9a edició

Només 43 ajuntaments catalans aproven tots indicadors de transparència

  • Segons un estudi del segell Infoparticipa que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona

  • Esplugues és l’únic municipi que ha obtingut el 100% en les nou edicions organitzades fins ara

  • Els ajuntaments presidits per una alcaldessa obtenen més índexs de transparència

Només 43 ajuntaments catalans aproven tots indicadors de transparència

ayuntamiento de esplugues

3
Es llegeix en minuts
EFE

Un total de 136 ajuntaments, onze consells comarcals i tres diputacions de Catalunya han obtingut aquest any el segell Infoparticipa que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per distingir la seva transparència informativa, tot i que només 43 han aprovat tots els indicadors. Entre els municipis més transparents aquest any, segons ha informat la UAB, figuren ajuntaments com el de Barcelona, Sabadell, Terrassa (Vallès Occidental) i Mataró (Maresme), mentre que el d’Esplugues (Baix Llobregat) és l’únic municipi que ha obtingut el 100% en les nou edicions organitzades fins ara, i Susqueda, amb 99 habitants, es converteix en el primer distingit amb menys de cent habitants

Els resultats d’aquest any facilitats per la UAB destaquen que els ajuntaments presidits per una alcaldessa obtenen més índexs de transparència que els que tenen un alcalde home. El segell Infoparticipa, que seran entregats en un acte aquest dilluns al rectorat de la UAB, és una distinció atorgada pel grup d’investigació Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB com a reconeixement a la transparència informativa de les webs de les institucions. Els resultats d’aquest any milloren els de l’any anterior, ja que s’han sumat quinze ajuntaments més als que l’any passat ja van obtenir el reconeixement.

Del 4 al 14% de municipis distingits

«L’evolució és lenta però positiva des de la primera edició dels guardons, i s’ha passat en nou anys del 4 al 14% de municipis distingits, es confirma que hi ha més transparència dels consistoris encapçalats per dones i es continuen detectant irregularitats en l’actualització de continguts, el disseny dels menús i en la dificultat de comprensió de les informacions», han resumit els investigadors. És la novena vegada que s’avaluen les webs municipals, la setena onada quant als consells comarcals i la sisena en el cas de les diputacions.

A partir dels 52 indicadors establerts pel ComSET, basats en la Llei de Transparència del 2013, s’atorga el Segell Infoparticipa als ajuntaments que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (per exemple: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s’exigeix un 95% d’indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, es concedeix a partir del 75% d’indicadors positius).

Quant als consells comarcals i diputacions, s’atorga el Segell Infoparticipa a les institucions que arriben a un mínim d’un 85% d’indicadors positius, independentment de la població. Dels 136 ajuntaments –un 14% del total de Catalunya– que reben aquest any el Segell Infoparticipa, 43 han obtingut un 100% d’indicadors positius (l’any passat van ser 39).

Consells comarcals i diputacions

En el cas dels consells comarcals, onze obtenen el Segell Infoparticipa, la mateixa xifra que l’any passat: Alt Penedès, Baix Ebre, Baix Llobregat, Berguedà, Gironès, Moianès, Montsià, Osona, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental, dels quals tres –Baix Ebre, Baix Llobregat i Vallès Oriental–, arriben a un 100% d’indicadors positius. Quant a les diputacions, reben el Segell Infoparticipa les mateixes que el van obtenir en les quatre edicions anteriors: Barcelona i Girona, amb un 100% de resultats positius, i Tarragona, amb un 88%.

El Mapa Infoparticipa és una eina impulsada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB el 2012 i analitza la informació de les webs dels 947 ajuntaments catalans per fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals.

Els indicadors que analitzen a les webs, entre d’altres, són les informacions sobre els que són els representants polítics, com es gestionen els recursos col·lectius i els econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipis i la gestió dels recursos i que eines ofereixen per a la participació ciutadana

Els Ajuntaments que han obtingut aquest any el 100% dels indicadors positius, ordenats de menys a més població, són:

1. Palau-saverdera

2. Sant Gregori

3. L’Aldea

4. Sant Pol de Mar

5. Viladecavalls

6. Begues

7. Llagostera

8. Montmeló

9. Alcanar

10. Alella

11. Llinars del Vallès

12. Premià de Dalt

13. Cassà de la Selva

14. Palau-solità i Plegamans

15. Sant Andreu de Llavaneres

16. Deltebre

17. Vallirana

18. Lliçà d’Amunt

19. La Garriga

20. Sant Quirze del Vallès

21. El Masnou

22. Olesa de Montserrat

23. Castellar del Vallès

24. Sant Vicenç dels Horts

25. Calafell

26. Premià de Mar

27. Sant Joan Despí

28. Sant Feliu de Llobregat

29. Esplugues de Llobregat

30. Gavà

31. Vic

32. Granollers

33. Viladecans

34. Castelldefels

35. Manresa

36. Rubí

37. Sant Boi de Llobregat

38. Sant Cugat del Vallès

39. Reus

40. Mataró

41. Sabadell

42. Terrassa

Notícies relacionades

43. Barcelona

Més notícies d’EspluguesMataró, Sabadell, Terrassa, Viladecans, Gavà, Sant Boi i Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO