Viladecans: van votar l'opció independentista un miler de persones més que al 27S i el 9N

L'alcalde Carles Ruiz condemna les actuacions policials i insta Puigdemont i Rajoy a dialogar

Viladecans s’ha sumat a la condemna de la violència exercida per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb una concentració a la plaça de la Vila, on s’han reunit unes 200 persones. 

Viladecans s’ha sumat a la condemna de la violència exercida per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb una concentració a la plaça de la Vila, on s’han reunit unes 200 persones.  / AJUNTAMENT DE VILADECANS

2
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

La jornada de l'1-0 a Viladecans es va desenvolupar sense incidents, en la línia de bona convivència que havia instat el ple municipal del 29 de setembre.

Aquest havia aprovat per unanimitat una moció en la qual tots els grups municipals expressaven “la seva preocupació davant la situació política creada a Catalunya” i manifestat que per sobre de la discrepància política, “està la bona convivència i el respecte entre les ciutadanes i ciutadans de Viladecans”.

Finalment, en aquesta ciutat del Baix Llobregat van acudir a les urnes instal·lades per la Generalitat un total d'11.750 veïns, dels quals 9.300 es van manifestar pel Sí, 2.084 pel No, i el vot blanc va sumar 290 paperetes i el nul 76.

Els resultats, tot i que no tenen les mateixes garanties que en les altres convocatòries electorals, suposen un avenç del discurs independentista a la ciutat, ja que en les eleccions plebiscitàries del 27S, la suma de Junts pel Sí (6.647 vots) i la CUP (1.727) –un total de 8.374- representa un miler de vots menys que els que va aconseguir ahir diumenge. També durant el 9N, els vots que l'opció Sí-Sí va obtenir van ser 8.133 a la ciutat.

Condemna de la violència per part de l'alcalde

Aquest dilluns, l'alcalde de la població del Baix Llobregat, Carles Ruiz, ha lamentat que l'ambient pacífic que es va registrar durant tot el dia a Viladecans no es pogués viure en molts llocs de Catalunya, “on es van produir desmesurades i contraproduents accions policials que lamentem i condemnem. Esperem que algú assumeixi les responsabilitats polítiques que se'n derivin”.

Ruiz insta tant a Carles Puigdemont com a Mariano Rajoy a dialogar. “Els principals responsables, que són el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i, molt especialment, el president del govern central, Mariano Rajoy, han de canviar d'actitud i assegurar, mitjançant el diàleg, la bona convivència de tots els catalans i les catalanes”, ha afirmat en un comunicat.

Finalment, l'alcalde de Viladecans apunta: “Creiem fermament que el diàleg, la negociació i el pacte entre les forces polítiques són l'única via de solució, que haurà de ser respectuosa amb totes les opinions i sentiments, i profundament democràtica”.

El Partit Popular denuncia l'actuació dels Mossos

Notícies relacionades

D'altra banda, el Partit Popular de Viladecans va denunciar davant el Jutjat l'actuació dels Mossos d’Esquadra durant la jornada per no haver tret les urnes del referèndum suspès. Segons els populars, l'actuació de la policia autonòmica va suposar una  “traïció exercida pels Mossos cap als altres catalans i la Constitució”.

Més notícies de Viladecans