Premis Empresa de l'Any Banc Sabadell

Premis
Empresa de l'Any
Banc Sabadell

L'esperit emprenedor m'ha portat a ser empresari.

Text: Eva García

Cofundador d'Imascono el 2008 i posteriorment de Chromville, Pedro Lozano és actualment president de l'Associació de Joves Empresaris d'Aragó i vicepresident de Tecnara

Hijos de Rivera - Premio Empresa del Año
Pedro Lozano, president de l'Associació de Joves Empresaris d'Aragó i vicepresident de Tecnara - Foto: Rubén Ruiz

Es defineix com a emprenedor per naturalesa i explorador del metavers per passió. El saragossà Pedro Lozano (La Pobla de Alfindén, 1989) és cofundador amb Héctor Paz de Imascono i Chromville, empreses especialitzades en tecnologies de realitat augmentada, virtual i mixta; president de l’Associació de Joves Empresaris d’Aragó (AJE) i vicepresident del Clúster TIC d’Aragó (Tecnara). Ha estat reconegut amb múltiples reconeixements nacionals i internacionals de Disseny, Creativitat i Tecnologia; ha aparegut a la llista Forbes dels 100 més creatius en el món dels negocis, o a la revista Emprendedores com un dels 42 millennial espanyols als quals seguir la pista. Ara en suma un de nou, el d'Empresari de l'Any dels Premis Banc Sabadell, un guardó que agraeix «de cor».

Un reconeixement més. ¿Què suposa per a vostè rebre el premi Empresari de l'Any de Banc Sabadell?

Quan m'ho van dir em va fer un salt el cor. És un orgull perquè soc un professional que abans de res intenta ser bona persona, ajudar els altres i posar en valor la riquesa que tenim al nostre territori des de les empreses. No és fàcil ser profeta a la teva terra i que s'hagi pensat en mi com aquesta persona referent i a més sent tan jove, la veritat que és un orgull màxim, perquè jo sempre porto Saragossa i l’Aragó al cor i per bandera. Aquesta notícia em dona més motivació per seguir portant la nostra terra per tot el món; i sobretot, els valors que ens enriqueixen.

¿Es considera més emprenedor o empresari?

La part d'Imascono és molt important però també aquesta altra tasca altruista que dedico a organitzacions empresarials com l'Associació de Joves Empresaris (AJE Aragó) o Tecnara. Generem estereotips o biaixos en funció de diferents adjectius o diferents posicionaments però, com dic sempre, per mi el més important a la vida són les persones per sobre de qualsevol altra etiqueta. Em defineixo com a emprenedor per naturalesa i aquest esperit emprenedor m'ha conduït a ser empresari, actualment amb un equip de 30 persones que evidentment és una responsabilitat molt important. I després també hi ha aquesta tasca emprenedora empresarial a AJE o Tecnara. En el meu cas, més enllà d'emprenedor o empresari, m'agradaria que se'm reconegués com una persona solidària i que intenta ajudar els altres davant d'un mateix. Jo crec que aquest és realment el motiu principal de rebre aquest reconeixement tan important.

Repeteix molt aquests valors de ser bona persona i equip. ¿Li ve del seu passat futboler, com a prometedor defensa i del planter del Reial Saragossa?

Hi ha etapes a la meva vida que m'han marcat molt i una és la del Reial Saragossa. Jo combinaria els valors emprenedors, aquell ADN emprenedor, amb els valors de l'esport. A mi el futbol m'ha donat, en primer lloc, la importància del treball en equip. En les meves primeres etapes futbolístiques vaig tenir un èxit individual important com a millor jugador de l'Aragó, de la selecció espanyola, però al final estaven fonamentats, bàsicament, que l'equip anava bé. Això m'ha permès jugar en un dels principals planters d'Espanya, encara que actualment hi ha hagut una decadència sobretot en el primer equip. Jo vaig tenir la sort de viure una formació professional des dels 9 anys, que t'educa valors que estan molt connectats amb l'emprenedoria, com ara el treball dur i el sacrifici. També la resiliència, ja que al món de futbol hi ha lesions, moments que et fan caure, aixecar-te i sortir enfortit; lideratge, disciplina i joc net, que jo comparo amb ser bona persona. Aquests valors cal inculcar-los a la societat en general.

Després hi ha la seva passió divulgativa

Aquest ADN emprenedor no és només important perquè la gent emprengui per compte propi a la seva empresa, sinó que té altres característiques com l'inconformisme o l'ambició per voler canviar les coses, i és important que es porti en feines per compte d'altri, perquè al final és allò que acaba canviant les estructures i també les empreses. Jo crec que els valors emprenedors s'han d'establir en les societats de l'educació perquè ajudaran a generar noves empreses però també per a aquelles persones que decideixin emprendre per compte propi, o les que ajudaran a transformar grans empreses que per evolucionar necessiten intraemprenedors. L'esport i l'emprenedoria estan connectats. A mi m'han canviat la vida i crec que tots dos haurien de ser fonamentals en l'educació espanyola.

¿Fins on pensava arribar quan va néixer Imascono?

A la vida cal pensar en gran, ser ambiciós però actuar en local perquè al final els grans projectes es construeixen sempre pas a pas. El més important és tenir una ambició i escala global. Quan vaig començar eren els mites d'Internet i sí que tenia aquesta visió global, però és cert que no estàvem tan globalitzats com ara. Imascono va començar el 2008 a segon de carrera. Inicialment era una marca de roba que tenia com a objectiu ser una marca de roba global però actuant de forma local. Sempre he tingut una ambició amb la marca de roba fins i tot quan encara no coneixia el meu soci Héctor (Paz) i era la de ser una de les marques més importants de ‘streetwear’, però els projectes es comencen pas a pas. Quan el vaig conèixer va canviar el concepte perquè ja s'hi va incorporar la part de tecnologia. I aquí remarco una altra vegada la importància de l'equip, perquè amb ell hem aconseguit el que mai no hauria pogut imaginar i aquesta filosofia d'envoltar-te de gent sempre millor que tu, de qui et pugui complementar. Al final hem construït un equip que ha aconseguit el que mai no podia haver imaginat, gràcies a l'equip i a cuidar les persones, perquè ens enorgulleix que tenim un índex de rotació molt baix.

Aquest pas a pas els ha portat a treballar per a Ferran Adrià (Tu cuento en la cocina és una app de realitat augmentada per aprendre a cuinar en família amb el cuiner i els personatges de Disney), Disney (amb un aparador interactiu amb realitat augmentada per promocionar Star Wars), Telefónica, Endesa, Rafa Nadal, heu creat una aplicació per a veterinària, Chromeville, l'ofrena virtual a la verge del Pilar durant la pandèmia. ¿De què se sent més orgullós?

Per mi el més important que m'ha donat emprendre i el futbol són les persones que he tingut la sort de conèixer. Crec que estem de pas a la vida. Personalment, el meu pare també va tenir una malaltia neurodegenerativa que em va afectar molt en tots els sentits. El que realment em commou són les persones que tens la sort de conèixer: saludar Rafa Nadal, treballar amb Disney; i també que les persones creguin que soc una persona adequada per rebre un reconeixement com aquest.

Finalment, ¿quins reptes es posa a curt termini?

A Imascono estem en un moment de creixement molt important. Acabem de presentar a Miami la nostra primera filial internacional. Hem aconseguit posicionar-nos com una empresa líder en l'ecosistema de la realitat estesa d'aquest Internet 3D, connectat també amb Intel·ligència Artificial. Estàvem treballant amb projectes internacionals des de fa més de 10 anys i al final els astres ens han portat a connectar amb una persona que viu a Miami, amb qui vam començar a col·laborar de forma externa i que ha funcionat bé. I aquesta està aquesta visió i aquesta ambició d'expandir tot el nostre talent d'Aragó pel món.

¿I quant a l'Associació de Joves Empresaris d'Aragó i Tecnara?

En la part d'AJE, el meu objectiu és aconseguir que Espanya sigui una societat més emprenedora perquè crec que els valors de l'emprenedoria van molt més enllà de la feina per compte propi; és aplicable a entrar en un projecte aliè o de tercers i per això estic tan compromès amb l'Associació de Joves Empresaris per intentar conscienciar la societat i les entitats públiques de la importància de posar en valor l'emprenedoria. I en tercer lloc, pel que fa a Tecnara, com aquella persona que intenta ajudar sempre. Tinc clar que els dos eixos transformadors de la societat actual són l'emprenedoria i la tecnologia. L'ambició és aconseguir que Aragó es converteixi en una societat més tecnològica, que passi de ser un ecosistema consumidor de tecnologies a ser un productor de tecnologies. Al final, tenir empreses que produeixen tecnologia, que desenvolupen i internacionalitzen els seus serveis, com podem ser nosaltres a petita escala, és determinant per mantenir el benestar a la societat. I per això, l'altra pota és la conscienciació i, per descomptat, la divulgació.