La xerrada aviat va derivar en una anàlisi sobre l'impacte de la tecnologia en el sector financer. Segons Junceda, la digitalització més que una amenaça representa una oportunitat per reinventar la proximitat amb els clients. “El repte és estar disponibles de formes noves, sense perdre la connexió humana que ens caracteritza”, va destacar. Rodríguez-Ovejero va coincidir, però va assenyalar que el repte va més enllà de la digitalització: “El propòsit final és crear valor per als clients. I les dades són clau en aquest procés. La banca té un immens potencial per aprofitar la informació que ja genera i transformar-la en solucions que anticipin necessitats”.
Tots dos també van coincidir que les dades són l'eix del futur. "Grans corporacions com Google i Facebook han demostrat que les dades no només són valuoses, sinó el motor dels seus negocis", va reflexionar Rodríguez-Ovejero. Tot i això, va subratllar que gestionar les dades requereix cultura empresarial, models organitzats i tecnologies avançades. “Les dades poden semblar irrellevants avui, però en el futur seran decisives”. A més va advertir sobre els riscos associats: la seguretat i la regulació. “La normativa global sobre dades està fragmentada. A Europa, les dades són un dret ciutadà; en altres llocs, la visió és molt diferent. Aquest és un debat que determinarà com avancem”, va afirmar.
Un altre dels temes centrals va ser l'expansió internacional i el rol de la banca per donar suport a empreses que operen a regions com l'Àfrica i l'Orient Mitjà. Rodríguez-Ovejero va destacar que el finançament és essencial per obrir oportunitats en mercats amb governs fràgils. “Sense banca, molts projectes serien inviables. Aquí, el repte és establir una relació més propera entre els qui desenvolupen projectes i els que els financen”, va explicar. Junceda va afegir que Banc Sabadell té al seu ADN el suport a l'emprenedoria i la innovació. “No només financem idees, sinó que també les acompanyem i participem en el seu desenvolupament. És un compromís que tenim des de fa més de 140 anys”, va subratllar.
Sobre el futur de la intel·ligència artificial (IA), Rodríguez-Ovejero va ser clar: “La IA ja fa dècades que està entre nosaltres, encara que amb noms diferents ara és la intel·ligència generativa, que obre noves maneres d'interpretar les dades”. Per a les empreses, va afegir, la clau és reflexionar internament sobre com aplicar-la per resoldre problemes i millorar processos.
Tot i això, va reconèixer els desafiaments ètics i de regulació que planteja la IA. "La protecció de les dades serà essencial per garantir que la intel·ligència artificial no deteriori la qualitat de la informació, sinó que l'enriqueixi". La conversa es va tancar amb una reflexió compartida. “La intel·ligència artificial ens portarà a dedicar el nostre temps a tasques de més qualitat i creativitat”, va assenyalar Rodríguez-Ovejero. contundent: “El futur continua sent de les persones. La tecnologia, inclosa la IA, ha de ser una eina per potenciar la nostra humanitat, no per reemplaçar-la”.