CRONOLOGIA

L'embolic de 'Pasapalabra' explicat punt per punt

Mediaset manté un litigi amb ITV Global Entertainment des del 2010 pels drets del seu concurs estrella

pasapalabra

pasapalabra

4
Es llegeix en minuts
Redacción Yotele

Dimecres passat saltaven totes les alarmes. El Tribunal Suprem ha inadmès la major part del recurs presentat per Mediaset respecte als drets d’emissió de 'Pasapalabra', el seu concurs estrella dels vespre. Una informació que deixava en l’aire el futur del programa, la titularitat del qual ha sigut objecte d’un llarg litigi que sembla que no tingui final. Per aclarir dubtes, en aquest article expliquem els punts clau de l’enfrontament entre el grup de comunicació i ITV Global als tribunals. 

1996 Neix 'The alphabet game' al Regne Unit

La primera etapa de 'Pasapalabra' estava basada en 'The alphabet game', format original de la BBC que va començar a emetre’s el 1996 amb Andrew O'Connor com a presentador. Diversos països com Itàlia, França, Turquia o Colòmbia van mostrar el seu interès a adaptar el programa, i Espanya va ser un dels primers a fer-ho. Després de la seva cancel·lació el 1997, ITV Global el va recuperar el 2016 i el va renovar sota una denominació diferent: 'Alphabetical'

2000 - Antena 3 es fa amb els drets de 'Pasapalabra'

El 10 de juliol de l’any 2000, 'Pasapalabra' va iniciar les seves emissions les tardes d’Antena 3 amb Silvia Jato al capdavant, que més endavant va ser substituïda per Constantino Romero durant la seva baixa per maternitat. El programa, produït per Boca a Boca, es va posicionar com un dels grans encerts de la cadena en termes d’audiència.  

El 2004 va aconseguir una notable repercussió a l’atorgar el premi econòmic més alt de la televisió a Espanya: 1.023.000 euros. Dos anys més tard va passar a ser presentat per Jaime Cantizano i va batre el seu propi rècord, ja que un altre concursant va completar el ‘rosco’ i es va embutxacar la barbaritat de 2.190.000 euros. 

2006 - Canvi de cadena: el concurs aterra a Telecinco

Després d’un desgast d’audiència a Antena 3, Telecinco va aconseguir 'Pasapalabra' l’any 2006. Darrere de la producció s’hi va mantenir la mateixa empresa, Boca a Boca, però tres anys més tard aquesta en va perdre els drets i la cadena va firmar directament un contracte amb el grup ITV Global a canvi de 5,4 milions d’euros. 

2010 - El 'rosco', l’origen de l’enfrontament

El 2010, Telecinco va demandar ITV a l’entendre que no era la propietària ni del nom ni de la prova més reconeguda del concurs, el ‘rosco’ final, sinó de la productora holandesa MC&F. La cadena de Mediaset va assenyalar en aquell temps que el format mare de 'Pasapalabra' era 'Passaparola', la versió italiana del concurs en la qual sí que hi havia la icònica prova. 

Per aquesta raó, Telecinco va rescindir el contracte i va sol·licitar que els acords d’emissió que s’havien assolit es declaressin nuls, així com la restitució del que ja s’havia pagat i una indemnització. Però ITV, lluny de cedir davant la cadena espanyola, va decidir moure fitxa i va interposar una altra demanda el 2012 per violació dels drets de la propietat intel·lectual. 

2014 - Els tribunals donen la raó a ITV

ITV va mantenir que era la propietària del format en el seu conjunt, motiu pel qual els dos grups es van enfrontar als tribunals. La primera sentència es va resoldre el 2014 a favor de la companyia anglesa, que va establir que els drets de 'Pasapalabra' li pertanyien en la seva totalitat. D’aquesta forma, Mediaset va ser condemnada a pagar una multa d’uns 15 milions d’euros per "incompliment contractual", però va recórrer la resolució. 

2016 - El jutge ratifica la sentència del 2014

Després del recurs de Mediaset, el jutge es va ratificar i el 2016 va tornar a donar la raó a ITV. Tot i que va reduir la multa a més de la meitat, va establir que la cadena havia de cessar l’emissió del programa. No obstant, la cadena va tornar a recórrer davant del Tribunal Suprem i va aclarir que "sempre ha pagat per la utilització del format el ‘rosco’ a qui considera que és el seu legítim titular i creador".

2019 - El Suprem inadmet la majoria del recurs de Telecinco

El passat 3 d’abril, el diari ‘Expansión’ publicava que el Tribunal Suprem no ha admès a tràmit la gran part del recurs presentat per Mediaset respecte als drets d’emissió de 'Pasapalabra', avalant així el cessament del concurs. 

La incògnita: ¿Telecinco deixarà d’emetre 'Pasapalabra'?

Notícies relacionades

La resposta sembla clara: no. En un comunicat, Mediaset ha aclarit que la sentència, que no és ferma ni executable, serà revisada pel Tribunal Suprem. De fet, el grup incideix en la possibilitat que ni tan sols hagi d’indemnitzar ITV perquè en la seva demanda inicial "no va sol·licitar el pagament d’un 'royalty hipotètic', única variant indemnitzatòria a la qual es podria haver acollit, ja que no té la capacitat d’explotació per si mateixa del format".

D’altra banda, el grup de comunicació reforça la seva actitud en altres litigis que afecten la titularitat de 'Pasapalabra'. El Tribunal Suprem d’Holanda, per sentència del 19 d’octubre del 2018, "ha confirmat que ITV no tenia aparença de bon dret amb relació a la titularitat sobre el ‘rosco’, assumint les conclusions de la Fiscalia General d’aquest país, segons les quals la prova no seria una transformació del format original del qual era titular ITV, sinó una obra independent els drets d’explotació del qual corresponen a la companyia MC&F". 

Temes:

Pasapalabra