TESTIMONIS CIUTADANS

Un documental mostra el canvi climàtic a través dels records de la gent gran de Viladecans

'Testimonis del Clima' dona veu a cinc veïns del municipi que, a través de les seves vivències, expliquen com ha canviat el clima en les últimes dècades

El vídeo forma part d'un estudi de l'Ajuntament i la Universitat de Barcelona, que aprofundeix sobre com era la meteorologia entre els anys 1940 i 1965

captura-de-pantalla-2019-06-19-a-las-174224

captura-de-pantalla-2019-06-19-a-las-174224

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Estudiar el canvi climàtic a través de la ‘memòria climàtica’ de les persones. Això és el que han tractat de fer tècnics municipals de Viladecans i investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) a través d’un estudi que pretén analitzar les diferències climàtiques de les últimes dècades a través del testimoni directe i les vivències de la gent gran de la ciutat i que ha donat com a resultat el documental ‘Testimonis del Clima’, presentat aquest dimarts al Casal de Barri Montserratina.

Així, els investigadors han volgut anar més enllà del vessant científic i les dades objectives que proporcionen els registres de termòmetres i pluviòmetres, i ho han contrastat amb el “valor humà” que aporten els testimonis d’aquells que van viure, en primera persona, un clima diferent de l’actual. Relats que es plasmen en aquest documental, en què cinc viladecanencs expliquen, a través dels seus records personals, com vivien entre els anys 1949 i 1965.

Donant veu a les seves anècdotes i experiències relacionades amb el clima d’aquell temps, l’estudi pretén, a més, impedir que la memòria climàtica d’aquestes persones caigui en l’oblit, que pugui ser coneguda per la gent jove de Viladecans i que, alhora, contribueixi a millorar el coneixement i les implicacions socials i ambientals que el canvi climàtic porta associades i que, de cap altra manera, no es podrien conèixer.

Un aprenentatge per a les futures generacions

El vídeo forma part d’un treball divulgatiu més ampli, que analitza les diferències entre els fenòmens meteorològics presents i passats centrant-se en el clima que hi va haver entre els anys 40 i 65, i que demostren el canvi climàtic. A més del film, els resultats es plasmaran en una exposició i en un programa formatiu per a les escoles de la ciutat.

Notícies relacionades

La presentació del documental es va emmarcar dins del ‘Vilawatt de la Gent’, un espai de trobada i aprenentatge obert a la ciutadania dedicat a donar a conèixer temes relatius a la transició energètica i ecològica, i ja es pot veure ‘online’.

Més notícies de Viladecans a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA