• Dilluns 19 abril 2021, 12:12 h

elPeriódico.com

Registra't | Iniciar sessió

DENÚNCIA SOCIAL

'Ciutat morta': l'ecosistema del 4-F

Dijous, 5 de febrer del 2015 Jordi Oriola (Barcelona)

Conec bé el 'cas 4-F' perquè, entre altres coses, aquell 2006 estava editant el documental Barcelona 2006: l’any del civisme, que analitzava els efectes de l’ordenança del civisme de l’ajuntament. L’ordenança partia del supòsit que a Barcelona hi havia un excés d’incivisme i, per les activitats que apuntava, estigmatitzava certs col·lectius ja per si mateixos vulnerables. Prohibia tantes coses que era inaplicable, però permetia un ús selectiu segons es cregués convenient. En aquest ecosistema es van donar el cas 4-F, els tres de Gràcia i molts altres. Els casos de tortura i abús policial no són ni esporàdics ni minoritaris, ni tampoc constants i atribuïbles a la totalitat dels agents, però sí que compten amb la cobertura, protecció i tancament de files de l’Administració i dels cossos de seguretat enfront de la ciutadania. És una concepció de policia impune que té arrels en el franquisme i que no es pot criticar perquè és impermeable. És molt paradigmàtic comprovar com els cossos policials i els seus caps polítics sistemàticament desvien i desacrediten les crítiques de mala praxi en lloc d’investigar-les per tractar de dignificar els cossos policials. L’emissió de Ciutat morta per TV-3 és una excepció deguda a una sèrie de coincidències. És una fita que hem de celebrar des de l’activisme i des de l’activisme audiovisual, però no sabem si serà un precedent perquè altres documentals similars puguin seguir el seu camí o si serà un precedent en el sentit de fer impossible l’emissió. Una de les queixes que sento envers el documental és que només ha investigat les irregularitats amb els detinguts i no qui és el culpable d’haver deixat invàlid el policia. Però és que un documental d’autor no és un reportatge periodístic que pretén acostar-se a l’objectivitat. Un documental té uns autors i aquests han enfocat el tema que els ha semblat més interessant i de la manera que han trobat més convenient. Qui vulgui posar el focus en altres coses haurà de fer un altre documental.



Si voleu debatre sobre aquest tema, escriviu-nos aquí

EL PERIÓDICO publica opinions, rèpliques i suggeriments d'interès general, respectuoses amb les persones i institucions. Les cartes enviades podran ser extractades. Tot i així, resulta impossible publicar-les totes. Per publicar-les, EL PERIÓDICO es reserva la possibilitat de demanar dades addicionals com DNI, domicili i telèfon amb la finalitat de contrastar el seu contingut i la identitat de l'autor. No es mantindrà correspondència per correu electrònic ni s'atendran visites o trucades telefòniques sobre cartes o comentaris no publicats en qualsevol dels suports d'EL PERIÓDICO.
QUEIXES: Els lectors poden expressar les seves queixes al diari o bé al Consell de la Informació de Catalunya (CIC). Al CIC només quan considerin que s'han vulnerat els principis recollits al Codi Deontològic, pel tractament que donen els mitjans informatius sobre els diferents temes. Poden dirigir-se al Consell de la Informació de Catalunya trucant al 93 317 19 20.