Premis Empresa de l'Any Banc Sabadell

Premis
Empresa de l'Any
Banc Sabadell

Aguas de Murcia, Premi Empresa + Sostenible: una referència en sostenibilitat i innovació en el sector hídric

Text: Juan Daniel González

El 2023, Aguas de Murcia ha implementat el seu Pla Director d'Energia Renovable, que ha permès incrementar la generació d'energia neta a les seves instal·lacions

Aguas de Murcia ha fet passos importants en la instal·lació de sistemes fotovoltaics en diverses de les seves instal·lacions, reforçant així el seu compromís amb les energies netes. / L.O
Aguas de Murcia ha fet passos importants en la instal·lació de sistemes fotovoltaics en diverses de les seves instal·lacions, reforçant així el seu compromís amb les energies netes. / L.O

L'empresa Aguas de Murcia, responsable de la gestió del Cicle Integral de l'Aigua al municipi de Múrcia, no només garanteix un subministrament hídric de qualitat a més de 460.000 habitants, sinó que també lidera la transició cap a una gestió més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. El seu enfocament estratègic de Planeta, Persones i Valor Compartit ha estat clau per a la transformació de la companyia, posicionant-la com una referència en sostenibilitat i innovació en el sector hídric.

Fruit d'aquest esforç, l'empresa municipal ha estat guardonada amb el Premi Empresa +Sostenible als Premis Empresa de l'Any del Banc Sabadell, organitzats per l'entitat bancària juntament amb el diari La Opinión. Aquest reconeixement subratlla la tasca d'aquelles empreses que destaquen pel seu suport a la cura del planeta, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i ressalta el treball continu d'Emuasa per minimitzar el seu impacte ambiental mentre millora la qualitat de vida dels murcians.

Fundada el 1989 com una societat mixta entre l'Ajuntament de Múrcia (51%) i Hidrogea (49%), Aguas de Murcia ha centrat la seva missió en la gestió eficient d'un recurs tan vital com escàs a la regió: l'aigua. Amb una superfície de més de 890 km² i una població que supera els 460.000 habitants, l'empresa municipal afronta diàriament el repte de proporcionar un servei de qualitat en un escenari marcat per la sequera estructural.

A través d'una extensa xarxa de 2.243 km de canonades d'aigua potable i 1.632 km de xarxes de sanejament, l'empresa duu a terme una gestió del cicle de l'aigua que no només inclou la distribució, sinó també la depuració i el tractament de les aigües residuals a les seves 16 depuradores. Aquestes instal·lacions són clau per mantenir un equilibri entre l'activitat econòmica i el respecte per l'entorn natural, cosa que Aguas de Murcia ha convertit en l'eix central de la seva activitat.

Un dels pilars que ha permès a Aguas de Murcia destacar com a empresa sostenible és la seva aposta decidida per la innovació tecnològica. La companyia ha implementat recentment el seu Pla Director d'Energia Renovable, que ha permès incrementar la generació d'energia neta a les instal·lacions. Un dels avenços més destacats ha estat l'augment de la producció d'energia renovable a la planta de tractament d'aigües residuals de Múrcia Est, on la tècnica de codigestió hi ha tingut un paper fonamental.

Foto: Servicio especial
Foto: Servicio especial

La codigestió permet la producció de biogàs a partir de la gestió de residus d'indústries alimentàries, cosa que no només contribueix a l'autosuficiència energètica de l'empresa, que ja supera el 35%, sinó que també ajuda a reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle. A més, Aguas de Murcia ha fet passos importants en la instal·lació de sistemes fotovoltaics en diverses de les seves instal·lacions, reforçant així el seu compromís amb les energies netes.

Tenint cura de l'entorn

Però l'aposta per la sostenibilitat d'Aguas de Murcia no es limita a l'eficiència energètica. En col·laboració amb l'Associació de Naturalistas del Sureste (ANSE), l'empresa ha treballat per transformar les plantes de tractament en autèntics espais de biodiversitat. Alhora, ha compensat les seves emissions de CO2 a través del manteniment de masses forestals properes al riu Segura, contribuint així a la preservació d'ecosistemes locals.

A nivell social, Emuasa ha destacat pel seu programa 'Contigo', que busca oferir solucions personalitzades a col·lectius vulnerables, com ara persones grans, famílies nombroses o ciutadans amb discapacitat visual o auditiva. En aquesta línia, l'empresa ha dut a terme una sèrie de visites a centres de gent gran per reduir la bretxa digital i millorar la comunicació amb aquest col·lectiu, demostrant que el seu compromís va més enllà del que és merament ambiental, abastant també el benestar de la ciutadania.

L’empresa també ha fomentat el consum d’aigua de l’aixeta, una alternativa sostenible a l’ús d´ampolles de plàstic. Recentment va organitzar un esdeveniment al voltant d'un documental sobre el tast d'aigua de l'aixeta, en què van participar tant ciutadans com experts. Aquesta iniciativa no sols buscava conscienciar sobre el consum responsable, sinó també promoure la confiança en la qualitat de l'aigua potable que distribueixen.

Aguas de Murcia no es conforma amb els èxits aconseguits. L'empresa s'ha marcat ambiciosos objectius de cara al 2024, entre els quals destaquen la instal·lació de noves bombes d'alta eficiència energètica, l'ampliació de la telelectura per facilitar la gestió als clients i el càlcul i la reducció de la seva petjada de carboni. A més, s'ha proposat assolir un 48% de contractes amb factura digital, reduint així l'ús de paper, i millorar els canals digitals per facilitar les operacions en línia.