• Dilluns 19 abril 2021, 12:12 h

elPeriódico.com

Registra't | Iniciar sessió

SOCIETAT

Alumnes sords: viure sense limitacions

Dilluns, 10 de juny del 2013 Alícia Sort (Barcelona)

Sóc sorda profunda de naixement i estic acabant el tercer curs de Psicologia a la Universitat de Barcelona. Treballo a la comissió de joventut de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA). Sóc una dels joves de la primera generació del sistema d'educació bilingüe en la llengua oral i la llengua de signes. Domino tres idiomes: català, castellà i anglès. Ha estat molt decebedor sentir dir a la senyora Alba Espot, directora general d'Educació Infantil i Primària, que després de l'ESO els sords no haurien de necessitar intèrpret. A classe, els sords utilitzem un intèrpret perquè no hi sentim. Això no vol dir que no sapiguem parlar o llegir els llavis.
Però l'intèrpret ens dóna accés a la informació independentment d'aquestes habilitats. Cada persona sorda sap el que necessita; depèn del tipus de sordesa, el moment de la seva aparició, el grau de la pèrdua d'audició... Jo utilitzo intèrpret en la meva carrera i estic molt satisfeta amb aquest recurs. Gràcies a la llengua de signes puc riure al mateix temps que els meus companys de l'acudit del professor, rebre la mateixa informació que ells i sentir-me segura de mi mateixa. La Conselleria d'Ensenyament i l'entitat CREDAC de Barcelona, han d'escoltar les persones sordes i respectar i donar el suport a les necessitats de cada una per viure sense barreres. L'experiència de molts sords que han viscut la situació d'intentar seguir les classes llegint els llavis d'un professor a classe és horrible i esgotadora. Els alumnes sords tenim el dret de tenir un intèrpret en l'àmbit educatiu per viure sense limitacions.



Si voleu debatre sobre aquest tema, escriviu-nos aquí

EL PERIÓDICO publica opinions, rèpliques i suggeriments d'interès general, respectuoses amb les persones i institucions. Les cartes enviades podran ser extractades. Tot i així, resulta impossible publicar-les totes. Per publicar-les, EL PERIÓDICO es reserva la possibilitat de demanar dades addicionals com DNI, domicili i telèfon amb la finalitat de contrastar el seu contingut i la identitat de l'autor. No es mantindrà correspondència per correu electrònic ni s'atendran visites o trucades telefòniques sobre cartes o comentaris no publicats en qualsevol dels suports d'EL PERIÓDICO.
QUEIXES: Els lectors poden expressar les seves queixes al diari o bé al Consell de la Informació de Catalunya (CIC). Al CIC només quan considerin que s'han vulnerat els principis recollits al Codi Deontològic, pel tractament que donen els mitjans informatius sobre els diferents temes. Poden dirigir-se al Consell de la Informació de Catalunya trucant al 93 317 19 20.