PER REFLEXIONAR

Instagram es revoluciona amb la 'suposada' odissea d'un immigrant africà

El jove Abdou Diouf protagonitza una impactant campanya que ironitza sobre la necessitat d'explicar-ho tot a les xarxes socials

Vídeo complet amb les imatges de l’immigrant al ’seu compte’ d’Instagram. / periodico

1
Es llegeix en minuts
LAIA PIÑOL / BARCELONA

La suposada odissea d'un immigrant africà en terres espanyoles relatada a través d'Instagram és l'originalespotde la nova edició del festival de fotografia Getxophotodedicat aquest any als viatges. No obstant, fins que no es va saber que era realment una campanya de promoció, la xarxa social va viure revolucionada davant el que semblava que era un immigrant molt enganxat a compartir la seva atrafegada vida a Instagram. 

La productora Volga, autora de la campanya, va decidir crear una estratègia publicitària amb l'objectiu de cridar l'atenció dels usuaris. I sembla que ho ha aconseguit, ja que més de 9.000 persones han seguit el relat fotogràfic del jove immigrant, batejat com a Abdou Diouf, des de la seva suposada sortida del Senegal fins a l'arribada a terres espanyoles i la posterior deportació novament a 'terres africanes'.

Però la realitat és que l'espot s'ha rodat a Catalunya i l'intrèpid i optimista Abdou Diouf és un actor 'amateur', com la resta dels que l'acompanyen en l'aventura.

La iniciativa d'aquesta nova edició del Getxophoto era plasmar la realitat dels "viatges de qui no ha escollit viatjar", com és el cas dels refugiats o, en aquest cas, els immigrants que es veuen obligats a sortir del seu país a buscar un futur millor, sense perdre el somriure ni l'esperança.

LES APARENCES OCCIDENTALS

Notícies relacionades

La intenció del productor de Volga, Oriol Caba, era retratar l'obsessió occidental de fer-se 'selfies' en tot moment, ja que sembla que s'estén la creença que si un instant no s'ha compartit, és que no ha succeït.

És per aquest motiu que els 'hashtags' que acompanyaven les fotografies d'Abdou Diouf ironitzaven sobre les aparences de la quotidianitat occidental. Amistat, superació, diversió, aventures... en definitiva, es tractava de mostrar com podria ser la 'cara quotidiana' que s'amaga darrere de 'qualsevol viatge.