Premis Empresa de l'Any Banc Sabadell

Premis
Empresa de l'Any
Banc Sabadell

Virus que mengen bacteris per combatre una pandèmia silenciosa

Text: Claudio Moreno

A Espanya moren cada dia 18 persones a conseqüència dels bacteris multiresistents. És una pandèmia silenciosa i amenaça d'escalar: si no se'ls posa límit, les infeccions causades per aquest microorganisme podrien ser la primera causa de mort al món el 2050, per davant del càncer.

Virus que mengen bacteris per combatre una pandèmia silenciosa
Virus que mengen bacteris per combatre una pandèmia silenciosa

Amb aquesta previsió al cap va néixer fa una mica més d'un any Evolving Therapeutics, una spin-off de la Universitat de València creada per combatre els bacteris multiresistents mitjançant virus que se n'alimenten. El Banc Sabadell, juntament amb Levante-EMV, Información i Mediterráneo, ha decidit premiar el potencial de la start-up valenciana.

Fins ara, Evolving Therapeutics ha tractat 15 persones de manera compassiva -en espera de tenir autorització per a aquesta indicació concreta malgrat haver demostrat la seva eficàcia- i també ha emprat els bacteriòfags en usos no humans, com la desinfecció d'aigües residuals o el tractament de plantes de cultius afectats pel bacteri Xylella, persistent a les Illes Balears. Els antecedents d'Evolving Therapeutics es remunten a la dècada dels 2000. La doctora Pilar Domingo-Calap feia anys que investigava els bacteriòfags des del seu grup de la UV quan un pare li va demanar utilitzar els seus coneixements per tractar el seu fill. El nen esperava un trasplantament pulmonar, però no podia rebre'l perquè portava un bacteri multiresistent. Amb el microorganisme actiu podia desenvolupar una infecció mortal.

Aleshores, el grup de Domingo-Calap va posar en marxa un ‘crowdfunding’ al qual es va sumar la Fundació Espanyola de Fibrosi Quística. Les donacions van pujar a 150.000 euros i van permetre fer tractaments d'ús compassiu en persones. Aquell precedent va cristal·litzar en una idea de negoci. Evolving Therapeutics, que va néixer amb 180.000 euros de «capital llavor» aportat per la Fundació Respiralia, obté els beneficis aplicant els fags en granges, indústria i medi ambient. "Els tractaments en humans els estem fent de manera altruista", explica Marisa Domingo-Calap, cofundadora d'Evolving Therapeutics.

«El mal ús i abús dels antibiòtics ha fet que aquests bacteris desenvolupin resistència. No hi ha tractaments eficaços. A altres països han fet còctels de fags o fórmules màgiques, però nosaltres treballem cada cas de manera personalitzada». Significa que identifiquen el bacteri diana i l'ataquen amb un virus que utilitza la maquinària cel·lular d'aquest bacteri per reproduir-se. Quan la devora, el virus mor sense deixar rastre. Entre els casos d'èxit hi ha Irene Nevado, diagnosticada de fibrosi quística dos mesos després de néixer a Madrid fa 44 anys. Irene està trasplantada dels dos pulmons i feia mesos que feia vida normal quan una infecció per pseudomones va tornar a col·lapsar el seu sistema respiratori.

La cortisona no feia efecte, de manera que va contactar amb la Fundació Respiralia i aquesta la va derivar a l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes de la doctora Domingo-Calap, que va preparar un rentat nasal de fags. La seva capacitat pulmonar va augmentar en cinc dies. Demostrada la seva eficàcia i amb marge de creixement –econòmic i físic, estan preparant un laboratori més gran–, a l'horitzó d'Evolving apareix un únic contratemps: l'Agència Espanyola del Medicament els ha demanat testar el producte en un assaig clínic. Això costaria uns 50 milions i suposaria fer una volta per arribar on ja es troben. El punt d’ajudar les persones. «Estem en reunions per explorar altres vies. Si finalment ens requereixen l'assaig, deixaríem de fer tractaments altruistes i buscaríem altres fonts de finançament», expliquen.