• Dilluns 19 abril 2021, 12:12 h

elPeriódico.com

Registra't | Iniciar sessió

ECONOMIA

Crisi econòmica: exemple de 'república bananera'

Dissabte, 30 d'agost del 2014 David Sempau (Panamà)

A la 'república bananera' on em vaig exiliar obligat per la crisi estafa espanyola, el Govern va fer just al contrari del que li aconsellaven l’FMI i el Banc Mundial: inversió massiva en obra pública, subvencions i baixos interessos per a habitatge social, enderrocament i reconstrucció de barris en decadència, pensió del 25% del salari mínim per a cada persona gran encara que no hagi cotitzat mai... sense ni tan sols acostar-se al límit d’endeutament que el mateix país es marca. ¿Per què? Perquè com a resultat d’aquesta macroinversió pública l’atur està per sota del 4%, la gent té diners per gastar i l’economia no ha deixat de créixer, amb una previsió del 8% per al 2014. Aquella 'república bananera' és això, una república, o sigui que ni reietons ni princesetes ni corts de xucladors. Per cert, tampoc Exèrcit, així que res de despeses astronòmiques per defensar-nos d’enemics imaginaris. Els medicaments es venen per unitats, pastilleta per pastilleta i vial per vial. Els més grans tenim el 25% de descompte en restaurants, atenció mèdica privada, medicines i molts altres béns i serveis. I els llibres de text no caduquen i es traspassen de curs en curs, ja sigui entre parents de diferents edats o bé en establiments que els revenen a preus de saldo. Si el text requereix alguna actualització, la mateixa escola imprimeix els fulls renovats i els reparteix entre l’alumnat. ¿Corrupció? Res a veure amb el macrolladronici espanyol. No és casualitat que Espanya estigui en la ruïna, no únicament econòmica, sinó també moral. Per descomptat que aquesta república bananera no és el paradís, però em sembla infinitament més civilitzada que aquesta Espanya tan moderna, tan desenvolupada i tan democràtica, en què el Govern roba a la gent per engreixar els bancs i un dia et lleves i t’assabentes que el Parlament, a corre-cuita, ha esmenat la intocable Constitució per posar el pagament del deute davant dels drets ciutadans.



Si voleu debatre sobre aquest tema, escriviu-nos aquí

EL PERIÓDICO publica opinions, rèpliques i suggeriments d'interès general, respectuoses amb les persones i institucions. Les cartes enviades podran ser extractades. Tot i així, resulta impossible publicar-les totes. Per publicar-les, EL PERIÓDICO es reserva la possibilitat de demanar dades addicionals com DNI, domicili i telèfon amb la finalitat de contrastar el seu contingut i la identitat de l'autor. No es mantindrà correspondència per correu electrònic ni s'atendran visites o trucades telefòniques sobre cartes o comentaris no publicats en qualsevol dels suports d'EL PERIÓDICO.
QUEIXES: Els lectors poden expressar les seves queixes al diari o bé al Consell de la Informació de Catalunya (CIC). Al CIC només quan considerin que s'han vulnerat els principis recollits al Codi Deontològic, pel tractament que donen els mitjans informatius sobre els diferents temes. Poden dirigir-se al Consell de la Informació de Catalunya trucant al 93 317 19 20.