Restauració de Can Pahisa

L’Ajuntament de VNG comença la restauració del vitrall emplomat de Can Pahissa

Les obres tindran una durada de tres mesos i tindran un cost d’uns 101.000 euros

L’Ajuntament de VNG comença la restauració del vitrall emplomat de Can Pahissa

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha començat a treballar en la restauració de la claraboia modernista de la sala principal de Can Pahissa i altres elements decoratius de la sala, com el sostre fals de guix que imita una tela.

En els últims dies, els treballadors de Can Pinyonaire Vitralls han desmuntat els diferents plafons del vitrall emplomat per netejar i restaurar-lo.

Amb el temps, l’estructura de la claraboia s’ha deformat i el màstic que assegura la solidesa del conjunt ja no compleix la seva funció.

El màstic és una pasta utilitzada en la fabricació de vidrieres emplomades que s’aplica semilíquida per omplir tots els racons entre els vidres i les tires de plom que els subjecten. Quan la pasta s’endureix, dona consistència al vitrall.

Els restauradors de Can Pinyonaire Vitralls han desmuntat els plafons del vitrall, els han numerat seguint el sistema del Corpus Vitrearum.

Cada secció de la claraboia es classifica amb una lletra segons la seva mida i forma i cada plafó independent es numera en sentit horari.

D’aquesta manera, una vegada restaurat, el vitrall es pot tornar a muntar en la seva posició original.

El Corpus Vitrearum és una organització internacional amb seu a París i comitès nacionals que estudien les vidrieres arreu del món.

Notícies relacionades

En el cas de Catalunya, el comitè nacional actua sota el paraigua de l’Institut d’Estudis Catalans.

Llegeix totes les notícies de Vilanova i la Geltrú a EL PERIÓDICO Vilanova