Quesos El Pastor neix el 1967 com a fàbrica familiar a Santa Cristina de la Polvorosa i ara els seus productes estan presents a prop de noranta països, amb els més alts estàndards de qualitat reconeguts per nombrosos premis internacionals.
Global Cheese Awards, World Cheese Awards o Cincho són alguns dels prestigiosos premis que tenen a les vitrines de Quesos El Pastor, elegit Premi Empresa de l'Any Banc Sabadell en aquesta primera edició. El jurat argumenta que és una firma amb més de mig segle de trajectòria, que va néixer com a petita empresa familiar a la localitat zamorana de Santa Cristina de la Polvorosa i que avui arriba a facturar més de 160 milions d'euros a l'any, amb quatre fàbriques en actiu i vendes en més de vuitanta països. «La seva qualitat està reconeguda no només pels clients a través de les vendes, sinó amb premis internacionals que cada any els reconeixen com a productes amb els més alts estàndards de qualitat», argumenta.
Lorenzo, Salvador i Domingo van ser els germans Rodríguez que, a mitjans dels seixanta, van posar en marxa aquesta petita empresa familiar, sempre inspirats en el seu pare, Salvador, que havia fet alguns passos en el món del formatge. Actualment és Marc Rodríguez, fill de Lorenzo, qui dirigeix la fàbrica, com a segona generació. «Tant els meus cosins com jo estem en el dia a dia de l'empresa, cadascun a la seva àrea de responsabilitat, amb les mateixes ganes i afany que hi van posar els nostres pares al seu dia. Aquí tots col·laborem per tirar la feina endavant, mantenint intacte el compromís d'una gran família», exposa.
La cartera de productes de Quesos El Pastor és molt diversa. «Obrim un ventall de possibilitats molt ampli, des dels formatges més tradicionals fins a les especialitats avantguardistes, molt del gust del consumidor actual», assenyala Rodríguez. Per això el seu eslògan és «Un món ple de sabors», frase que els defineix com a empresa. A més, compten amb el suport de diferents segells de qualitat, com ara Denominació d'Origen (DO), Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i altres marques de garantia que avalen l'excel·lència dels seus formatges.
«Com a generadors d'ocupació directa i indirecta, contribuïm de manera efectiva a fixar població a la zona, així com generar riquesa»
Alguns dels que tenen més renom són els formatge d'ovella San Ruffino, amb l'empara de Queso Castellano, o les barreges, amb famílies com Santtum o Pata Vieja, entre altres. «Comptem igualment amb la línia de formatges de cabra «Delicias» i «Pata de cabra», així com tot el catàleg de rul·los, amb fermentació làctica i formatges blaus», afegeix el president de Quesos El Pastor. A aquesta llarga llista s’hi sumen altres especialitats amb sabors i alternatives de presentació i pes.
Sobre el mercat que abraça, Rodríguez subratlla amb orgull que «els nostres formatges estan presents a pràcticament tot el món. Fa anys, vam fer el salt a l'exportació i ara mateix aquests productes es comercialitzen en 89 països. Tot això, sense oblidar el mercat nacional, on tenim presència tant en el petit comerç com en els lineals de grans cadenes de distribució».
I és que l'aposta ferma de Quesos El Pastor pel multicanal els permet acaparar pràcticament tots els canals de la distribució comercial: des d'hipermercats fins supermercats, majoristes o cash&carry. «La nostra àmplia oferta d'assortiment i gran capacitat de producció ens fa possible arribar al consumidor final a través de multitud d'opcions comercials. Fins i tot tenim la nostra pròpia botiga física... ¡i en línia!», argumenta.
Tot això no seria possible sense el suport humà, que es tradueix en una plantilla de més de 350 treballadors amb molt diferents perfils en funció del lloc que exerceixen. «Això sí, tots amb un denominador comú: la pertinença no només a aquesta gran família Pastor, sinó també al territori on ens assentem», subratlla el president de l’empresa.
El fet que la comarca tingui una empresa com Quesos El Pastor és un clar motor econòmic, «per generació d'ocupació directa i indirecta, per fixar població o per donar visibilitat internacional a un territori humil», enumera el president de la companyia.
Es tracta d'una resposta que, com Rodríguez mateix confessa, dona amb el cap. «Si responc amb el cor, he de reconèixer que sento que aquesta empresa és un orgull per a gent. Quesos El Pastor és ambaixadora de Zamora pel món, portant a la seva bandera els nostres valors de treball, honestedat, lleialtat i capacitat de sacrifici», apunta.
D'altra banda, per atendre les necessitats del mercat, la capacitat productiva de la companyia s'ha duplicat, amb inversions que permeten mantenir un teixit important laboral i social a l'entorn rural. «A dia d'avui, Quesos El Pastor produeix més de 17 milions de quilos a l’any i genera un volum de negoci que supera els 160 milions d’euros», resumeix.
A aquestes dades del 2023 se n’hi poden afegir d'altres com la xifra d'exportació, que supera els trenta milions d'euros, «la superfície de les nostres instal·lacions, que ronda els 50.000 metres quadrats -com una desena de camps de futbol- i la col·laboració estreta amb més de vuit-cents ramaders a qui comprem més de 115 milions de litres de llet a l'any», detalla el president.
En cap moment aquestes dades fan que Quesos El Pastor perdi l'esperit humil de formatgeria familiar. «És el que, ara com ara, ens ha permès convertir-nos en referent en l’elaboració de formatge, per la qualitat dels nostres productes, el nostre extens catàleg i el nostre volum de producció», destaca.
Quesos El Pastor ha aconseguit un reconeixement que és encara més lloable en el sector en el qual es mou, el lacti, tremendament competitiu. «Tant dins com fora de les nostres fronteres, els productors busquem introduir-nos i fer-nos forts, perquè som coneixedors de la dificultat de guanyar mercat», reconeix. Una àrdua tasca que, lluny d’espantar aquesta empresa zamorana, «ens motiva encara més per donar el millor de nosaltres cada dia. Sabem que tenim un gran productes i que l'hem de posicionar a la seva altura perquè generi valor de marca i vendes», explica.
Sobre la diferència dels productes de Quesos El Pastor davant dels seus competidors, Rodríguez apunta que, encara que el sector està molt igualat, «els nostres principals valors radiquen en l’àmplia diversificació d'assortiment, la sòlida distribució en diferents canals i la sempre creixent presència internacional de la nostra marca i producte», destaca.
«A hores d'ara, Quesos El Pastor produeix més de 17 milions de quilos a l'any i genera un volum de negoci que supera els 160 milions d’euros»
Els darrers anys, s'han realitzat importants inversions en ampliació i modernització de les instal·lacions de Santa Cristina de la Polvorosa. Allí és on s'elaboren els formatges tradicions amb pasta premsada i els formatges amb fermentació làctica, coneguts popularment com a «rulos». La companyia també ha dedicat temps i diners a la planta on hi ha la línia de producte de formatge blau, que s'elabora a la localitat lleonesa de Posada de Valdeón, al cor dels Picos de Europa.
«El formatge és un producte netament tradicional i no volem perdre aquesta essència. Això no està renyit amb la innovació i la sofisticació dels processos productius, que ens permeten fins i tot superar els estàndards de qualitat marcats pels organismes auditors», explica Rodríguez.
Empresa amb fortes arrels en el passat, que l'han fet pujar fins on és avui, també té per davant perspectives de futur. «A curt termini, pretenem mantenir el pla establert, el qual ha mostrat ser molt efectiu fins ara», reconeix el president. «M'agradaria que l'empresa continués creixent de manera natural i orgànica, mantenint l'orgull que tots els treballadors senten per formar part d'aquesta gran família. També desitjo que seguim gaudint del reconeixement del sector, on la marca Quesos El Pastor gaudeix de gran prestigi. Tot això no només és feina de present, sinó també de futur», finalitza.