COMPANYIA ENERGÈTICA LOCAL

Aprovada la constitució del consorci de la futura companyia energètica local de Viladecans

El ple municipal ha donat llum verda de manera inicial a la creació d'aquest òrgan, que estarà integrat per entitats públiques, privades i ciutadanes

Ara per ara, els drets del consorci es reparteixen en un 90% i 10% entre consistori i AMB, percentatges que aniran disminuint així que entrin nous membres

dsc 0373

dsc 0373

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple municipal de Viladecans va aprovar dijous passat de manera inicial els estatuts del Consorci Vilawatt, així com la seva constitució i la seva memòria econòmica, un dels passos necessaris per a la posada en marxa de la futura companyia energètica local, que estarà gestionada per un partenariat publicoprivat, del qual formarà part la ciutadania que decideixi participar.

L’aprovació plenària ratifica el conveni de creació del consorci firmat el passat 7 de març per l’ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i culmina el procés administratiu per a la posada en marxa del nou operador energètic, que actualment gestiona en un 90% l’ajuntament i en un 10% l’AMB

Uns percentatges que es modificaran a mesura que es vagin incorporant els agents de referència al projecte, com entitats ciutadanes i empresarials, moment en què l’ajuntament anirà cedint la seva participació i la transferirà als nous membres adherits.

Compra agregada d’energia

El consorci serà l’encarregat de gestionar els quatre eixos que guien la iniciativa: el subministrament energètic, l’apoderament energètic ciutadà a través de l’assessorament i la formació, la rehabilitació d’edificis i la posada en marxa d’una nova moneda local vinculada a l’estalvi energètic.

Així, aquest òrgan s’encarregarà del subministrament d’electricitat i gas a través de la compra agregada d’energia per als seus consorciats i associats. La previsió del consistori és que, durant el mes d’abril, es publiqui la licitació per escollir el proveïdor d’energia renovable i, una vegada adjudicat el contracte, Vilawatt començarà a oferir el seu servei de subministrament.

En aquesta línia, els equipaments municipals contractaran energia a través de Vilawatt a mesura que vagin finalitzant els acords vigents amb altres companyies.

Discrepàncies en el ple

La constitució de l’òrgan gestor del projecte va ser aprovada en sessió plenària amb el vot en contra de Viladecans Sí que es Pot (VSQP) i les abstencions de Cs, Guanyem Viladecans-CAP, PP i els regidors no adscrits. La portaveu de VSQP, Maria Purificación González, va atribuir el vot en contra de la formació als canvis en el projecte i a la seva similitud a d’altres ja existents.

"No es pot dir que serà un operador d’energia i acabar sent un de comercialitzador d’energia, perquè plataformes de compra ja existeixen com a cooperatives, com Som Energia. “¿Per què gastem tants diners a crear una cosa que ja existeix?", va preguntar la regidora, a què va afegir que el grup mantindrà de moment "la prudència des del no". 

En una línia similar es van pronunciar la resta de formacions, com Guanyem Viladecans-CAP, Cs i el PP, que van retreure al Govern municipal els canvis en el projecte respecte al plantejament inicial, així com la falta d’equitat, entre el repartiment de poders del sector públic, privat i de la ciutadania. 

"Tant la participació ciutadana, que era una de les banderes del projecte, com la participació privada d’empreses, avui dia brillen per la seva absència en aquests estatuts", va assenyalar la portaveu dels taronges, Carolina Torres, que va suggerir a més que la presidència del consorci fos escollida pels seus membres i no recaigués en la figura de l’alcalde. 

Notícies relacionades

El projecte Vilawatt va ser una de les tres iniciatives elegides per la UE el 2016  d’entre les 113 presentades a l’Urban Innovative Actions per impulsar projectes municipals innovadors sobre transició energètica, i compta amb una inversió total de 5,3 milions d’euros, 4,2 dels quals provenen de fons europeus.

Més notícies de Viladecans en les edicions locals d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA