ANÀLISI

Isabel Pantoja i Telecinco: crònica d'una relació amor-odi

La cançonetista torna a deixar-se estimar per la cadena de Mediaset després d'una sèrie de nombrosos desacords en el passat

isabel-pantoja

isabel-pantoja

5
Es llegeix en minuts
Sergio L. Merillas

És una de les bombes televisives de la temporada. Isabel Pantoja abandonarà Cantora els pròxims dies per posar rumb a ‘Supervivientes 2019’, en què haurà de conviure amb personatges tan dispars com Mónica Hoyos, Oto Vans, Omar Montes, Chelo García Cortés o Dakota. La cançonetista serà el reclam principal d’una edició que, a priori, promet donar molts moments èpics pels noms tan potents que inclou en el seu càsting. 

La Pantoja s’aventura d’aquesta manera en un nou repte televisiu que marca un abans i un després en la seva relació amb Mediaset, grup de comunicació amb què ha firmat un contracte per embarcar-se en altres projectes més enllà del ‘reality show’. Així, la reconeguda artista torna a situar-se a la primera línia mediàtica i es reconcilia definitivament amb l’empresa que tants disgustos i alegries li ha donat. 

La tempestuosa relació entre Isabel Pantoja i Telecinco té el seu origen a ‘Aquí hay tomate’,el format transgressor i irreverent presentat per Jorge Javier Vázquez i Carmen Alcayde que assotava els principals famosos del país amb un to crític i innegablement enginyós. Cap el 2003, l’andalusa es va convertir en una de les principals ‘víctimes’ del programa per la seva relació amb Julián Muñoz

De fet, en el seu últim programa, el ‘tomate’ es va vestir de dol i els seus reporters es van acomiadar de l’audiència des dels exteriors de Cantora, un dels escenaris més emblemàtics del format. La folklòrica, el rostre més buscat per la premsa del cor en aquell temps, va deixar frases com “dientes, que es lo que les jode” “no me vas a grabar más” que, sens dubte, ja formen part de la cultura popular d’aquest país. 

Visita a ‘Supervivientes’ i escàndol

El 2011, tres anys després del final d’‘Aquí hay tomate’, l’artista va enterrar la destral de guerra amb la cadena per rebreKiko Rivera al plató de ‘Supervivientes’, després que el seu ‘petit de l’ànima’ es veiés obligat a abandonar i tornar a Espanya per motius de salut. 

La sevillana, que ja havia trucat per telèfon per animar el seu fill durant la seva estada a l’illa hondurenya, va accedir a acudir al plató i a ser entrevistada en directe per Jorge Javier Vázquez, el mateix que havia sigut un dels seus pitjors assots en el passat. “Massa ‘tomate’ em vas donar”, va arribar a respondre, amb els canons cap a la seva persona, a un acudit del comunicador. 

Aquesta visita va disparar l’audiència del ‘reality show’ i va marcar l’inici d’una bonica amistat entre Isabel Pantoja i Telecincoque culminaria amb la firma d’un contracte pel qual, a més de comprometre’s a diversos projectes, la intèrpret accedia a presentar les Campanades aquell mateix any... en companyia del mateix Jorge Javier. Un gir dels esdeveniments que no trigaria a tornar donar un tomb de 360 graus.

La ‘traïció’ de la Pantoja

El febrer de 2012, Isabel Pantoja li va posar ‘banyes’ a Telecinco amb Antena 3 entrant per telèfon a ‘Espejo público’. El motiu d’aquesta trucada no va ser cap altre que un debat sobre el ‘cas Malaia’ a l’espai de la competència, el que va portar a la cançonetista a agafar el mòbil i oferir unes declaracions de les quals posteriorment es va penedir, i va prohibir a la cadena difondre l’entrevista que mesos més tard va sortir del calaix. 

A causa del contracte d’exclusivitat que hi havia pel mig, la cadena de Mediaset es va sentir traïda per la trucada de la Pantoja a Susanna Griso. Però lluny de perdonar-la i passar per alt aquesta relliscada, va decidir venjar-se i va emetre en ‘prime time’ la ‘tv movie’‘Mi gitana’, un biopic no autoritzat sobre la figura de l’artista que va acabar dinamitant la relació que s’havia forjat el 2011. 

I és que la cantant va decidir emprendre mesures legals i va demandar Telecinco perquè, segons el seu parer, la minisèrie estava plena de dades falses i inexactes. En total, l’artista reclamava a la seva antiga casa una indemnització de cinc milions d’euros a causa de les “injúries i calúmnies” que havia abocat sobre la seva vida personal. D’aquesta manera, es va iniciar una batalla judicial mentre ‘Sálvame’ i altres programes de Telecinco van posar la cantant i la seva família en el punt de mira de les seves tertúlies

Reaparició a ‘El Hormiguero’

Dos anys després, el 2014, Isabel Pantoja va ingressar a la presó d’Alcalá de Guadaíra per blanqueig de diners i va tornar a convertir-se en el tema de les xafarderies dels tertulians de Telecinco. No va ser estrany que després de sortir de la presó el 2017 decidís reaparèixer en un plató d’Antena 3, escollint‘El hormiguero’ de Pablo Motos com a finestra per anunciar el seu ‘comeback’ als escenaris. 

La Pantoja es va sentir molt còmoda en una entrevista en què ho va tenir tot a favor seu i en què no va dubtar llançar un dard a Jorge Javier Vázquez. Almenys això és el que va interpretar el mateix presentador, després que la convidada de Motos fes unes declaracions sobre la seva gosseta Sissi: “Tot i que vingués d’on va venir, la continuo estimant per damunt de tot”. Precisament, va ser Jorge Javier qui li havia entregat a Sissi feia 14 anys a ‘Sabor a ti’. 

Un Jorge Javier demolidor

D’aquestes escarides paraules, ‘Sálvame’ en va treure prou contingut per nodrir la seva escaleta durant una llarga temporada. De fet, Jorge Javier va agafar el torn de rèplica per declarar-li la guerra a la seva antiga companya amb un demolidor i fins i tot cruel discurs: “Quan no li serveixo em clava una puntada de peu i m’envia a la merda. Prefereixo ser a la merda que al seu costat”. “¿Feia falta actuar amb aquest menyspreu? ¿Calia humiliar algú així?”, es va preguntar.

La històrica trucada: “No hi ha zeros en aquesta cadena”

Després d’una llarga temporada en silenci, Isabel Pantoja va tornar a entrar en joc el setembre del 2018. Aprofitant la participació de la seva filla Isa en la sisena edició de ‘GH VIP 6’, va trucar per telèfon a ‘Sálvame’ i va mantenir els espectadors enganxats a la pantalla durant una històrica intervenció que va disparar els audímetres. Al llarg de 60 minuts, una Isabel més humana va parlar alt i clar per concloure totes les enraonies sobre la seva família.

Notícies relacionades

“No hi ha zeros en aquesta cadena perquè jo m’hi assegui” va ser una de les frases que va deixar anar la cançonetista durant la seva trucada, la qual va passar a formar part de la seva àmplia quota d’expressions inoblidables. Però sis mesos després, sembla que sí que hi ha hagut prou zeros a Telecinco perquè s’embarqui en l’aventura de ‘Supervivientes’.

La participació d’Isabel es va confirmar oficialment dimarts passat, i dos dies més tard, va reaparèixer a les pantalles de la cadena de Fuencarral per visitar Kiko Rivera a la casa de ‘GH Duo’ durant la mateixa nit de la gran final que, finalment, es va saldar amb la victòria de María Jesús Ruiz. ¿Serà aquesta la reconciliació definitiva entre la cançonetista i la cadena de Paolo Vasile?