UN ANY DE LA DETENCIÓ

Un miler de persones es manifesten a Viladecans en recolzament a Tamara i Adrià Carrasco

Els dos activistes dels CDR van ser acusats ara fa un any de rebel·lió i terrorisme pel tall de peatges durant les protestes de Setmana Santa

Tot i que l'Audiència va rebaixar els càrrecs a desordres públics, l'Adrià segueix a Bèlgica i la Tamara sense poder sortir del municipi, a l'espera que es resolgui el seu cas

foto 3483638

foto 3483638

4
Es llegeix en minuts
ACN

Un miler de persones van participar ahir dimecres a Viladecans en la manifestació en recolzament a Tamara Carrasco i Adrià Carrasco, els dos activistes delsCDR  de Viladecans i Esplugues de Llobregat, respectivament, acusats fa just un any de rebel·lió i terrorisme per la seva participació en els talls de carreteres produïts durant les protestes contra la detenció dels líders del procés per Setmana Santa. 

Entre els participants, els pares d’Adrià Carrasco, que es troba des de fa un any a Bèlgica –on va fugir per no ser detingut– i la mateixa Tamara Carrasco, que, per ordre de l’Audiència Nacional, té prohibit des d’aleshores –i després de passar dos dies a la presó a Madrid– sortir del terme municipal de Viladecans. 

La manifestació, organitzada pel grup de recolzament a Tamara Carrasco i el col·lectiu 'Adri, et Volem a Casa', va comptar també amb la participació de Roger Españoll’activista que l’1-O va perdre la visió d’un ull per l’impacte d’una pilota de goma, així com de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i representants polítics com l’exconsellera Laura Borràs o el diputat de la CUP Vidal Aragonés, entre d’altres. 

Imatge de la manifestació d’aquest dimecres a Viladecans / ÀLEX RECOLONS (ACN)

Després de recórrer en una marxa lenta els carrers de la ciutat, els assistents van arribar a la plaça d’Europa, on es van fer els parlaments i va concloure l’acte. "A mi, que soc la persona més discreta del món, em costa digerir tot això, però estic contenta de veure’m envoltada de la gent que m’estima", va assegurar la Tamara davant dels mitjans. 

Per la seva banda, Núria Tarrés, mare de l’Adrià, va agrair en nom del seu fill a tots els assistents el recolzament rebut, alhora que va reconèixer que, tot i que fa un any van viure moments molt difícils, ara se senten "forts, valents i animats" per continuar lluitant pels drets de Carrasco i de tots els represaliats". 

Protestes arran de l’1-O

Tot i que llavors no es coneixien, el cas de tots dos activistes ha discorregut en paral·lel des del 10 d’abril del 2018, quan la Guàrdia Civil va acudir al domicili de tots dos per arrestar-los. En el cas de Tamara Carrasco, per un àudio enviat el març en què instava a tallar carreteres i boicotejar connexions ferroviàries, i en el d’Adrià Carrasco, pel tall de dos peatges a la Roca de Vallès i a la C-32, a Vallcarca.

El d’Esplugues va aconseguir fugir abans que el retinguessin, mentre que l’activista de Viladecans va passar dos dies en una presó madrilenya. Tots dos van ser acusats inicialment de delictes de sedició, rebel·lió i terrorisme, unes acusacions que l’Audiència Nacional va desestimar el mes de novembrepassat, circumscrivint-los finalment a un possible delicte de desordres públics i deixant el cas en mans dels jutjats catalans.

Finalment, el jutjat de Barcelona va decidir al gener remetre'l als jutjats de Gavà, en el cas de la Tamara, i de Granollers i Vilanova, en el cas de l’Adrià. Des de llavors, tots dos estan esperant que s’assumeixi la investigació; l’Adrià a Bèlgica,  d’on no planeja tornar fins que es retirin tots els càrrecs, i la Tamara a Viladecans, ja que l’Audiència va decidir no aixecar les mesures cautelars que li impedeixen sortir del municipi.

Un any sense sortir de Viladecans

En declaracions a l’ACN, la de Viladecans assegura sentir-se com “en una presó sense barrots” i recorda com a “surrealista” el moment de la seva detenció, a més de qualificar de “càstig” les mesures aplicades tant al seu company com a ella mateixa: “No pots tenir una persona confinada un any sencer sense càrrecs”, defensa. Tot i que pot sortir del municipi per anar a treballar, fa mesos que està de baixa, i malgrat que se li permet demanar permisos puntuals, assegura que a la pràctica no és així.

“En definitiva, no pots fer vida normal. És com quan tens 12 anys i t’han castigat una setmana sense sortir”, exemplifica l’activista. Tot i que es mostra esperançada, Carrasco és prudent quan parla del futur del seu cas; tot i que es declara innocent, no descarta una condemna per desordres públics, la qual cosa també podria suposar el seu ingrés a la presó.

A l’espera d’un jutge

Adrià Carrasco ha subratllat aquest dimecres en declaracions a TV3 que cap jutjat té "el valor" d’agafar el seu cas i arxivar-lo perquè saben que és "un muntatge, un teatre que s’ha orquestrat per aconseguir atemorir la gent i fer-los creure que si participen en aquest tipus d’accions poden acabar sent acusats de terrorisme".

Notícies relacionades

En aquesta línia, ha insistit que el seu cas "no té cap fonament jurídic ni real", una cosa que comparteix Tamara Carrasco. “Des del primer minut, tant en el nostre cas com en el dels consellers i els Jordis, s’ha innovat jurídicament; s’han saltat els seus propis procediments i lleis”, assegura l’activista. Benet Salellas, advocat de Carrasco, és també qui defensa Jordi Cuixart en el judici per l’1-O.

Més notícies de Viladecans i Esplugues en les edicions locals d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

CDR