Temporada 2021

Les platges de l’AMB actuen com a reserva de papallones, segons un estudi

S’han comptabilitzat 2.205 papallones de 40 espècies diferents en el conjunt de parcs i platges estudiats

Les platges de l’AMB actuen com a reserva de papallones, segons un estudi

ayuntamiento viladecans

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El tercer informe de l’Observatori Metropolità de Papallones,impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha detectat que les platges metropolitanes actuen com a reserves de papallones i la comunitat que les habita és diferent de la dels parcs, segons ha informat l’Àrea Metropolitana de Barcelona en un comunicat.

L’estudi, que recull resultats generals de la temporada 2021, ha comptabilitzat 2.205 papallones de 40 espècies diferents en el conjunt de parcs i platges estudiats, cosa que correspon al 20% de les espècies presents a Catalunya.

En concret, l’informe ha identificat 17 espècies a les platges barcelonines de Castelldefels, Gavà, la platja de la Murtra de Viladecans i la del Remolar, del Prat de Llobregat, i les més abundants són la blaveta comuna (Polyommatus icarus), la migradora dels cards (Vanessa cardui) i la safranera de l’alfals (Colias crocea), les dues últimes, «més dominants a les platges que als parcs».

Quant als 17 parcs estudiats, les espècies més presents són la blanqueta de la col (Pieris rapae), la blaveta comuna i la barrinadora del gerani (Cacyreus marshalli) –espècie invasora nouvinguda–, i entre els recintes amb més diversitat, destaquen el parc dels Pinetons de Ripollet, el del canal de la Infanta de Cornellà de Llobregat i el del Calamot de Gavà.

Segons les conclusions de l’informe, els espais de la costa són «especialment importants per a la conservació de les papallones al territori de la metròpolis» perquè algunes espècies que als parcs no són dominants, són les més abundants a les platges.

Notícies relacionades

El 2022, l’Observatori, d’AMB amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (Iermb), s’ampliarà a cinc parcs més i arribarà així a l’estudi de 26 parcs i platges, per la qual cosa el projecte fa una crida a nous voluntaris.

Més notícies de Viladecans,CornellàGavà en l’edició local d’EL PERIÓDICO