COOPERACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT

L'apoderament de les dones al Marroc, nou repte compartit de la Xarxa Baix Llobregat

La col·laboració municipal, una de les més veteranes i estables del món local català, dona continuïtat al projecte JUSUR de suport a la regió de Marràqueix-Safi

L’alcalde de Viladecans, Carlos Ruiz, presideix l’última trobada dels cinc municipis promotors del projecte JUSUR. 

L’alcalde de Viladecans, Carlos Ruiz, presideix l’última trobada dels cinc municipis promotors del projecte JUSUR.  / AJUNTAMENT DE VILADECANS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El foment de la igualtat d'oportunitats de les dones marroquines serà, a partir d'ara i fins a l'any 2021, l'eix del programa de cooperació internacional JUSUR, impulsat per la Xarxa Baix Llobregat, que formen els ajuntaments d'EspluguesGavàSant Joan DespíSant Vicenç dels Horts Viladecans -el principal impulsor- amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.

La iniciativa obre la quarta fase de col·laboració d'aquest programa, un dels més veterans i estables del panorama solidari català, en el qual participen nou municipis de la regió de Marràqueix-Safi amb els quals s'han portat a terme diferents accions d'enfortiment de les polítiques locals des de l'any 2011.

Són SouihlaSidi ZouineAit FaskaSidi RahalZamraneOulad AaradAl AtaouiaAit Ourir i els districtes de Gèliz i Menara de la ciutat de Marràqueix.

Els canvis polítics produïts al Marroc, amb l'aprovació d'una nova carta local que ha animat un procés de descentralització administrativa i un augment dels espais formals de participació en les institucions, han portat els municipis catalans de la Xarxa Baix Llobtregat i la Diputació a col·laborar amb l'Institut Marroquí de Desenvolupament Local (IMADEL) en la transferència d'experiències i acompanyament per a l'impuls de polítiques públiques en els esmentats municipis marroquins.

Finalitzada la tercera fase del projecte a finals del 2017, i amb l'elaboració sobre el terreny d'una exhaustiva avaluació del treball encarregada a una consultora externa, el plenari de la Xarxa Baix Llobregat n'ha fet una valoració molt positiva. En aquest sentit, tots els actors han decidit donar continuïtat a aquesta cooperació tècnica fins a l'any 2021.

Oportunitats per la igualtat de les dones

Hi ha, no obstant això, un canvi qualitatiu: la quarta fase del programa se centrarà a partir d'ara en la promoció de l'apoderament de les dones.

Així, es fomentarà l'accés a l'educació reglada de les nenes i adolescents en totes les etapes, la lluita contra la violència de gènere i la protecció de les víctimes d'aquesta plaga, la promoció de la independència econòmica de les dones a través de programes d'educació no sexistes, la implicació de les dones en els assumptes públics i l'acompanyament a les dones per millorar la seva salut sexual i reproductiva.

A partir de la identificació de les necessitats, es faran accions d'assessorament tècnic, així com formacions a personal de l'administració, quadres electes i ciutadania. Cada municipi aportarà anualment 6.000 euros al programa JUSUR, mentre que els altres 20.000 euros se sol·licitaran a la Diputació de Barcelona. El programa també està obert a la incorporació d'altres col·laboracions públiques o privades.

Tret de sortida amb el tercer plenari a Viladecans

El tret de sortida al nou Pla de Treball 2018-2021 es va donar el dimarts 27 amb la celebració del tercer plenari de la Xarxa Baix Llobregat a Viladecans, en el qual es va acordar treballar també per l'organització d'una visita institucional dels alcaldes i alcaldesses al Marroc, que correspongui a les realitzades per les representants marroquines a Catalunya des del 2011.   

Notícies relacionades

El plenari el va inaugurar l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i van ser-hi presents responsables tècnics i polítics de les institucions catalanes: la regidora d'Educació i Cooperació d'Esplugues, Mariber Peláez; el tinent d'alcalde de Benestar i Acció Social de Gavà, Miquel Àngel Díaz; el regidor de Solidaritat de Gavà, Eric Plaza; el tinent d'alcalde de Cultura, Cooperació i Nova Ciutadania de Sant Joan Despí, Álex Medrano; el regidor de Solidaritat, Cooperació i Voluntariat de Sant Vicenç dels Horts, Miquel Àngel Camacho; la regidora de Participació, Solidaritat i Cooperació de Viladecans, Maria Ávila, i la cap de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, Lupe Moreno.

Més notícies de Viladecans

Temes:

Marroc Dones