Federico Beltrán ha estat, per citar només un exemple, president del Málaga Club de Fútbol, regidor a l'Ajuntament de la ciutat i conseller de l'entitat financera Unicaja, entre molts altres càrrecs, cosa que dona una idea de l'alt grau d'implicació professional que té.
Aquest empresari malagueny ha convertit la seva empresa en un referent en el sector carni internacional. Famadesa va néixer el 1970 en un petit escorxador de Campanillas i avui dia és un grup empresarial mundial.
La primera pregunta és obligada. ¿Què significa per a vostè ser elegit empresari de l'any a la primera edició dels Premis Empresa de l'Any Banc Sabadell?
Sense cap dubte em fa molta il·lusió. Que segueixin valorant la meva trajectòria professional després de tants anys de lluita, més de cinquanta, suposa una immensa alegria i una gran satisfacció.
Rècord de facturació (351 milions, 22% més que el 2022 i nou rècord en l'augment de les exportacions), i a punt que comenci a funcionar la nova planta productora de l'empresa amb més de 20.000 metres quadrats. ¿Quina és la clau de l’èxit de Famadesa?
El secret no és cap altre que els més de 50 anys dedicant moltes hores a l'empresa, des de primera hora del matí fins ben entrada la nit, pràcticament sense vacances, i sobretot que t'agradi moltíssim el que fas i venir cada dia a la feina amb més il·lusió, si és possible, que el dia anterior. No hi ha més secret que aquest.
Sí. Entrarà en funcionament a finals de juny o principis de juliol i hi presentem una ampliació d'espais de més de 20.000 metres quadrats als ja existents i una millora tecnològica en R+D+i. La seva nova sala d'especejament permetrà una millora en l'optimització del procés productiu, així com un millor control del rendiment mitjançant punts ID. A més, també compta amb altres millores, com la nova càmera d'oreig i estabilització amb capacitat per a 10.000 canals, així com nous molls de càrrega i un nou magatzem de caixes dinàmic, amb capacitat per a 3.600 caixes/hora. Estem molt orgullosos que això s'hagi fet a Màlaga i a Andalusia.
Des de fa anys Famadesa està immers en un procés per optimitzar el procés productiu i el rendiment gràcies a l'ús de la tecnologia, ¿com ha estat o està sent aquest procés?, ¿quines millores estan incorporant?
Ara culminem un procés en què ja fa anys que estem immersos i en què hem hagut de canviar, literalment, la nostra manera de treballar. En aquesta nova etapa necessitem treballadors més especialitzats i per això hem hagut de formar en aquestes noves tasques tot el nostre personal, al qual agraeixo la seva bona disposició.
¿Quins són a parer seu els principals reptes a què s'enfronta el sector carni andalús?
Te'n diré només un i ho hem de solucionar d'una vegada per totes: no tenim prou porcs a Andalusia per proveir les indústries càrnies de la nostra comunitat. Això fa que siguem deficitaris en la nostra matèria primera principal i que hàgim de portar porcs de fora d'Andalusia: de Segòvia, Toledo, Castelló, Múrcia i fins i tot de Portugal. Andalusia és la comunitat més gran d'Espanya i no obstant és la quarta en producció de bestiar porcí després de Catalunya, Aragó i Castella-Lleó. És clar que cal incentivar la producció de bestiar porcí a casa nostra.
Vostè s'ha mostrat crític amb la normativa mediambiental, cada cop més exigent, que han d'aplicar al sector carni i que, segons vostè “pot deixar molta gent enrere”.
Sí, m'he mostrat molt crític des de fa anys i el temps m'ha donat la raó perquè Europa està fent marxa enrere en algunes normatives amb què legislava el sector, suprimint-les o canviant-les radicalment perquè la seva aplicació encaria moltíssim el producte final al consumidor.
Per afrontar els reptes del dia a dia en una empresa del calat de Famadesa, ¿com entén que ha de ser un bon lideratge?
Entenc el lideratge d'una sola manera: fa més de mig segle que arribo el primer a treballar i en marxo l'últim, ara amb seixanta-molts anys que tinc. Això quan ho veu la gent, l'staff directiu i l'empleat no cal dir-los res més i emprenen el mateix camí que tu. I aquesta manera de fer les coses fins ara està donant resultat perquè cada any obrim mercats nous, creixem en tots els indicadors de l'empresa i ens fa augmentar la facturació. No hi ha més secret que aquest.
Sostenibilitat i respecte al medi ambient estan immersos en el dia a dia de l'empresa.
Sí, des de fa molt de temps. Te’n cito dos exemples: tenim una depuradora que recicla gairebé la meitat de l'aigua que utilitzem i les plaques solars ens donen més del 20% de l'electricitat que necessitem. Invertim molt en pràctiques sostenibles i ens sentim pioners i molt orgullosos de fer-ho.