Premis Empresa de l'Any Banc Sabadell

Premis
Empresa de l'Any
Banc Sabadell

Francisco Puga i Pablo Junceda

Compartim visió

Entrevista a Pablo Junceda, subdirector general · Grup BANC SABADELL Oviedo, Principat d'Astúries, Espanya i Francisco Puga, director general adjunt de la Aeronáutica Delta Vigo.
Entrevista a Pablo Junceda, subdirector general Grup BANC SABADELL Oviedo, Principat d'Astúries, Espanya i Francisco Puga, director general adjunt de la Aeronáutica Delta Vigo.

¿Quins són els valors de la vostra empresa? I ¿quina és la manera de donar valor de Banc Sabadell i Sabadell Gallego a Galícia?

Francisco Puga

El model de Delta Vigo s'assenta sobre dos pilars fonamentals “qualitats humanes i coneixement”. És indubtable que totes les persones que donem vida a un projecte empresarial estem avaluats pels nostres valors personals i professionals. L'èxit d'una empresa és sempre col·lectiu i prové, en gran part, d’assolir una cultura laboral excel·lent basada en aquests dos pilars que he esmentat.

Pablo Junceda

Tenim un autèntic compromís amb la societat gallega i el seu creixement des de fa molts anys. El Grup Banc Sabadell compleix més de cinquanta anys a Galícia (els últims deu, a més, amb Sabadell Gallego) tractant d'aportar a les empreses, negocis i famílies de Galícia la nostra manera de fer banca. Hem reforçat el nostre tradicional suport a les activitats culturals, artístiques, institucionals, formatives i universitàries a Galícia, al mateix temps molt a prop de les Organitzacions Empresarials i Cambres de Comerç. Crec que això és aportar valor duna manera palpable i eficaç.

¿Quines estratègies està implementant Grupo Delta Vigo per mantenir-se a l’avantguarda de la innovació tecnològica en la indústria aeronàutica? ¿Quina estratègia implementa Banc Sabadell i Sabadell Gallego per estar a prop dels seus clients i de les necessitats de la zona?

Francisco Puga

Controlem anualment indicadors interns que considerem clau per mantenir el nostre nivell tecnològic: 10% R+D i 6% formació interna són els percentatges destinats a aquesta matèria del total de les nostres hores productives.
Actualment estem desenvolupant 4 projectes d’R+D, recolzats per CDTI, per a l'ala del futur als avions.

Pablo Junceda

Sempre hem estat, som i serem un banc proper, accessible, amb “cara i ulls” com m'agrada dir i que se sent molt còmode a prop dels clients. Un banc a qui agrada finançar projectes i aportar valor i especialització al dia a dia de les empreses i els empresaris, dels negocis, dels comerços… Però aquesta proximitat no està gens renyida amb les noves tecnologies; senzillament perquè nosaltres pensem que aquesta combinació de proximitat i tecnologia ens permet interactuar de manera més convenient; la tecnologia no és una cosa que ens separa dels clients, sinó que ens hi uneix molt més. A Sabadell Gallego pensem en els més joves, que viuen la tecnologia en el dia a dia, però sense oblidar-nos un sol segon de les persones grans que tenen més dificultat amb l'avenç tecnològic i aquí he de dir que el nostre servei presencial s'ha mantingut en la majoria dels casos i que seguim treballant per aportar solucions útils per a la gent gran.

¿Quines són les iniciatives de Grupo Delta Vigo en termes de sostenibilitat i reducció de la petjada de carboni en els seus processos de fabricació?¿I a Banc Sabadell?

Francisco Puga

S'han establert objectius mediambientals en cadascuna de les nostres plantes i treballem en tres línies simultànies: La primera, campanyes regulars de conscienciació entre el nostre personal per tal de reduir el consum d'aigua a les nostres instal·lacions per aconseguir un aprofitament òptim i respectuós.
Una segona línia enfocada al processament dels residus derivats de la nostra activitat i el seu reciclatge. Actualment el 100% del residu metàl·lic originat es reutilitza. (Més de 1200 Tones el 2023) i tots els residus són gestionats per empreses autoritzades.
I, finalment, la disminució de la petjada de carboni com a element principal en l’avaluació i tractament dels aspectes mediambientals significatius. En aquest sentit, el gran impacte de la nostra activitat es deu al consum energètic. Des del 2018, tota l'energia elèctrica emprada en el processament de tots i cadascun dels nostres productes i processos és d’origen 100% renovable. Hem disminuït el consum elèctric en més d'un 50% en els dos darrers anys com a conseqüència de la incorporació de plaques fotovoltaiques a les nostres instal·lacions i la recirculació i aprofitament de focus de calor per al condicionament de les nostres naus.
El resultat d'aquesta política implementada els darrers anys, es veu reflectida en les dades d'evolució de la nostra petjada de carboni, en què hem passat de 1.92 tn de CO2 per empleat el 2019, a 1.03 tn el 2023, una reducció superior al 47%. Però no només treballem en la nostra millora interna, sinó que hem contribuït al mercat amb processos altament tecnificats vinculats a la fabricació d'elements en fibra de carboni, aconseguint estalvis energètics per sobre del 60% davant dels actualment utilitzats pel mercat generalista.

Pablo Junceda

L'estratègia de sostenibilitat del Sabadell Gallego s'alinea a la perfecció amb la del Grup Banc Sabadell que és una entitat capdavantera i reconeguda en aquesta matèria. Ens centrem a donar suport a inversions i finançament especialitzat en solucions sostenibles i renovables, demostrant així un compromís ferm amb la descarbonització i el desenvolupament sostenible. A través de la implementació de pràctiques sostenibles i la promoció de tecnologies més netes, el banc es posiciona a l’avantguarda en l'àmbit de la sostenibilitat i reforça el seu paper com a líder en la transició cap a una economia baixa en carboni.
I estenem aquest concepte a tots els àmbits de negoci de les diferents unitats del banc; com a exemple fa tot just uns quants dies acabem d'anunciar la posada en marxa duna targeta d’empresa sostenible.

¿Com ha estat l'experiència de Grupo Delta Vigo en l'expansió a mercats internacionals i quins són els propers mercats objectiu per a la companyia?

Francisco Puga

Hem aconseguit en els darrers 20 anys tres objectius que marcaven el nostre full de ruta: competir en sectors d'activitat exigents, en projectes d'alta dificultat, i en països de referència industrial a nivell global.
Lògicament, assolir aquests objectius té petits inconvenients, entre ells: un percentatge d'exportació més elevat del que voldríem (93% el 2022 i 96% el 2023); més inversions; crear departaments de servei postvenda que donin seguretat als nostres clients; adaptar-se a cultures diferents en alguns casos, més rigor en l'organització interna i en les planificacions dels diferents projectes.
Pel que fa a la segona part de la pregunta, Delta té projectes als països de referència als quals em referia i en quatre continents. Per això, l'objectiu se centra a mantenir la marca i prestigi que corroboren els nostres clients en els mercats en què hem competit les dues darreres dècades.

¿Quin tipus de col·laboracions i aliances estratègiques ha format Grupo Delta Vigo amb altres empreses o institucions del sector aeronàutic? I ¿quin tipus de col·laboracions i aliances estratègiques ha format Banc Sabadell amb altres empreses o institucions?

Francisco Puga

Delta va entrar a formar part d'ATECMA (Associació Espanyola de Constructors de Material Aeroespacial) l'any 2004, i de TDAE (Associació Espanyola d'Empreses Tecnològiques de Defensa, Seguretat, Aeronàutica i Espai) des de la seva fundació l'any 2009. A Galícia formem part de C.A.G. (Consorci Aeronàutic Gallego) des de la seva creació l'any 2007.
Actualment, com deia anteriorment, col·laborem en 4 projectes d’R+D+i amb Airbus per a l'ala del futur.
Col·laborem, igualment, amb FIDAMC (Fundació per a la Investigació, Desenvolupament i Aplicació de Materials Compostos) i amb CIAR (Centre de Recerca Aeroportada de Rozas)

Pablo Junceda

Nosaltres estem oberts a tots els sectors. Com moltes vegades he dit: cap projecte amb cara i ulls, vingui del sector que vingui, es quedarà sense la nostra ajuda. Però m'agradaria aprofitar aquesta pregunta per insistir també que el futur de Galícia està molt estretament relacionat amb la nostra capacitat de formar un capital humà excel·lent.
Unir i treballar junts, i fer-ho els directius i empresaris, les empreses, les institucions i les universitats (les nostres estimades i importants fàbriques de talent) és -sens dubte- una bona iniciativa.

¿Quins considera que són els desafiaments més grans a què s'enfronta actualment la indústria aeronàutica i com s’està preparant Grupo Delta Vigo per afrontar-los? I ¿com vaticinen des de Banc Sabadell que serà el futur de l’empresa gallega?

Francisco Puga

El primer que em ve a la ment és: lliurar en temps i forma la demanda d'avions.
Un altre repte és formar i desenvolupar científics i enginyers que puguin donar relleu a milers de jubilacions que es produiran a Europa. Professionals amb una àmplia experiència i coneixement que deixaran un buit que repercutirà negativament en un sector altament tecnològic i exigent.
Un altre gran desafiament és adaptar-nos a les noves tecnologies que demana la mobilitat del futur i la reducció d'emissions.
I, finalment, avançar en normativa i aplicació de la intel·ligència artificial en els nostres processos productius i de gestió.

Pablo Junceda

Molt positiu i no només perquè em considero una persona optimista, sinó perquè en aquests moments la bona salut empresarial és imprescindible per al bon funcionament de l’economia. I a Galícia les coses s'estan fent bé. I si aquest és el moment de les empreses gallegues, també ho és perquè les administracions ajudin i col·laborin allunyades al màxim possible de la demagògia, apostant per aquelles certeses que sabem que funcionen. Tot això ho podem enfortir impulsant la col·laboració publicoprivada, afavorint la comunicació i transparència, treballant units i apostant pel talent jove. En aquest sentit, com ja li he comentat, a Sabadell Gallego apostem per l'emprenedoria, per finançar projectes que siguin viables i que permetin als joves entrar al món de l'empresa.

Des de la seva perspectiva, ¿com veu el futur de la indústria aeronàutica en els propers 10 anys i quin serà el paper de Grupo Delta Vigo en aquest futur? ¿Com veu Banc Sabadell el desenvolupament i progrés socioeconòmic de Galícia en els propers anys?

Francisco Puga

La innovació i la sostenibilitat marcaran en bona part el futur de l'aviació. Es tracta d'assolir les tecnologies adequades i imprescindibles per a la descarbonització per aconseguir entre el 2030-2050, la neutralitat climàtica en línia amb el Pacte Verd. Per descomptat, en aquest objectiu conflueixen noves tecnologies a les quals ens haurem d'incorporar en el menor termini de temps possible la cadena de subministrament de sistemes industrials i components: electrificació, optimització aerodinàmica, innovació sobre els processos productius…
Des d'un punt de vista de mercat, si el 2021 hi havia 22.000 aeronaus comercials en actiu, s'espera que el 2041 aquesta xifra es dupliqui arribant gairebé als 45.000 avions.
En conclusió, aquelles empreses tecnològiques que aconsegueixin aportar més valor al mercat i als seus propis clients seran les que tinguin un futur més cert.

Pablo Junceda

Tinc una confiança enorme en les possibilitats d'aquesta terra. Hi ha sectors amb més complexitat per l'entorn tan difícil en què ens movem però, tot i així, soc optimista i estic convençut que a Galícia en sortirem més forts de les dificultats. A més, hi ha una cosa molt especial que ens distingeix i és la cultura de l’esforç a llarg termini, una qualitat consubstancial a les persones i empreses gallegues; aquesta cultura és una fortalesa que ens fa més forts davant dels problemes, per grossos que siguin. Quan un gallec encara un projecte -sigui del tipus que sigui lluita per tirar-lo endavant i complir. Ho estem veient en la posada en marxa i el desenvolupament de molts projectes interessants que s'estan desenvolupant.

A Banc Sabadell, ¿com poden donar suport eficaçment a particulars i empreses?

Pablo Junceda

Sens dubte oferint un bon servei, que és el que fem en el nostre dia a dia. I és que tenim uns equips humans excel·lents i molt professionals, que fan més fàcil la tasca a desenvolupar. I això el client ho sap i ho nota. I no només em refereixo als clients que fa molts anys que estan amb nosaltres sinó també els joves. Apostar pels joves és apostar per l'emprenedoria, per finançar projectes que siguin viables i que els permetin entrar al món de l'empresa i, en aquesta tasca important, estem entre els millors. Nosaltres només entenem la banca a Galícia si ajuda, recolza, acompanya i es converteix en un soci fiable dels projectes de vida dels qui s'acosten a nosaltres, joves i no tan joves; jo no entenc la banca d'una altra manera.