OPTIMITZAR LES RESERVES DE SANG

L'Hospital de Viladecans realitza un 25% menys de transfusions de sang en les seves cirurgies

Segons el centre, l'aplicació del model de gestió de sang BPM accelera la recuperació dels pacients i redueix el temps d'hospitalització i les complicacions

El 2018, el 9,1% dels operats de maluc, genoll i càncer colorectal van rebre una transfusió, quan la mitjana global en aquestes intervencions és del 12,1%

operacio hospital viladecans

operacio hospital viladecans

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital de Viladecansha aconseguit, mitjançant l’aplicació del model de gestió de sang BPM (Patient Blood Management), utilitzar un 25% menys d’unitats de sang en les cirurgies respecte al que seria habitual en el tipus de procediments quirúrgics que realitza.

L’hospital viladecanenc, centre de referència per als municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans, Begues i Sant Climent, va apostar des de fa anys per racionalitzar l’ús dels components sanguinis en les intervencions mitjançant aquest model, que pretén evitar transfusions innecessàries i millorar l’evolució clínica de les persones operades.

Segons el centre, aquesta disminució de les unitats administrades permet no només optimitzar les reserves de sang –un bé escàs als hospitals–, sinó que també permet que els pacients es recuperin més ràpid, de manera que redueix el temps d’hospitalitzaciói contribueix també a reduir la mortalitat i les complicacions.

Aquest model es basa en l’optimització del volum sanguini que s’utilitza a la sala d’operacions, la minimització de les hemorràgies i l’optimització de la tolerància a l’anèmia, i està recomanat des del 2011 per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i des del 2017 per la Unió Europea.

La meitat de dies d’hospitalització

El centre viladecanencutilitza aquest model en cirurgies de pròtesi de maluc o genoll, i també per a cirurgies obertes i per a la laparoscòpia de càncer de còlon i recte. El 2018, el 9,1% dels pacients que es van sotmetre a alguna d’aquestes intervencions van rebre una transfusió, mentre que la mitjana global se situa en el 12,1%.

En el cas de les intervencions per a la pròtesi de maluc, el percentatge va ser del 13%, davant el 15,8% esperat; en la implantació de pròtesi de genoll, del 8%, davant el 10,3% esperat; en la de cirurgia oberta de càncer colorectal, del 9,1%, davant el 17,7% esperat, i en les operacions amb laparoscòpia, del 8%, davant el 14,7% esperat.

Notícies relacionades

Els pacients intervinguts en aquests processos van estar ingressats 3,27 dies de mitjana, davant els 6,76 que s’espera que estiguin a l’hospital, cosa que representa un 52% menys de temps d’hospitalització. A més, les complicacions esperades es van reduir en un 72%.

Més notícies de Viladecansen l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Hospitals