Especial YOTELE

Impacte TV: les 26 notícies televisives més destacades d’aquest 2021

Repassem les informacions que han marcat aquest any marcat per la pandèmia al món de la televisió del nostre país

Impacte TV: les 26 notícies televisives més destacades d’aquest 2021

RTVE / ATRESMEDIA TELEVISIÓN / MEDIASET / UER

18
Es llegeix en minuts
Redacción Yotele

El 2021 televisiu arriba a la seva fi després que hagi estat marcat per la pandèmia. Malgrat l’evolució favorable d’aquesta situació sanitària per la campanya de vacunació, el món de la televisió ha continuat acompanyant, entretenint i informant els espectadors en uns moments molt delicats per a tot el país. A unes hores de tancar aquest atípic any, repassem les notícies televisives més destacades d’aquest 2021.

Les emotives Campanades amb Ana Obregón i Anne Igartiburu a TVE

Les emotives Campanades amb Ana Obregón i Anne Igartiburu a TVEEl 2021 va arribar amb l’emotiva retransmissió de les Campanades de Fi d’Any que van realitzar Ana Obregón i Anne Igartiburu a RTVE. Les presentadores van acompanyar els espectadors de la cadena pública en els últims moments d’aquest 2020, que va suposar la reaparició de l’actriu després d’un dur any marcat per la mort del seu fill Alex Lequio: «Estic molt emocionada. D’aquesta manera, m’agradaria donar-li les gràcies de cor perquè he rebut moltíssimes mostres carinyo. Volia ser aquí per agrair-l’hi».

«Aquesta nit vull enviar un missatge d’esperança. Sé que moltes persones que són a casa han passat un any difícil i s’identifiquen amb mi perquè també han perdut un ésser estimat. Aquesta nit, quan sonin les 12 campanades, sé que els recordarem. Sé que mirarem al futur amb la convicció que junts, però amb molta responsabilitat, sortirem d’aquest túnel», va assegurar Obregón mentre sonava de fons l’actuació que Nacho Cano va realitzar amb ‘Un año más’, tenint també un especial record a totes les persones que han mort: «Per la pandèmia, també moltíssimes pel càncer, que gairebé mai es parla d’això. Per això, els que són els veritables herois d’aquest any, els que han lluitat fins al final. Pels que continuen lluitant, demanaré un aplaudiment». 

Filomena, el primer esdeveniment informatiu de l’any al costat de la pandèmia

Les cadenes del nostre país també van tenir dos esdeveniments destacats al llarg d’aquest 2021, a més de la pandèmia, que van trastocar les seves graelles. Al gener, ‘Filomena’ va irrompre amb força a Espanya i va causar grans problemes en el seu pas pel territori nacional. El temporal va provocar fortes nevades a la zona centre i nord del país que van ocasionar talls en carreteres, tancament d’estacions de tren o la paralització del trànsit aeri, entre altres problemes. Diverses cadenes de televisió van modificar la seva programació habitual des de primera hora per cobrir tot el relacionat amb la nevada més copiosa dels últims 11 anys. Per exemple, Emma García va haver de presentar una edició molt diferent de ‘Viva la vida’ donada a la impossibilitat que hi va haver per arribar a Mediaset.

Pablo Motos s’absenta per primera vegada d’‘El hormiguero’ i Nuria Roca el substitueix 

La covid ens ha deixat en aquest 2021 un fet que mai havia ocorregut en la història. Al febrer, Pablo Motos va causar baixa a ‘El hormiguero’ per primera vegada en la història del programa. El comunicador va estar en contacte amb un contagiat de covid en les últimes hores, per la qual cosa, al conèixer la notícia, va decidir ser responsable i no acudir al plató per conduir el programa d’Antena 3, com fa des de fa 14 temporades. La setmana passada Juan Ibáñez (Trancas) es va absentar després de donar positiu en coronavirus.

La notícia va ser avançada pel mateix equip minuts abans de començar l’emissió en directe i per aquesta raó, Nuria Roca, col·laboradora habitual de l’espai, es va convertir en la presentadora per sorpresa en la seva edició d’aquell dilluns. Després de 10 dies de substitució, la presentadora es va guanyar l’aplaudiment dels espectadors i de la crítica, cosa que li va suposar que Atresmedia confiessin en ella per conduir ‘Family Feud: la batalla de los famosos’ (Antena 3) i ‘La roca’ (La Sexta)

José Manuel Pérez Tornero, president d’RTVE després de l’acord de PSOE, PP, Unides Podem i PNB

A finals de febrer, PSOE, PP, Unides Podem i el PNB van arribar a un acord per desbloquejar la renovació del Consell d’Administració de RTVE i el nomenament de José Manuel Pérez Tornero com a nou president de la corporació pública. D’aquesta manera, es posava fi a gairebé tres anys a l’etapa de Rosa María Mateo com a administradora única provisional.

Rocío Carrasco trenca el seu silenci després de 25 anys a ‘Contar la verdad para seguir viva’, un dels èxits del 2021 de Telecinco

Per a sorpresa de molts Telecinco va anunciar al març ‘Rocío: contar la verdad para seguir viva’. Després d’anys d’absència mediàtica, Rocío Carrasco va reaparèixer en aquest especial de la cadena de Mediaset per explicar la difícil situació que va patir amb Antonio David Flores.

El programa es va convertir en un fenomen social acaparant gran part de la conversa en xarxes. Multitud de famosos van mostrar el seu recolzament a la filla de Rocío Jurado i van defensar el format per visibilitzar i condemnar la violència masclista i vicària que va patir la seva protagonista. De fet, les trucades al número 016 van augmentar un 42% durant la setmana després d’estrenar-se.

Telecinco veta Antonio David, però fitxa Olga Moreno per a ‘Supervivientes’

Després de l’estrena de ‘Rocío: contar la verdad para seguir viva’, les reaccions no es van fer esperar. La cadena va anunciar l’endemà que s’havia decidit prescindir d’Antonio David Flores a ‘Sálvame’ i la resta de programes en els quals treballava.

Malgrat no comptar amb el col·laborador, la resta de familiars que li donaven suport i que es van posicionar contra Rocío Carrasco van seguir en antena. És el cas d’Olga Moreno, que hores abans d’anunciar la docusèrie va ser concursant oficial de ‘Supervivientes 2021’. El concurs es va inundar de crítiques a l’estilista en meitat del tsunami provocat per la docusèrie. Malgrat això, es va acabar convertint en la guanyadora de l’edició.

Després de la seva sortida, va ser la protagonista d’un programa en el qual va poder respondre a Rocío Carrasco. L’entrega va ser molt criticada per l’audiència per donar veu a una versió que recolzava Antonio David Flores i defensava la seva postura.

Prime Video aposta per l’entreteniment amb ‘Lol: sí te ríes pierdes’ i ‘Celebrity Bake Off’

Aquest any també suposa un important pas de Prime Video quant a la producció de continguts al nostre país. Al maig, la plataforma va estrenar ‘Lol: si te ríes pierdes’. Yolanda Ramos, Silvia Abril, Rossy de Palma, Paco Collado, Mario Vaquerizo, El Monaguillo, Edu Soto, David Fernández, Carolina Noriega i Arévalo van ser els participants d’aquest programa de nou format a Espanya presentat per Santiago Segura i Xavier Deltell, en el qual, durant sis hores, els còmics tenien prohibit riure.

Posteriorment, al desembre, ‘Celebrity Bake Off España’ arribava a Amazon Prime Video. Chenoa, Andrés Velencoso, Soraya, Adriana Torrebejano, Yolanda Ramos, Pablo Rivero, James Rhodes, Iturralde González, Paula Gonu, Joan CapdevilaEsperanza Aguirre i Esty Quesada es van disputar cada episodi d’aquest espai presentat per Paula Vázquez i Brays Efe el premi al millor pastisser amateur del país. Sota l’atenta mirada de dos jutges experts, Clara Villalón (Xef, consultora gastronòmica i autora d’El Club del Cupcake)  i Frédéric Bau (mestre xocolater, prestigiós pastisser, director de L’Ecole du Grand Chocolat i autor d’Au coeur donis saveurs) van haver de demostrar que són capaços d’arribar al nivell establert pel programa. 

Esperanza Aguirre, Isabel Presyler, Josep Pedrerol i La Toya Jackson, a ‘Mask Singer 2’ 

Després de l’èxit que va suposar la primera edició, al maig, la segona edició de ‘Mask Singer: Adivina quién canta’ va veure la llum a Antena 3. Menina (La Toya Jackson), Gatita (Isabel Preysler), Mariposa (Esperanza Aguirre), Ángel (Paloma San Basilio), Cactus (Eva Hache), Rana (Josep Pedrerol), Medusa (Mel B), Flamenco (Mar Flores), Perro (José Manuel Calderón), Dragona'(María Zurita), Cocodrilo (Bertín Osborne), Monstruita (Anne Igartiburu), Huevo (María Pombo) i Plátano (Willy Bárcenas), així com els convidats Pingüino' (Pepe Reina) i Paella' (Ainhoa Arteta) van ser alguns dels participants d’aquesta temporada, que va acabar guanyant Joaquín Cortés amb la màscara d’Erizo.

Eurovisió va tornar el 2021 amb la victòria de la Itàlia representada per Måneskin

Després que l’edició del 2020 s’hagués de cancel·lar per la pandèmia, Eurovisió va tornar amb magnificència i amb moltes mesures de seguretat aquest 2021. Després de la celebració de semifinals i final, Itàlia va aconseguir la seva tercera victòria en el certamen musical gràcies a la banda Måneskin i ‘Zitte i buoni’, tema amb què anteriorment havien guanyat el Festival de Sanremo.

Respecte a la participació d’Espanya, Blas Cantó va haver de conformar-se amb la 24a posició. El cantant murcià només va aconseguir sis punts del jurat professional amb la seva cançó ‘Voy a quedarme’, no aconseguint ni un sol punt per part del televot.

El retrobament de ‘Friends’, un dels esdeveniments fans del 2021

Un altre dels moments televisius d’aquest 2021 és el retrobament dels protagonistes de ‘Friends’. Gairebé 17 anys després del seu final, Matt LeBlanc, Lisa Kudrow, Jennifer Aniston, Courteney Cox, David Schwimmer i Matthew Perry van tornar a trobar-se en un esdeveniment especial organitzat per HBO Max en el qual van recordar alguns dels moments més especials que van viure durant els més de 10 anys que va estar la sèrie en emissió.

Pablo Díaz guanya el pot de ‘Pasapalabra’ després de 260 programes

Pablo Díaz guanya el pot de ‘Pasapalabra’ després de 260 programesEl 2021 també ens va deixar el primer pot important de ‘Pasapalabra’ en la seva nova etapa a Antena 3. A principis de juliol, Pablo Díaz es va fer un lloc en la història del concurs presentat per Roberto Leal després d’emportar-se un pot d’1.828.000 euros després d’encertar correctament les 25 paraules que componien el seu mític ‘rosco’.

Responent la paraula ‘Dux’ en la lletra X al ser preguntat pel nom que rebien un príncep o un magistrat suprem en les repúbliques de Venècia i Gènova, el veterà concursant va aconseguir emportar-se el gran premi del programa, moment que també va emocionar el mateix presentador andalús.

Terratrèmol a La Sexta: Cristina Pardo i Iñaki López es posen al capdavant de ‘Más Vale Tarde’, José Yélamo presenta ‘aSexta noche’ i Nuria Roca torna amb ‘La Roca’

Abans de la vacances d’estiu, coneixíem l’important canvi de cares que La Sexta realitzaria en els seus principals programes d’actualitat. Cristina Pardo i Iñaki López van substituir Mamen Mendizábal al capdavant de ‘Más vale tarde’, José Yélamo es va convertir en el presentador de ‘laSexta noche’ i Nuria Roca va tornar a la cadena amb ‘La roca’, el magazín que ocupa la franja dominical de la tarda.

Arnau guanya la novena edició de ‘Masterchef’

Al juliol, Arnau es va alçar amb el triomf en la novena edició de ‘Masterchef’ a TVE. El barceloní es va imposar en el duel final a Meri gràcies a un menú en el qual va donar molt protagonisme als orígens dels productes compost per una coca de recapte com a entrant (‘Sabor’), un mar i muntanya amb carpaccio de carrabiners i colomí a dues coccions com a principal (‘Bosque’) i aires de llima com a principal i una crema catalana en textures amb gelat de moscatell com a postres (‘Luna’). «És un plat molt afinat i de bon cuiner», va valorar Jordi Cruz després de provar les postres principals.

Trist començament d’estiu amb les morts de Mila Ximénez i Raffaella Carrá

El començament de l’estiu ens va deixar les pèrdues de persones que han deixat empremta a la televisió del nostre país. El 23 de juny, Mila Ximénez va morir a l’edat de 69 anys després de lluitar contra el càncer de pulmó que li van detectar fa un any.

Aquesta tràgica notícia es va produir després que Ximénez fos ingressada en un hospital madrileny. Segons informava el portal NIUS, la tertuliana de ’Sálvame’ va acudir el dimecres 9 de juny a l’hospital per fer-se una prova que no van poder realitzar-li al trobar-li una cosa inesperada. Després d’estabilitzar-la a l’hospital, li van donar l’alta 48 hores després i des d’aleshores es trobava a casa.

Gairebé dues setmanes més tard, Raffaella Carrà va morir als 78 anys per una malaltia que li va ser detectada pocs mesos abans i que no va fer públic per no fer patir els seus fans. La seva pèrdua va suposar un gran xoc per als espectadors d’Itàlia i Espanya. Al llarg dels seus més de 60 anys de trajectòria professional al món de la música i de la televisió, l’artista es va guanyar el cor de l’audiència d’Espanya i Itàlia amb formats com ‘¡Hola Raffaella!’ o ‘Salvemos Eurovisión’.

La seva mort va deixar en l’aire alguns projectes professionals que estaven per arribar-li. Després dels triomfs de Måneskin amb ‘Zitti i buoni’, Steffano Coletta, director de RAI 1, va revelar en una entrevista que volia proposar l’artista com a presentadora de les edicions del 2022 dels Festivals de Sanremo i d’Eurovisió.

RTVE confirma ‘Benidorm Fest’ com a mètode de preselecció per al Festival d’Eurovisió 

L’estiu d’aquest any 2021 també ens va deixar molt bones notícies per als seguidors del Festival d’Eurovisió. Després de l’arribada de Pérez Tornero a la seva presidència, la corporació va decidir apostar seriosament pel certamen europeu firmant un acord de col·laboració amb la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Benidorm per realitzar una preselecció de 3 gales que tindrà el nom de ‘Benidorm Fest’, format que està a punt de fer-se realitat.

A partir d’aquest pas després de les declaracions d’intencions del president, es va renovar la delegació espanyola, es va apartar Toñi Prieto del festival amb el seu cessament i es va crear el grup de treball, que ha sigut l’encarregat de seleccionar Azúcar Moreno, Blanca Paloma, Chanel, Gonzalo Hermida, Javiera Mena, Luna Ki, Marta Sango, Rayden, Rigoberta Bandini, Sara Deop, Tanxugueiras, Unique, Varry Brava i Xeinn com a participants d’aquesta primera edició, que se celebrarà els dies 26, 27 i 29 de gener.

L’Eurocopa i els Jocs Olímpics, els esdeveniments esportius que es van fer esperar fins a l’estiu del 2021

Després que s’ajornessin un any a causa de la pandèmia, l’estiu del 2021 ens va deixar les retransmissions de l’Eurocopa multinacional a Mediaset i dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 a RTVE, els primers que ha de compartir amb Eurosport després de la compra dels drets de l’esdeveniment esportiu per part del COI a Discovery.

L’audiència mitjana de tota l’Eurocopa a Telecinco i Cuatro ha sigut de més de 3.300.000 d’espectadors, un 28% de quota de pantalla. El paper d’Espanya es va saldar amb una mitjana del 58,6% de ‘share’ en els seus enfrontaments, 8.300.000 de seguidors de mitjana. De tots els seus enfrontaments, va destacar la semifinal davant Itàlia, amb una històrica tanda de penals davant 14.170.000 seguidors i un 72,9% de ‘share’, la novena emissió més vista en la història de Telecinco i la 12a amb més audiència de la televisió a Espanya. 

Per la seva part, a més d’acumular més de 30 milions de contacte, més del 66,6% de la població, la cadena pública va aconseguir una mitjana d’un 15,5%, el millor registre d’uns Jocs Olímpics des de Pequín 2008. El més vist va ser la final de futbol entre Brasil-Espanya amb un 42,3% i 4.194.000

El volcà de La Palma, l’altre esdeveniment informatiu de l’any

A mitjans de setembre, La Palma es convertia en un dels epicentres mediàtics després que comencés l’erupció del volcà de Cumbre Vieja. Amb una evolució de la pandèmia a la baixa, els equips dels serveis informatius i programes d’actualitat es van desplaçar fins a l’illa canària per informar en directe d’aquest esdeveniment, que recentment s’ha donat per conclòs.

Telecinco estrena ‘Secret Story’ després de paralitzar ‘Gran Hermano VIP’

Tot i que es va confirmar la tornada de ‘Gran Hermano VIP’ per a aquest any, finalment, Telecinco en va paralitzar la producció i el va substituir per un nou programa. ‘Secret Story’, amb famosos, va arribar a Espanya com a format principal de la temporada adaptat de França i per primera vegada en la història amb concursants coneguts.

La primera edició de l’espai s’ha quedat per sota de l’expectatives. El cert és que el seu gran atractiu, els secrets, es va quedar en una cosa secundària i va acabar convertint-se en un ‘reality’ més en la qual Luca Onestini va aconseguir el triomf després de la seva relació amb Cristina Porta. La seva versió amb anònims arribarà en el primer trimestre de l’any vinent a la cadena després d’una petició massiva d’aparcar els ‘realities’ protagonitzats per personatges televisius.

Netflix aposta pels ‘realities’ amb ‘Insiders’ i ‘Amor con fianza’ 

Aquest 2021 també ens deixa l’aposta de Netflix per als ‘realitys’ d’entreteniment després de l’arribada d’Álvaro Díaz com el seu director de no-ficció a Espanya. A falta del llançament de ‘Soy Georgina’, la plataforma d’entreteniment ha llançat ‘Insiders’ i ‘Amor con Fianza’, ‘realitys’ presentats, respectivament per Nawja Nimri i Mónica Naranjo, que va suposar una important innovació respecte al que fins al moment estàvem acostumats a veure. Des de la durada fins a la seva manera de consum.

Ana Rosa Quintana anuncia que té càncer de mama

El mes de novembre va començar amb una mala notícia per a un dels rostres més importants del nostre país. Ana Rosa Quintana va anunciar en el seu programa matinal de Telecinco que li havien detectat càncer de mama, motiu pel qual es troba en l’actualitat allunyada de la televisió. «M’han detectat un carcinoma en una mama. Afortunadament està localitzat: no hi ha metàstasi, però requereix un tractament intens que em mantindrà allunyada d’aquest plató, d’aquests companys, que també són la meva família».

Juanma Castaño i Miki Nadal, guanyadors ‘ex aequo’ de ‘Masterchef Celebrity 6’

Juanma Castaño i Miki Nadal, guanyadors ‘ex aequo’ de ‘Masterchef Celebrity 6’Després de 12 setmanes d’evolució i competició, Juanma Castaño i Miki Nadal es van proclamar per sorpresa guanyadors de la sisena edició del talent culinari de TVE després d’empatar en el duel final amb els seus menús que van reflectir les seves vides i orígens familiars, veredicte molt poques vegades vist en un programa d’entreteniment. «Creiem que era el més just», va assegurar Pepe Rodríguez després de comunicar la decisió del jurat.

’La casa de papel’ va arribar a la seva fi, però amb un llegat en forma de ‘spin-off’.

El 2021 també passarà a la història per ser l’any en què ‘La casa de papel’ va arribar al seu final a Netflix després de convertir-se en un fenomen mundial. Divendres passat, 3 de desembre, la sèrie va tornar per acomiadar-se definitivament dels seus fans amb els seus cinc últims capítols amb un desenllaç tancat de l’atracament al Banc d’Espanya. «El final de ’La casa de papel’ és el final de ’La casa de papel’. No es deixa la porta oberta a una temporada 6 o 7, aquí culmina la història. D’altre tipus de projectes alternatius no en puc parlar», va assegurar Jesús Colmenar, director de la sèrie, en la roda de premsa en la qual hi va ser present YOTELE.

Aquest desenllaç no va suposar el final de l’univers de ’La casa de papel’, ja que continuarà sent molt present a Netflix durant els pròxims anys després del seu imminent final. La plataforma d’entreteniment va anunciar per sorpresa en l’esdeveniment ‘El Legado’ que prepara un ‘spin-off’ de la ficció espanyola sobre Berlín, el personatge interpretat per Pedro Alonso, seqüela que, en la roda de premsa que va tenir hores abans d’aquest acte, no va ser confirmada.

Inés Manzano guanya amb Pablo Alborán la final de ‘La Voz’ a Antena 3

Inés Manzano guanya amb Pablo Alborán la final de ‘La Voz’ a Antena 3Inés Manzano va aconseguir la victòria a la gran final de la tercera edició de ‘La Voz’ a Antena 3 després d’aconseguir el suport majoritari del públic present al seu plató. La cantant madrilenya va aconseguir el títol de millor veu d’Espanya després de conquerir el públic present al plató del ‘talent’ musical amb la seva versió d’‘Easy on me’, l’últim èxit d’Adele.

La seva victòria també va suposar un triomf per a Pablo Alborán, que veia com l’única integrant del seu equip es va emportar la victòria en la seva primera aventura en el programa. El cantant va assegurar que tots els concursants «han donat el millor d’ells, s’han deixat l’ànima perquè per a ells això és molt important, és una finestra cap a un camí interminable. I poder demostrar la seva màgia davant tot Espanya és un regal».

Atresmedia prepara la tornada d’‘UPA’ i la continuació de ‘Veneno’

Després de ‘Físico o química’ i ‘Los protegidos’ Atresmedia va anunciar una nova estrena que suposa recuperar una sèrie mítica de la televisió. ‘UPA Dance’ tornarà a AtresPLAYER PREMIUM renovada, tal com es va confirmar recentment.

De moment només se sap que tornarà l’any vinent. Encara queden multitud d’incògnites per resoldre, com si comptarà amb nous alumnes o tornaran algun dels seus actors. Els coneguts intèrprets Beatriz Luengo i Miguel Ángel Muñoz van ser dos dels seus protagonistes en la seva primera etapa.

A més, un any després de convertir-se en la sèrie més aclamada del moment, ‘Veneno’ va tornar a entusiasmar els seus seguidors. Des d’Atresmedia van confirmar una segona temporada de la història de ‘Cristina Ortiz: La Veneno’, que arribarà l’any vinent a ATRESplayer PREMIUM.

De nou, Javier Calvo, Javier Ambrossi i Valeria Vegas estaran darrere d’aquesta nova etapa de la ficció. ‘Vestidas de azul’ continuarà narrant la història de Valeria i de la lluita de les dones transsexuals.

Movistar + posa final a ‘Late Motiv’ d’Andreu Buenafuente

‘Late Motiv’ va abaixar el teló a Movistar+ per sempre. Els projectes de ficció d’Andreu Buenafuente van fer impossible allargar l’exitós i prestigiós programa que durant anys ha sigut el ‘late night show’ per excel·lència de la televisió.

Notícies relacionades

Amb set temporades produïdes i més de 900 entregues, l’equip de ‘Late Motiv’ abandona Movistar + en una profunda renovació de la cadena. A la cancel·lació del programa se li han sumat altres formats, així com l’avançament de ‘La Resistencia’ a les 23.30 hores per cobrir el buit lliure.

La sisena onada de covid trastoca les campanades d’RTVE, ETB i Canal Sur

L’explosiu augment de casos de covid per la variant Omicrón ha obligat diverses cadenes a canviar a última hores els seus plans respecte a les Campanades. Ana Obregón, África Baeta i Modesto Barragán no podran acompanyar els espectadors d’RTVE, ETB i Canal Sud a la seva entrada el 2022, havent de ser substituïts per Jacob Petrus, Ana Urrutia i Pepe Da-Rosa.