Estalvi energètic

Viladecans busca comunitats de veïns que vulguin rehabilitar els seus immobles

A través del projecte Vilawatt s'invertiran 1,4 milions d'euros en reformes energètiques en vivendes i locals comercials

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / VILADECANS

L'Ajuntament de Viladecans obre la convocatòria d'una de les principals accions del Vilawatt, el projecte de transició energètica amb l'aval econòmic de la Unió Europea, a través del qual es procedirà a la rehabilitació d'uns seixanta pisos i locals comercials. L'actuació se centra en les vivendes antigues d'una de les zones de més densitat de la ciutat, pertanyents als barris de la Montserratina, la Unió i la Riera.

L'Ajuntament i la Unió Europea invertiran 1,4 milions d'euros en aquesta acció, que serà l'embrió d'un canvi de model energètic per gastar menys en energia i viure amb més confort. Aquest projecte global compta amb un pressupost de 5,3 milions, subvencionat en un 80% per la UE.

La convocatòria perquè es presentin les comunitats interessades, que tindran prioritat per ordre d'inscripció i sempre que compleixin els requisits estipulats, es va obrir el passat 15 de setembre.

La zona escollida per al projecte té una de les densitats més altes de població de la ciutat i nombroses vivendes construïdes amb llicència anterior al 1977, i posseeix una població més gran de 50 anys, per sobre de la mitjana local, i una renda familiar un 15% inferior. Es calcula que cada vivenda rebrà uns 20.000 euros entre zones comunes i privades per maximitzar l'eficiència energètica.

A canvi, el propietari es compromet a mantenir la vivenda ocupada almenys cinc anys, a formar part de la companyia subministradora elèctrica que es crearà i tenir contractada aquesta energia deu anys. En aquest temps, també abonarà uns 35 euros mensuals per compensar una petita part de la inversió.  

Entre les reformes que poden dur a terme els propietaris hi ha els aïllaments de façanes, mitjanes i cobertes, així com la millora d'aquests aïllaments en portes, finestres i balcons o, si és necessari, la seva substitució. També la instal·lació de proteccions solars, panells fotovoltaics, col·lectors tèrmics o bombes de calor o la substitució de sistemes de climatització o fonts de consum. El 2018 s'analitzaran les necessitats de cada edifici i les obres començaran el 2019.

Creació d'una companyia local d'energia

Aquestes rehabilitacions són el primer pas de la iniciativa Vilawatt, que també pretén el foment d'hàbits per consumir menys energia, així com impulsar una companyia local subministradora d'energia de base ciutadana, els beneficis de la qual puguin replicar en altres immobles aquestes accions i potenciar el comerç de la ciutat amb una “moneda local” amb la qual que els clients de la companyia rebin part del seu estalvi energètic.

Es tracta d'un projecte inèdit a Europa que rep el suport econòmic de la Unió Europea, que finança el 80% del seu cost, i que va ser seleccionat la primavera passada al costat de ciutats com París o Göteborg, preocupades per impulsar accions que redueixin el consum energètic de les ciutats, un dels grans reptes per afrontar el canvi climàtic.

Notícies relacionades

El projecte es desenvoluparà durant 36 mesos, amb una inversió total de 5,3 milions d'euros, dels quals la Unió Europea n'aporta 4,2.

Més notícies de Viladecans