• Dilluns 19 abril 2021, 12:12 h

elPeriódico.com

Registra't | Iniciar sessió

PROBLEMES SANITARIS

La patologia cardíaca no admet retallades

Diumenge, 17 d'abril del 2011 Andreu Porta-Sánchez (Servei de cardiologia de la Vall d'Hebron. Barcelona)

Aquesta carta [extractada] li vaig enviar al senyor Boi Ruiz el 3 d'abril. Deu dies després, encara no havia obtingut resposta: "Formo part del sistema sanitari català. Sóc resident de cardiologia de tercer any a l'Hospital de la Vall d'Hebron i em permeto advertir-lo de la davallada de la qualitat assistencial i l'augment de la 'morbi-mortalitat' que comportarà la reducció brusca del pressupost dels hospitals que donen cobertura sanitària a la població catalana. L'hospital ha hagut d'aplicar mesures dràstiques per retallar la despesa, mesures que poden ser comprensibles en patologies no urgents, però que no es poden permetre en la patologia cardíaca. S'ha decidit rebaixar, durant sis mesos, l'activitat del servei de cirurgia cardíaca del nostre centre en un 50%. D'intervenir uns 10 malalts per setmana (dos al dia) es passarà a intervenir-ne 4. Els malalts que estan en llista d'espera de cirurgia cardíaca veuran endarrerida la seva intervenció. Es tracta de malalts amb estenosi aòrtica severa simptomàtica, malalts amb malaltia coronària severa i angina refractària, malalts amb insuficiència mitral en situació d'insuficiència cardíaca, malalts amb patologia congènita diagnosticada en edat adulta, malalts portadors d'aneurismes d'aorta i un llarg etcètera. Aquests casos no derivaran només en un augment de les consultes a urgències, ja saturades, sinó que es pot manifestar en forma d'edema pulmonar brusc o infart agut de miocardi, patologies totes amb una mortalitat prehospitalària que, en el cas de l'infart, arriba quasi al 25%. La situació de crisi econòmica global obliga a ajustos, d'acord. Però ni la sanitat privada es farà càrrec d'aquest grup de malalts ni el seu problema de salut és estable, i es pot dilatar la seva resolució en el temps. Són situacions clíniques no reversibles, i la falta d'abordatge precoç comportarà 'morbi-mortalitat'. El sistema de l'Estat espanyol, i especialment el català, està a l'avantguarda pel que fa a qualitat assistencial; tots els indicadors així ho revelen. Mantenir l'excel·lència actual que tants esforços ha requerit, amb una població cada vegada més envellida, obliga no només a mantenir el pressupost en salut, sinó que probablement obligarà a augmentar-lo. Les retallades brusques actuals s'acompanyaran d'augment de la mortalitat i aquest és un problema que ni els pacients ni els metges podem permetre. Espero de vostè, com a persona elegida per gestionar la salut de la ciutadania, que reculli les nostres queixes davant d'aquest gravíssim problema."



Si voleu debatre sobre aquest tema, escriviu-nos aquí

EL PERIÓDICO publica opinions, rèpliques i suggeriments d'interès general, respectuoses amb les persones i institucions. Les cartes enviades podran ser extractades. Tot i així, resulta impossible publicar-les totes. Per publicar-les, EL PERIÓDICO es reserva la possibilitat de demanar dades addicionals com DNI, domicili i telèfon amb la finalitat de contrastar el seu contingut i la identitat de l'autor. No es mantindrà correspondència per correu electrònic ni s'atendran visites o trucades telefòniques sobre cartes o comentaris no publicats en qualsevol dels suports d'EL PERIÓDICO.
QUEIXES: Els lectors poden expressar les seves queixes al diari o bé al Consell de la Informació de Catalunya (CIC). Al CIC només quan considerin que s'han vulnerat els principis recollits al Codi Deontològic, pel tractament que donen els mitjans informatius sobre els diferents temes. Poden dirigir-se al Consell de la Informació de Catalunya trucant al 93 317 19 20.