Premis Empresa de l'Any Banc Sabadell

Premis
Empresa de l'Any
Banc Sabadell

PREMI STARTUP

L'estrella de Nigrán, fins a l'infinit i més enllà

UARXSpace - Premio Startup
Text: Jorge Garnelo

Pixar Animation Studios va llançar el seu primer llargmetratge a la gran pantalla el 1995. “Fins a l'infinit i més enllà”, deia el missatge que tantes generacions de joves van sentir de la mà de Toy Story, aquesta fantasiosa història en què les joguines cobren vida. inspiren els petits a somiar, a creure que poden aconseguir allò que per a altres –i fins i tot per a ells mateixos– es torna inabastable. ¿Qui havia de dir que una empresa establerta a Nigrán arribaria algun dia a l'espai? El llançament més important d'UARX Space serà el mes que ve i a bord d’una joguina una mica més gran, el coet Ariane 6 de l'Agència Espacial Europea (European Space Agency, ESA). Els somnis de la ficció estan per complir-se a la vida real.

I aquestes infatigables ganes de menjar-se aquest món i els que toquin, d'innovar i fer-ho a passos de gegant, marcant un camí mai abans explorat per una companyia gallega, han inclinat la balança en favor del projecte impulsat per Yanina Hallak i Andrés Villa, que es coronen com la millor start-up dels Premis Empresa de l'Any Banc Sabadell, organitzats per Faro de Vigo, La Opinión de La Coruña i El Correo Gallego. En aquest cas va ser el vot popular, de les lectores i els lectors, el que va determinar un guardó al qual també optaven com a finalistes Hack a Boss i ODS Protein.

UARXSpace - Premio Startup

Especialitzada a proporcionar serveis de transport a destinacions no tradicionals, “des d'òrbites baixes de la Terra fins a la Lluna i l'espai profund”, UARX Space va veure la llum el 2020, enmig d'una pandèmia que no va impedir que s'enlairés. L'empresa made in Nigrán ha elevat la logística al graó següent, a centenars de quilòmetres d'altura, oferint viatges compartits i serveis de llançament satel·litals.

Ho fa amb proveïdors de vehicles capdavanters de la indústria que poden acomodar diferents càrregues útils, ja sigui un CubeSat, un PocketQube, un Small Satellite o simplement un experiment que cal fer volar. Com si es tractés de la pel·lícula animada de Pixar, els sistemes que fan servir tenen nom propi; Tom (To Orbit Mission), Ossie (Orbit Solutions to Simplify Injection and Exploration), Lucas (Lunar Càrrec Services)… I, per descomptat, Rami (Reliable and Advanced Mission Injector).

A més de ser el primer dispensador de petits satèl·lits d'Espanya, Rami també és el nom del fill de Yanina i Andrés, dos argentins que van creuar l’oceà fins a Galícia per aixecar una companyia que dona feina a 15 professionals i compta amb múltiples comandes en cartera. Entre ells el Rami que viatjarà en l'Ariane 6 de l'ESA fins a l'espai, un cop l’enlairi el proper 9 de juliol des de la localitat de Kourou, a la Guaiana Francesa.

L'objectiu del dispositiu d'UARX Space és dispensar al firmament dos CubeSats creats pel Centre Espacial Universitari de Montpeller (batejat com a Robusta-3A) i la companyia Orbital Matter (missió Replicator). El primer pujarà a una alçada de 580 quilòmetres per ajudar a quantificar l'acumulació de vapor d'aigua sobre el mar Mediterrani i millorar així la previsió de pluges intenses que provoquen inundacions; el segon cercarà provar un sistema d'impressió en 3D directament en òrbita. “Si el primer que fèiem era llançar-nos a l'espai, havíem de posar-li el nom del nostre fill”, diu la parella. El 2026, data en què s'espera el llançament de Toy Story 5, Rami també podrà dir que el seu llegat arribarà “fins a l'infinit i més enllà”.

Motor d’un consorci que revolucionarà l’espai

El consorci d'empreses liderat per la start-up Pangea Aerospace, dedicada al desenvolupament de motors de propulsió per a la navegació espacial, va guanyar fa poc més d'un any la licitació del Pert Aeroespacial per desenvolupar un llançador de petits satèl·lits per valor de 42 milions de euros. En el grup batejat com a “Equip Nacional” hi participa, entre d'altres, la gallega UARX Space. A més d'UARX Space i Pangea, a l'equip també hi ha ITP Aero, empresa de motors i components aeronàutics; GMV, especialitzada en sistemes d'avió i guiatge, navegació i control (GNC); i Aenium, que aporta enginyeria de materials i processos, a més de fabricació additiva.