imitat. Els sud-coreans són els primers i millors estudiants del món en rendiment, segons l'informe Pisa. És d'admirar el progrés del país en 30 anys: ha eliminat un 70% de l'analfabetisme i aconsegueix que el 80% dels estudiants vagin a la universitat. Tot un rècord, gràcies a la disciplina i l'exigència de les famílies i a l'Estat. El comú denominador de tot l'entorn és la força de voluntat personal amb l'objectiu clar d'un futur amb treball qualificat. Aprendre a ser líders té riscos i premis. La rigidesa disciplinària uniformada pel que fa a horaris excessius i continguts d'aprenentatge molt densos comporta graus d'estrès. Dedicar 13 hores diàries a tasques escolars no dóna per descansar ni mantenir relacions socials. Una mare va explicar: Em fan llàstima (les seves filles), però ho fem pel seu bé. Vull que les meves filles sàpiguen més que les altres". Aquesta ideologia cala en la consciència dels adolescents, perquè un alumne va afirmar: "¿Per què estar jugant si podria estar treballant? No m'imagino la meva vida sense haver estudiat". No obstant, els estudiants menys brillants són conscients que no viuen la vida. Exemple: "La pressió sobre el futur no em deixa viure l'adolescència i tinc ganes de plorar". L'informe Pisa contrasta resultats escolars també òptims en països amb horaris més racionals. El prototip és Finlàndia. La mentalitat sobre el rendiment i la qualitat no es basa tant en la disciplina individual, sinó en l'esforç compartit entre l'escola, la família i la conciliació laboral dels pares. El model espanyol és molt menys brillant perquè falla la inversió nacional de recursos, la conciliació familiar i laboral i la vocació d'esforç, que no s'imposa per la poca convicció dels pares i de l'Estat.



Si voleu debatre sobre aquest tema, escriviu-nos aquí

EL PERIÓDICO publica opinions, rèpliques i suggeriments d'interès general, respectuoses amb les persones i institucions. Les cartes enviades podran ser extractades. Tot i així, resulta impossible publicar-les totes. Per publicar-les, EL PERIÓDICO es reserva la possibilitat de demanar dades addicionals com DNI, domicili i telèfon amb la finalitat de contrastar el seu contingut i la identitat de l'autor. No es mantindrà correspondència per correu electrònic ni s'atendran visites o trucades telefòniques sobre cartes o comentaris no publicats en qualsevol dels suports d'EL PERIÓDICO.
QUEIXES: Els lectors poden expressar les seves queixes al diari o bé al Consell de la Informació de Catalunya (CIC). Al CIC només quan considerin que s'han vulnerat els principis recollits al Codi Deontològic, pel tractament que donen els mitjans informatius sobre els diferents temes. Poden dirigir-se al Consell de la Informació de Catalunya trucant al 93 317 19 20.