Premis Empresa de l'Any Banc Sabadell

Premis
Empresa de l'Any
Banc Sabadell

Viva in Vitro, Premi Millor Start-up: una de les firmes emergents més prometedores en l'àmbit de la biotecnologia

Text: Juan Daniel González

Nascuda el 2021 a la Regió, la companyia busca transformar l'enfocament clínic cap a la sepsi, una malaltia que afecta milions de persones

L'equip de Viva In Vitro. / L. O.
L'equip de Viva In Vitro. / L. O.

Amb més d'una dècada de recerca, Viva In Vitro Diagnostics ha aconseguit posicionar-se com una de les empreses emergents més prometedores en l'àmbit de la biotecnologia. Nascuda el 2021 a la Regió de Múrcia, la companyia busca transformar l'enfocament clínic cap a la sepsi, una malaltia que afecta milions de persones cada any a tot el món. Per la seva tasca, Viva In Vitro ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Start-up als Premis Empresa de l'Any Banc Sabadell, un reconeixement atorgat pels lectors del diari La Opinión. Aquest premi posa en relleu la rellevància i l'impacte potencial d'aquesta jove empresa, que podria canviar el pronòstic d’una de les afeccions més mortals del món.

La història de Viva In Vitro va començar als laboratoris de l'IMIB de Múrcia, on el Dr. Pablo Pelegrín va liderar una investigació pionera en el camp de la sèpsia. Aquesta malaltia, que causa més d'11 milions de morts anuals, ha vist pocs avenços en el seu tractament durant la darrera dècada. Davant aquesta alarmant realitat, Viva In Vitro, sota el lideratge del seu cofundador i president executiu Joaquín Gómez Moya, s'ha proposat canviar el paradigma oferint solucions que permeten una millor estratificació dels pacients i el desenvolupament de teràpies personalitzades.

Un dels aspectes més innovadors de Viva In Vitro és el seu enfocament a la medicina personalitzada. Gràcies a la seva investigació, han demostrat que més del 80% dels pacients sèptics que moren presenten una immunosupressió de l'inflamasoma NLRP3. Aquest descobriment permet identificar els pacientsen situació crítica abans que la sepsi progressi, cosa que obre la porta a tractaments més efectius i personalitzats. El seu objectiu és avançar-se a l'evolució de la malaltia i oferir eines als professionals mèdics que facilitin una intervenció precoç.

Dirigida per Toni Vilaplana, director general, Viva In Vitro s'ha convertit en un referent del puixant ecosistema biotecnològic a Múrcia. En menys de tres anys, l'empresa ha recaptat més de 3,2 milions d'euros en finançament, combinant inversions privades i subvencions públiques. Aquesta xifra reflecteix la confiança dels inversors en el projecte i el seu enorme potencial d’impacte en la indústria mèdica. Figures destacades de l’ecosistema empresarial de Múrcia i Alacant, com Rafael Crespo, Enrique Riquelme i Antonio Ruiz Ballesta, així com Múrcia Emprende, s'han sumat al projecte, contribuint al seu creixement i consolidació.

Altres malalties

A més del seu enfocament a la sèpsia, Viva In Vitro també planeja estendre la seva tecnologia a altres malalties amb un component inflamatori. En col·laboració amb hospitals nacionals com l'Hospital Virgen de la Arrixaca a Múrcia, l'Hospital Virgen de la Victoria de Màlaga o l'Hospital Jerez de la Frontera, l'empresa treballa en la validació clínica del dispositiu de diagnòstic in vitro. Aquest avenç permetrà la seva entrada al mercat hospitalari en els propers anys.

Amb el Premi Millor Start-up a la mà i un equip d'alt rendiment al darrere, Viva In Vitro Diagnostics es perfila com un referent mundial en medicina immunològica. El seu ambiciós pla de desenvolupament i el seu enfocament a la personalització de tractaments representen una esperança per a milions de persones que afronten malalties potencialment mortals. Sens dubte, el seu recorregut tot just comença, i l'impacte de la seva innovació promet deixar una empremta inesborrable en la medicina moderna.